در بازار قیر سیاه چه میگذرد؟
ادامه وضعیت فعلی به زیان اقتصاد کشور است
مدیرعامل نفت پاسارگاد میگوید: ما موظف هستیم تمام ارز حاصل از صادرات را در سامانه نیما عرضه کنیم و مجاز نیستیم خارج از این سازوکار اقدام به عرضه ارز در بازار کنیم. تمام فعالیتهای مالی شرکت حسابرسی میشود و حسابرس ما سازمان حسابرسی است، اما برخی شرکتهای کوچک مقیاس الزامی به رعایت این موضوع ندارند و تفاوت قیمتی ارز سامانه نیما و بازار آزاد هم مشخص است.
در روزهای اخیر بازار سرمایه وضعیت خوبی داشته و شاخص در حال رشد است. یکی از شرکتهای مورد توجه بازار در روزهای اخیر شرکت نفت پاسارگاد است که با آزادسازی سقف رقابت قیمت وکیوم باتوم، مدتی است به دلیل نامشخص بودن قیمت ماده اولیه خود، اقدام به عرضه ننموده است.
مسعود جبراییلی مدیرعامل شرکت نفت پاسارگاد درباره علل عدم عرضه قیر در بورس کالا و تبعات نحوه رقابت در وکیوم باتوم به بورس 24 گفت: قطعا عرضه خواهیم کرد و نیاز بازار را تامین میکنیم. از طرفی وظیفه ما تولید و فروش است و علت وقفه پیش آمده هم شرایط ایجاد شده در خصوص قیمت گذاری وکیوم باتوم بود. با اتفاقی که افتاده نرخ وکیوم باتوم رشد داشته و رقابتهای سنگینی را در قیمت این محصول شاهد هستیم.او ادامه داد: این افزایش قیمتهای غیرمنطقی منجر میشود تا پروژههای ملی و عرضههای تهاتری با مشکلاتی روبرو شود.
جبراییلی در خصوص زمان عرضههای داخلی شرکت گفت: عرضه داخلی را از هفته آینده شروع خواهیم کرد اما موردی که نادیده گرفته شده، نحوه رقابت شرکتهای کوچک مقیاس با شرکتهای تولیدکننده اصلی قیر مانند نفت پاسارگاد و نفت جی است چرا که با توجه به افزایش قیمت ارز این شرکتها سود سرشاری را نصیب خود میکنند اما ما موظف هستیم تمام ارز حاصل از صادرات را در سامانه نیما عرضه کنیم و مجاز نیستیم خارج از این سازوکار اقدام به عرضه ارز در بازار نماییم. تمام فعالیتهای مالی شرکت حسابرسی میشود و حسابرس ما سازمان حسابرسی است، اما برخی شرکتهای کوچک مقیاس الزامی به رعایت این موضوع ندارند و تفاوت قیمتی ارز سامانه نیما و بازار آزاد هم مشخص است. اتفاقاتی که در حال حاضر رخ میدهد دلیلی است بر افزایش رقابت در وکیوم باتوم و رانتهای زیادی هم از این بابت ایجاد خواهد کرد.مدیرعامل نفت پاسارگاد درباره قیمتی که قرار است قیر عرضه شود گفت: در مورد قیمت پایه باید محاسباتی انجام دهیم و برای هفته آینده عرضه خواهیم داشت. با توجه به قیمتهای وکیوم باتوم باید بررسی کنیم و قیمت را اعلام کنیم اما قیمت بالاتر از قبل خواهد بود چرا که قیمت فعلی وکیوم با توجه به رقابتهایی که صورت میگیرد بیش از سه برابر قیمتهای قبلی شده است.
او درباره علت صف خرید هم گفت: اتفاق خاصی در عملکرد شرکت رخ نداده است و شرایط همان است که بود. فقط به منظور شفافیت بیشتر عرضههای صادراتی را از طریق مزایده انجام میدهیم و مشتری هم برای عرضههای صادراتی داریم.
جبراییلی در خصوص این موضوع که تغییرات قیمتی محصولات شرکت چه اثری بر وضعیت مالی دارد گفت: باید عرضههای جدید اتفاق بیفتد و پس از آن میتوان شرایط را بررسی کرد.
او در پایان به دو مساله چالش برانگیز در صنعت اشاره کرد و گفت: با توجه به تغییرات رخ داده در تعیین قیمت وکیوم باتوم مشکلات جدی در صنعت و برای مصرف کنندگان فرآوردهها ایجاد میشود. از طرفی ارزش گمرکی محصولات قیر موضوع دیگری است که باید مورد بازنگری قرار گیرد، چرا که در گمرک قیر فله با نرخ 160 دلار اظهار میشود در صورتی که قیمت صادراتی خیلی بیش از این رقم است و رانت زیادی را ایجاد کرده است. همچنین یکی از دلایل رقابت شدید در وکیوم باتوم همین موضوع است. تفاوت ارزش گمرکی صادراتی قیر حاشیه سود جذابی را برای تولیدکنندگان خرد ایجاد میکند، بنابراین حاضرند با هر قیمتی اقدام به خرید وکیوم باتوم کنند.
جبراییلی ادامه داد: در حال حاضر با توجه به حذف اشتباه سقف رقابتی در عرضه بورس و تفاوتهای فاحش در تعهد ارزی ارزش صادراتی قیر در گمرک و سودهای حاصله از محل نرخ تفاوت فروش واقعی ارزی مشکلات جدی در معاملات وکیوم باتوم ایجاد شده است وشرکتهای معتبر و دارای حسابرسان مستقل توان رقابت را از سایر تولیدکنندگان خرد از دست دادهاند. با حذف سقف رقابتی رانت کلانی برای دلالی و سودهای بی حساب و کتاب ایجاد شده است و با تداوم این وضعیت به زودی شاهد توقف تولید کارخانههای بزرگ و معتبر و معضلات بعدی آن خواهیم بود.
او گفت: وزارت صمت باید هرچه زودتر با اتخاذ تصمیم منطقی و تعیین سقف رقابت و نیز اصلاح فوری ارزش گمرکی صادرات و واقعی نمودن قیمت، کانال رانت ایجاد شده را مسدود کند. تداوم این وضعیت در این شرایط اقتصادی اصلا به نفع کشور و منافع ملی و بازار داخلی و پروژههای ملی نیست.