احتمال توزیع سراسری کوپن برای تامین کالای اساسی
سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: بررسی اعطای کوپن الکترونیکی به آحاد جامعه با هدف تامین کالاهای اساسی در دستور کار قرار دارد. انوشیروان محسنی بندپی گفت: این برنامه را برای هشت دهک یا تمامی افراد جامعه در دستور کار داریم .
او افزود: برای حمایت از خانوارهای ایرانی و تمامی دهکهای درآمدی در این شرایط ویژه اقتصادی، تدابیری را پیش بینی کردهایم و برنامههای آنی را در دستور کار قرار دادهایم . وی گفت: در این راستا تا پایان همین ماه به تمامی مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی، سبد کالایی اعطا میشود و برنامه تامین کالای اساسی برای هشت دهک یا تمامی افراد جامعه را با اعطای کوپن الکترونیکی در دستور کار داریم .
این مقام مسوول با تاکید بر اینکه اعطای کوپن هنوز قطعی نشده است از اجرای حتمی برنامههای حمایتی خبر داد. سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی میگوید با افزایش پوشش بیمه بیکاری از کارگرانی که بیکار میشوند حمایت میکنیم.
او همچنین با تاکید بر لزوم لحاظ پیوستهای اجتماعی در برنامهریزیهای کشور به آسیبهای اجتماعی در منطقه عسلویه اشاره کرد و گفت: طبق تحقیقی که در این شهر انجام شده است ۲۳ درصد جامعه کارگران دچار معضل اعتیاد هستند و این موضوع نشان از این است که بحثهای پیوستهای فرهنگی، اجتماعی و زیستمحیطی را در پروژههای بزرگ توسعه زیربنایی کنار گذاشتهایم. انوشیروان محسنی بندپی با اشاره به ایجاد شکاف در جامعه و افزایش روزافزون آسیبهای اجتماعی اظهار کرد: تحولات سریع در محیط زیست، صنعتی شدن زندگی و نگاهی که به مسائل توسعه کشور داشتهایم، در این عوامل موثر هستند.
23 درصد کارگران عسلویه درگیر اعتیاد
او افزود: با نگاه به برنامههای اول تا پنجم میبینیم که اقتصاددانان برای ما برنامهریزی میکردند و هیچوقت از جامعه شناسان و کسانی که متخصص جامعهشناسی و علوم اجتماعی هستند، برای نگارش برنامهریزیهای مسائل اجتماعی دعوت نشده است. سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به آسیبهای اجتماعی در منطقه عسلویه اشاره کرد و ادامه داد: طبق تحقیقی که در این شهر انجام شده است ۲۳ درصد جامعه کارگران دچار معضل اعتیاد هستند و این موضوع نشان از این است که بحث پیوستهای فرهنگی، اجتماعی و زیستمحیطی را در پروژههای بزرگ توسعه زیربنایی کنار گذاشتهایم.
محسنی بندپی گفت: طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت سلامت در سال ۱۹۴۷، سلامت تنها نبود بیماری نیست بلکه آسایش روحی، روانی، سلامت معنوی و اجتماعی را شامل میشود که این موضوع را فراموش کردهایم. شاید انواع واکسیناسیون را انجام دادهایم اما به سلامت اجتماعی نگاه علمی نداشتهایم.
وی افزود: عدم نگاه علمی کارشناسی و دقیق، بروز و شیوع و رشد آسیبهای اجتماعی را در اعتیاد، طلاق، مفاسد اخلاقی و اختلال روحی و روانی و حاشیه نشینی در بر داشته است. سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به رویکرد دولت دوازدهم در زمینه سلامت اجتماعی بیان کرد: از مهمترین رویکردهای این دولت در کنار مجلس شورای اسلامی، بحث ایجاد سلامت اجتماعی است و برای اولینبار در برنامههای توسعهای به سلامت اجتماعی نگاه علمی و کارشناسی شده است. او با بیان اینکه آسیبهای اجتماعی نیازمند پیشگیری است، اظهار کرد: یک دستگاه دولتی نمیتواند به تنهایی در بحث آسیبهای اجتماعی عمل کند و پیشگیری از این آسیبها نیازمند هم افزایی بین دستگاههای دولتی و نگاه اجتماع محور از بیرون است و باید از طریق سازمانهای مردم نهاد، اجتماعی کردن این آسیبها و کمک گرفتن از مردم حل شوند و دولت باید سیاستگذاریها را انجام دهد. محسنی بندپی با اشاره به اجرای طرح نماد جهت کاهش آسیبهای اجتماعی بیان کرد: برای نخستینبار در طرح نماد برای تدوین و تولید بستههای مددکاری و بستههای روانشناسی ۹ دستگاه در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند.
او با بیان اینکه برخی از عوامل کاهش آسیبهای اجتماعی از جمله توانمندسازی باید از سنین پایه انجام شود، گفت: این طرح در حال ملی شدن است و برای اولینبار ۹ وزارتخانه دور هم جمع شدهاند تا از سنین پایه در خصوص کاهش آسیبهای اجتماعی کار کنند. نتایج طرح نماد شاید ۱۰ تا ۱۵ سال دیگر نشان داده شود اما اجرای آن از اکنون آغاز شده است. سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اقدامات انجام شده جهت مبارزه با مواد مخدر بیان کرد: در این جهت اقدامات خوبی انجام شده است البته سه استان در افغانستان که با ایران هم مرز هستند، ۳۰۰ درصد سطح تولید کشت مواد مخدر را افزایش دادهاند و طبیعتا صف اول مقابله با عرضه مواد مخدر نیز نیروهای ناجا هستند. وی با تاکید بر اصل قرار دادن پیشگیری در همه مسائل گفت: در زمینه مبارزه با مواد مخدر، 5000 تیم سازمان بهزیستی در 5000 محله که ریسک بالایی دارند استقرار یافتهاند و در حال انجام پیشگیری هستند.
محسنی بندپی اظهار کرد: کمپها در درمان اعتیاد هیچ اثربخشی ندارند و باید این موضوع را بپذیریم که دیگر زمان آزمون و خطا سپری شده است. به همین دلیل به سمت درمان اجتماع مدار رفتهایم زیرا اثربخشی این نوع درمان بیش از ۳۵ درصد است در حالی که راندمان اثربخشی در کمپها پنج درصد است. سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیان کرد: در بحث درمان اعتیاد به دو گروه سنی زنان و کودکان توجه ویژهای کردهایم. نقش زنان در بحث اعتیاد میتواند تاثیر زیادی داشته باشد؛ بهطور مثال در تحقیقی که در استان سیستان و بلوچستان انجام شد، در نظرسنجی در دو مرکز بهبودپذیری و اقامتی کودکان، بالای ۵۰ درصد کودکانی که در این مراکز بودند مادر معتاد داشتند.
محسنی بندپی گفت: در بحث درمان اعتیاد حلقه مفقودهای وجود دارد که در آن زمینه غفلت کردهایم. عدم توانمندسازی افرادی که مراحل پاکی را طی میکردند و کسانی که دچار ناراحتی خانوادگی و بیکاری و معضلات دیگری هستند، موجب میشود مجددا به اعتیاد بازگردند. باید بپذیریم در این جهت سیاستگذاریهای ناقصی داشتهایم. در قانون برنامه ششم، راهاندازی مرکز جامع توانمندسازی و صیانت از بهبود یافتگان مد نظر قرار گرفته است. وی بیان کرد: شهرداری یکی از سازمانهایی است که باید در این زمینه اقدام کند و در این خصوص باید ۱۷.۵ درصد بودجه شهرداریها در مسائل فرهنگی و اجتماعی هزینه شود.
سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به تلاش جهت کاهش طلاق گفت: سامانه ثبت الکترونیکی طلاق در کشور راهاندازی شده است که آثار آن را مشاهده کردهایم و یکی از راههای کاهش طلاق این موضوع بوده است.