جزییات تبدیل «مشق شب» به تکالیف مهارتمحور
«مشق شب»، بخشی از شیوه سنتی و غیرعلمی آموزش در کشور است که از سالها پیش کارشناسان آموزشی نسبت به ناکارآمد بودن این شیوه هشدار داده بودند و چند سال است که مدیران آموزش و پرورش نیز درباره آن صحبت میکنند اما هنوز به باهکاری علمی برای تغییر شیوههای آموزش در کشور نرسیدهاند. از طرفی نیاز صد درصدی به دخالت والدین در انجام این تکالیف، کار را برای دانشآموزانی که پدر و مادرشان سواد کافی ندارند، سختتر هم کرده است.
وزیر آموزش و پرورش معتقد به حذف تکلیف شب نیست و میگوید: ماهیت تکالیف شب باید تغییر کند. از فردا در سه پایه اول ابتدایی در مدارسی که شرایط لازم را دارند تکالیف درسی بچهها باید در مدرسه انجام شود. آنها در منزل تکالیف مهارت محور انجام میدهند. این تمرینها به معنای رونویسی صرف نیست. از این طریق دکان برخی سودجویان بسته خواهد شد و بهتدریج این مسیر را تصحیح میکنیم و دکان سوءاستفاده کسانی که دکان باز کردهاند و کتب حل المسائل و... را ترویج میدهند بسته خواهد شد. از آموزشگاهها میخواهم مسیر خود را در خدمت تحقق اهداف واقعی آموزش و پرورش قرار دهند.
او با بیان اینکه هنوز یک درصد دانشآموزان ثبت نام خود در مدارس را قطعی نکردهاند گفت: با وجود همه تلاشهای صورت گرفته ۱۴۲ هزار دانشآموز بازمانده از تحصیل در دوره ابتدایی داشتیم که همچنان برآورد ما این است که نتوانستیم این تعداد را به مدرسه برگردانیم، البته ۳۱ هزار و ۹۱۰ دانشآموز را به مدرسه برگرداندیم که افتخار بزرگی است.
محمد بطحایی در نشست خبری با اصحاب رسانه ضمن تبریک آغاز سال تحصیلی به ۱۴ میلیون دانشآموز و یک میلیون و ۷۰۰ هزار معلم و بازنشسته فرهنگی اظهار کرد: این معلمان با وجود کمبودها همچنان غیرتمندانه چراغ تعلیم و تربیت را روشن نگه میدارند و برای رشد و تعالی فرزندان این آب و خاک تلاش میکنند. او افزود: ۱۳ هزار دانشآموز ایرانی نیز در ۶۰ کشور جهان مشغول به تحصیل میشوند و میزبان بیش از ۴۰۰ هزار دانشآموز اتباع هستیم که باید به آنها نیز شروع سال تحصیلی را تبریک گفت. وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه بر اساس آخرین آمار ۱۳ میلیون و ۷۸۸ هزار دانشآموز ثبت نام قطعی کردهاند گفت: پیش بینی میکنیم حدود سه درصد از دانشآموزان که یا در شاخه کاردانش هستند و یا از اتباع، هنوز ثبت نام خود را قطعی نکرده باشند. با احتساب این تعداد میزبان حدود ۱۴ میلیون دانشآموز خواهیم بود.
افزایش ۱۶ هزار کلاس درس
نسبت به سال قبل
بطحایی افزود: همچنین ۴۸۳ هزار باب کلاس درس داریم که پیش بینی میکنیم به ۴۹۸ هزار مورد برسد و افزایش ۱۶ هزار کلاس درس نسبت به سال قبل داشته باشیم. ۹۱ هزار و ۷۲۱ مدرسه دولتی داشتیم که نسبت به سال قبل حدود ۱۱۰۰ مدرسه دولتی افزایش خواهیم داشت و شمار مدارس غیردولتی به بیش از ۱۵ هزار و ۳۵۵ مورد میرسد.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه با وجود همه تلاشهای صورت گرفته ۱۴۲ هزار دانشآموز بازمانده از تحصیل در دوره ابتدایی داشتیم عنوان کرد: همچنان برآورد ما این است که نتوانستیم این ۱۴۲ هزار دانشآموز ابتدایی بازمانده را به مدرسه برگردانیم. البته ۳۱ هزار و ۹۱۰ دانشآموز را به مدرسه برگرداندیم که افتخار بزرگی است. بطحایی ادامه داد: در سال تحصیلی قبل ۵۰۶۹ دانشآموز اتباع را فارغ از داشتن مدارک هویتی با هماهنگی وزارت کشور و سایر دستگاهها در دوره ابتدایی ثبت نام کردیم.
آماده شدن ۸۰۰۰ کلاس جدید
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه در حوزه فضای آموزشی حدود ۸۰۰۰کلاس جدید را برای استقبال از مهرماه آماده کردیم گفت: این تعداد، حدود ۱۴۵۰ میلیارد تومان اعتبار به خود اختصاص داده است. ۶۷ سالن ورزشی نیز به بهرهبرداری رسیده است. بطحایی افزود: سال قبل در چنین روزی ۵۰۰۰ کلاس درس را افتتاح کردیم که امروز به ۸۰۰۰ کلاس رسید. تا پایان سال جاری ۲۰۰۰ کلاس درس دیگر هم به این مجموعه اضافه خواهد شد. امسال اعتبارات طرحهای عمرانی و ملی ما ۱۰۰درصد در ماههای نخستین سال تخصیص یافت و به همین دلیل توانستیم این پروژهها را به بهرهبرداری برسانیم.
بازسازی ۵۹ مدرسه زلزلهزده کرمانشاه
او با اشاره به زلزله کرمانشاه گفت: در این حادثه ۷۸مدرسه تخریب شد و امکان استفاده دانشآموزان برای آن وجود نداشت و از این تعداد ۵۹ مدرسه بازسازی و آماده بهرهبرداری شد که فردا توسط رییسجمهور از طریق ویدئو کنفرانس افتتاح میشود. ما بازسازی مدارس در معرض خطر را نیز با همت خیرین شروع کردیم و اکنون نوسازی ۲۰۰ پروژه را در دست داریم که تا پایان سال به اتمام میرسد. بطحایی با اشاره به تجهیز هنرستانها با اعتبار ۴۹ میلیارد تومانی گفت: امسال هنرستانها پایه دوازدهم دارند و تجهیز هنرستانها برایمان بسیار مهم بود و با مساعدتها این اعتبار ابلاغ شد و تا چند روز آینده ۵۰ میلیارد تومان دیگر اختصاص مییابد. این رقم در سالهای اخیر قابل توجه است.
وزیر آموزش و پرورش افزود: در دانشگاه فرهنگیان هم از حیث توسعه کمی و کیفی اتفاقات خوبی رخ داد و برای اولین بار در مهر ماه ۳۴ هزار و ۶۰۰ نفر را پذیرش کردیم که ۱۵ هزار نفر مربوط به آزمون استخدامی و ماده ۲۸ اساسنامه دانشگاه فرهنگیان هستند. ۳۱ هزار دانشجو از سالهای قبل و در سالهای بالاتر داشتیم و اکنون ۶۵ هزار و ۶۰۰ دانشجو را در مهرماه در دانشگاه فرهنگیان داریم که سال تحصیلی جدید را شروع میکنند.
کتب درسی تا ۱۴۰۰ تغییر نمیکنند
وی همچنین درباره توزیع کتب درسی گفت: حدود ۱۴۰ میلیون جلد کتاب درسی با ۱۲۰۰ عنوان کتاب درسی توزیع شده و به دست دانشآموزان رسیده است. تا سال ۱۴۰۰ کتاب نونگاشت نداریم و کتب نونگاشت که از فردا در پایه دوازدهم مورد استفاده قرار میگیرند تا سال ۱۴۰۰ تغییر نمیکنند. از دانشآموزان میخواهم برای نگه داری مطلوب کتب خود تلاش کنند زیرا چاپ کتاب و تهیه کاغذ بسیار هزینهبر است. وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه ۵۲ درصد از اعتبارات استانی ما تا امروز تخصیص پیدا کرده است که با وجود مضایق دولت بسیار قابل توجه است عنوان کرد: حدود ۴۰ درصد اعتبارات متمرکز ملی نیز تخصیص یافته و نسبت به مدت مشابه سال قبل در تخصیص اعتبارات ۱۳ درصد بهبود عملکرد داشتهایم که یک علت آن تسویه بخشی از مطالبات همکاران از سالهای قبل است.