هزینه جایگزینی نفت ایران برای ژاپن

۱۳۹۷/۰۷/۱۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۳۱۱۲۲
هزینه جایگزینی نفت ایران برای ژاپن

هزینه واردات نفت ژاپن از سپتامبر افزایش خواهد یافت زیرا پالایشگاه‌های ژاپنی در آستانه بازگشت تحریم‌های امریکا علیه تهران، ناچار شده‌اند نفت گران‌تر خاورمیانه و نقاط دیگر را جایگزین نفت ایران کنند.

یک منبع آگاه به پلاتس گفت: جایگزین کردن نفت ایران، یک ضرر اقتصادی قابل توجه برای پالایشگاه‌های ژاپنی خواهد بود که همچنان امیدوارند دولت ژاپن از تحریم‌های امریکا که در پنجم نوامبر آغاز می‌شوند معافیت بگیرد.

در بحبوحه ابهامات پیرامون معافیت از تحریم‌های امریکا، پالایشگاه‌های ژاپنی بطور موقت بارگیری نفت ایران را از اواسط سپتامبر متوقف کردند و آخرین نفتکش بزرگ حامل نفت ایران ماه میلادی جاری به ژاپن رسید. به گفته منابع بازار، برخی از پالایشگاه‌های ژاپنی جست‌وجو برای منابع تامین جایگزین نفت ایران را آغاز کردند و همچنین خواستار صادرات بالاتر سایر صادرکنندگان خاورمیانه‌ای شدند.

تحلیلگران خاطرنشان کردند کاهش خرید نفت ایران و خرید بالاتر از سایر صادرکنندگان خاورمیانه، احتمالا هزینه‌های خرید نفت ژاپن را حدود ۵۰ سنت تا یک دلار در هر بشکه افزایش خواهد داد.

پالایشگاه‌های ژاپنی معمولا گریدهای مدیوم و سنگین را وارد می‌کنند و نفت فروزان و نفت سنگین ایران عمده واردات نفت ژاپن از ایران در سال گذشته بوده است. بر پایه آمار وزارت اقتصاد، بازرگانی و صنعت ژاپن، در فاصله ژانویه تا اوت، نفت سنگین ایران ۵۷.۴ درصد و نفت فروزان ۲۸.۴ درصد از مجموع واردات نفت ژاپن از ایران به میزان ۱۶۶ هزار و ۸۹۰ بشکه در روز را تشکیل داد. به گفته منابع بازار، پالایشگاه‌های ژاپنی به‌دنبال خرید گرید عرب مدیوم عربستان و نفت KEC کویت به عنوان جایگزینی برای نفت سنگین ایران هستند.

اختلاف قیمت میان نفت سنگین ایران و عرب مدیوم عربستان نشان می‌دهد که گرید ایرانی قیمت پایین‌تری از گرید سعودی داشته است.

در این بین، برخی از پالایشگاه‌های ژاپنی با خرید نفت گرانتر قطر، به جبران کاهش خرید از ایران پرداختند به خصوص یک خریدار ژاپنی درصدد خرید اپر زاکوم ابوظبی، بانوکو عرب مدیوم بحرین و مارس امریکا است.

طبق آمار وزارت دارایی ژاپن، واردات نفت ژاپن از ایران در اوت بر مبنای CIF به ۷۵.۷۹ دلار در هر بشکه بود در حالی که هزینه مجموع واردات نفت ژاپن ۷۶.۹۴ دلار در هر بشکه بود. میانگین قیمت هر بشکه نفت امارات متحده عربی در اوت ۷۷.۴۷ دلار و عربستان سعودی ۷۷.۲۹ دلار در هر بشکه بود.

مقامات ژاپنی در دیداری که اول اکتبر در واشنگتن با همتایان امریکایی خود داشتند، همچنان خواستار معافیت از تحریم‌های امریکا علیه ایران بودند و تاکید کردند این تحریم‌ها نباید بر اقتصاد ژاپن تاثیر بگذارد.

دیدار مذکور چهارمین دور مذاکرات مقامات ژاپنی و امریکایی بود و در زمانی برگزار شد که قیمت نفت برنت به بالای ۸۵ دلار در هر بشکه رسید.