ثبات در بازار طلا و سکه
گروه بانک و بیمه| احسان شمشیری |
در هفتهای که گذشت شاهد تحولات غیرقابل پیشبینی در بازار ارز و طلا بودیم بهطوریکه ناگهان با ورود بانک مرکزی بازار ارز شاهد ریزش شدید قیمتها بود و پس از آن در شرایطی که اکثریت بازار خریدار ارز بودند رشد قیمتها اتفاق افتاد و هفته گذشته را با نرخ دلار آزاد حول و حوش 15 هزار تومان که عمدتا خریدار ارز بودند به پایان رساند. به گزارش تعادل، در این رابطه عضو هیات مدیره اتحادیه طلا و جواهر با اشاره به اینکه قیمت سکه و طلا در هفته گذشته جز ظهر چهارشنبه با ثبات نسبی همراه بود، اظهار کرد: پیش بینیمیشود تا دوشنبه هفته آتی این روند ادامه پیدا کند.
محمد کشتیآرای در ارتباط با وضعیت بازار سکه و طلا در هفته گذشته، بیان کرد: در هفته گذشته قیمت جهانی طلا حدود ۱۲۰۳ دلار بود که در طول هفته نوسانی در همین حدود را نیز تجربه کرد، اما امروز به دلیل افت شدید سهام در امریکا با کاهش ارزش دلار روبرو هستیم و قیمت طلا به بالاترین سطح خود طی دو ماه اخیر رسیده است.
عضو هیات مدیره اتحادیه طلا و جواهر در ادامه با بیان اینکه متاسفانه در چهارشنبه هفته گذشته شایعه مربوط به رد لایحه CFT در شورای نگهبان که منبع آن فضای مجازی بود، موجب شد تا با افزایش یکباره قیمت سکه و طلا روبرو باشیم، گفت: در بازه زمانی یک ساعته و تا زمان تکذیب این شایعه قیمت سکه با رشد ۳۰۰ هزار تومانی روبرو شد و به چهار میلیون و ۸۲۰ هزار تومان نیز رسید، اما مجددا با تکذیب این شایعه قیمتها کاهشی شد و به سطح چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تومان افت کرد.کشتیآرای ادامه داد: در طول هفته گذشته در مجموع شاهد قیمت نسبی در بازار سکه و طلا بودیم و جز یک ساعتی که سکه در ظهر چهارشنبه به چهار میلیون و ۸۰۰ تومان نیز افزایش یافت، قیمت آن در محدوده چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی بود.
به گفته وی در روز پنج شنبه قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح جدید چهار میلیون و ۴۵۰ هزار تومان، سکه تمام طرح قدیم چهار میلیون و ۳۵۰ هزار تومان، نیم سکه دو میلیون و ۱۵۰ هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان، سکه یک گرمی ۶۷۰ هزار تومان، هر گرم طلای ۱۸ عیار ۴۲۳ هزار تومان و هر مثقال طلای ۱۷ عیار یک میلیون و ۸۳۲ هزار تومان قیمت دارد. این در حالی است که ممنوعیت فعالیت ٩ شرکت صرافی به دلیل عدم رعایت ضوابط در خرید و فروش ارز از سوی بانک مرکزی اعمال شد. بنا بر گزارش روابط عمومی بانک مرکزی در پی عدم رعایت قوانین و ضوابط، مجوز ٢ صرافی باطل و ٧ صرافی نیز بین یک تا سه ماه از ادامه فعالیت منع و تعلیق شدند.
در همین زمینه معاونت نظارت بانک مرکزی، از تمامی صرافیها خواست ضمن رعایت دقیق مقررات، نسبت به تطبیق فعالیتهای خود خصوصا خرید و فروش ارز با مقررات تعریف شده اقدام کنند.
با افزایش تب خرید و فروش ارز در بازار و توصیههای کوچه بازاری نسبت به خرید یا فروش ارز، این سوال در ذهن مردم است که دلار بخریم یا بفروشیم؟ تب خرید و فروش ارز میان مردم طی ماههای اخیر به حدی بالا گرفت که در هر جمع و گروهی صحبت از دلار و خرید و فروش آن بود و پیر و جوان، زن و مرد به دنبال قیمت لحظهای ارز و به خصوص دلار بودند.
این جو روانی و مشورتها و توصیههای دهان به دهان، باعث شد مردم خریدار شوند و دلار و یورو و سایر ارزها، راه بازار به سمت خانه مردم را در پیش بگیرند و همین اقدامات گاهی غیرتخصصی باعث برهم خوردن تعادل بازار شد.اما با تغییر شرایط و نزولی شدن بازار، عدهای فروشنده شدند و عدهای خریدار؛ در روزهای اخیر نیز عبدالناصر همتی درباره شرایط بازار ارز، اظهار داشت: ارز محصول خوبی برای سرمایهگذاری نیست و ریسک بالایی دارد؛ مردم بهتر است برای سرمایهگذاری محصولات دیگری را مورد توجه قرار دهند.
رییس کل بانک مرکزی افزود: ما به دنبال ایجاد تعادل در بازار هستیم و معتقدیم ثبات در بازار بسیار مهم است و برای ایجاد آن تمام تلاش خود را خواهیم کرد. نکته قابل توجه میزان ارزهای خانگی است که طبق آمار غیر رسمی ۲۰ میلیارد دلار ارز در خانهها حبس شده که موجب میشود چندین سوال در ذهن ایجاد شود که آیا ورود مردم عادی به این بازار از ابتدا صحیح بوده یا خیر؟ مردم دلار بخرند یا بفروشند؟ مردم ریال و نقدینگی سرگردانی که در دست دارند را کجا سرمایهگذاری کنند؟ ارزهای خانگی به سمت سیستم بانکی هدایت شود یا خیر؟ و بسیاری دیگر از سوالاتها و ابهامها که این روزها در ذهن بیشتر ایرانیها مرور میشود.
به گزارش ایبِنا، در همین راستا، آیت محمد ولی؛ رییس اتحادیه طلا و جواهر با بیان اینکه دارندگان سرمایه بهترین کارشناس برای تشخیص محل سرمایهگذاری دارایی خود هستند، اظهار داشت: توصیه فعالان این بازار به مردم عادی عدم ورود به بازار و خرید و فروش است، زیرا با توجه به بالا بودن ریسک خرید و فروش در این بازار، ورود و فعالیت در این بازار نیازمند صبر و تحمل تمامی ریسکها و خطرات آن است.
وی افزود: اگر مردم سرمایه خود را در اینگونه بازارها سرمایهگذاری میکنند، باید صبور باشند زیرا در کوتاهمدت سودده نخواهد بود و به دلیل نوسان زیاد، به تعادل رسیدن بازار زمانبر خواهد بود.
لزوم جمعآوری نقدینگی سرگردان
در دست مردم
به اعتقاد برخی دیگر از کارشناسان خرید و فروش ارز توسط مردم بیشتر یک حرکت دومینویی و روانی است تا تصمیمگیری جدی و اقدامی تخصصی که در همین راستا، سعید مجتهدی، صاحبنظر پولی در گفتوگو با ایبِنا درباره خرید یا فروش ارز در شرایط فعلی اقتصاد کشور، معتقد است: باید تمهیداتی اندیشیده شود تا به غیر از متقاضیان واقعی از جمله واردکنندگان، مصارف خدماتی، مسافرتی، دارویی و ... که همه مصارف واقعی هستند، کسی در این بازار وارد نشود. وی افزود: در چند ماه اخیر مردم به شکل دومینویی همه خریدار و همه فروشنده ارز شدند و به نظر من راهکار برای حل این موضوع توصیه به خرید یا فروش نیست، بلکه باید نقدینگی سرگردان دست مردم جمع شود. این صاحبنظر پولی تاکید کرد: باید شرایط اقتصاد به گونهای باشد که نقدینگی دست مردم جمع شود و توانی برای ورود به چنین بازارهایی نداشته باشند. مجتهدی، گفت: در کشورهای پیشرفته تمامی خانهها و آپارتمانها در گرو بانک است و پولها و دارایی مردم تعریف شده است و دولت باید برای این حجم از نقدینگی تعریفی داشته باشد تا پولها از بازار جمع شود و راهحل این اقدام در دست اقتصاددانها است.
ارز خود را نفروشید، سپردهگذاری کنید
بانک مرکزی با راهاندازی دوباره حسابهای سپرده ارزی یا خرید ارز از مردم سعی در جمع آوری ارزهای خانگی و در دست مردم داشت که برخی از فعالان این حوزه به مردم توصیه میکنند تا به سمت سپرده گذاری ارزی بروند و با این اقدام نه تنها ارزهای خانگی خود را در اختیار سیستم بانکی خواهند گذاشت و به منافع ملی کمک میکنند بلکه میتوانند سود معقولی از این سپردهها دریافت کنند.
احمد وفادار، یکی دیگر از فعالان بازار ارز در این باره معتقد است: به نظر من اقدام صحیح در شرایط فعلی اقتصاد، سپرده گذاری ارزهای خریداری شده طی این مدت و ارزهای خانگی است، زیرا با این اقدام مردم هم از دارایی ارزی خود با کمترین ریسک ممکن نگهداری میکنند و هم با ارایه این ارزها به سیستم بانکی، چرخ تولید و اقتصاد کشور به حرکت در میآید.