تهدید امریکا به توقف مذاکرات تجاری با چین
گروه جهان|
درست در روزی که صندوق بینالمللی پول با اشاره به جنگ تجاری امریکا و چین پیشبینی خود از رشد اقتصادی جهان را کاهش داد، ایالات متحده تهدید کرد که گفتوگوهای تجاری گروه20 را با چین متوقف خواهد کرد.
به گزارش فایننشال تایمز، مقامهای امریکایی سهشنبه هشدار دادهاند که دونالد ترامپ رییسجمهوری این کشور، در جریان نشست گروه 20 در آرژانتین با شیجینپینگ رییسجمهوری چین، گفتوگوهای تجاری نخواهد داشت اگر که پکن پیش از این نشست فهرستی از امتیازات تجاری برای واشنگتن را، به کاخ سفید ارایه نکند. طرف چینی اما میگوید که چنین فهرستی را در اختیار دارد اما تنها زمانی به کاخ سفید ارایه خواهد کرد که در ازای آن یک فضای سیاسی پایدار نسبت به پکن در واشنگتن برقرار شود. فایننشال تایمز نوشته که مقامهای امریکایی از اینکه چین هیچ تمایلی به مذاکره درباره مسائل اساسی مربوط به سیاستهای اقتصادی و تجاری از خود نشان میدهد، گلهمند هستند. از سوی دیگر، چین نیز بهشدت از سیاستهای غیرقابل پیشبینی و دمدمیمزاجی دولت دونالد ترامپ خشمگین است. چین همچنین از اینکه نمیتواند با مقامهای کابینه دولت امریکا بر سر معاملهها و توافقهای پیشینی که دو طرف خود را به آن متعهد کردهاند، مذاکره کند بهشدت خشمگین است.
در دور نخست مذاکرات تجاری دو طرف در اوایل ماه مهمیلادی، مذاکرهکنندگان امریکایی و «لیو هی» مشاور ارشد رییسجمهور چین، فهرستی با بیش از 140 مورد درخواست ویژه را مورد بررسی قرار دادند که رفع موانع دسترسی به بازار و خرید بلندمدت انرژی و محصولات کشاورزی ایالات متحده را شامل میشد که میتوانست باعث کاهش مازاد تجاری چین و امریکا شود.
مذاکرهکنندگان چینی در اوت تاکید کردند که میتوانند با بخشی از درخواستهای طرف امریکایی موافقت کنند و بهدنبال مذاکره بر سر دیگر موارد هستند. البته چینیها بعدها اعلام کردند که با برخی از درخواستهای طرف امریکایی بهدلیل مغایرت آنها با امنیت ملی چین و دلایل دیگر نمیتوانند موافقت کنند. گفته شده، از جمله درخواستهایی که طرف چینی نپذیرفته، باز شدن درهای «بازار رایانش ابری» چین به روی شرکتهای خارجی بوده است. (مدل رایانشی بر پایه شبکههای رایانهای مانند اینترنت است که الگویی تازه برای عرضه، مصرف و تحویل خدمات رایانشی شامل زیرساخت، نرمافزار، بستر، و سایر منابع رایانشی با بهکارگیری شبکه ارایه میکند.)
مذاکرهکنندگان چینی ماه گذشته خود را برای دور پنجم مذاکرات تجاری در واشنگتن آماده کرده بودند اما پس از اینکه دونالد ترامپ علیه بیش از نیمی از کالاهای چینی تعرفه وضع کرد، این نشست متوقف شد.
مقامهای امریکایی حالا میگویند که برای فراهم کردن زمینه مذاکرات تجاری کارآمد، نیاز دارند که چینیها فهرستی از موضوعات تجاری مورد بحث میان رهبران دو کشور را ارایه کنند. قرار است که دونالد ترامپ و شیجین پینگ در حاشیه نشست گروه 20 در آرژانتین با یکدیگر دیدار کنند. نشست گروه 20 قرار است 30 نوامبر برگزار شود. شی جینپینگ و مایک پنس معاون اول دونالد ترامپ، همچنین قرار است که در نشست سالانه همکاریهای اقتصادی آسیا ـ پاسیفیک در پاپوآ گینهنو شرکت کنند. این نشست هجدهم نوامبر برگزار میشود. پس از اینکه تنشهای تجاری چین و امریکا بالا گرفت، «لیو هی» و «وانگ شوآن» معاون وزیر بازرگانی برای سفر به واشنگتن ابراز بیمیلی کردند. مذاکرهکنندگان چینی در مقابل گفتهاند که اعضای کابینه دولت امریکا برای حل اختلافات خود باید در چند هفته آینده به پکن سفر کنند.
بهنظر نمیرسد که تنشهای چین و امریکا در آیندهای نزدیک حل شود؛ بهویژه اینکه در کنفرانس خبری پس از دیدار سهشنبه «وانگ یی» وزیر خارجه چین، و مایک پمپئو وزیر خارجه امریکا، این تنشها آشکار خودنمایی میکردند بطوری که وزیر خارجه امریکا به صراحت اذعان کرده که دو کشور مشکلات اساسی با یکدیگر دارند. مایک پمپئو با این حال در تلاش برای زنده نگه داشتن امیدها به رفع اختلافات دو کشور، تاکید کرده که امریکا امیدوار است همانند گذشته هماهنگی خود با چین در مورد مسائل بینالمللی و منطقهای را حفظ کند.
سخنگوی وزارت خارجه چین اما یک روز پس از سفر پمپئو به پکن در نشستی خبری به امریکا توصیه کرده است که از افترا زدن و انتقاد بیپایه از چین و مداخله در امور داخلی دیگر کشورها از جمله رفتارها و گفتارهای مضر برای روابط دوجانبه با چین دست بکشد. این مقام چینی گفته است: «چین همواره بر عدم مداخله در امور کشورهای دیگر پایبند بوده است و به مداخله در امور داخلی و انتخابات امریکا هم علاقهای ندارد. «سخنگوی وزارت خارجه چین درباره اتهام امریکا علیه پکن درباره به اصطلاح «تاثیرگذاری بر انتخابات امریکا از طریق ارتقا تعرفه عوارض گمرکی» نیز تصریح کرده: «بر همه معلوم است که جنگ تجاری را امریکا آغاز کرده و چین تنها به آن پاسخ لازم را داده و از خود دفاع کرده است.» لوکانگ گفته برای تمام دنیا معلوم است چه کشوری به راحتی در امور داخلی دیگر کشورها مداخله میکند.