آثار عملکرد مثبت اقتصادی در گزارشهای مالی عامل رشد بازار است
دولت باید از ابتدا یک سیاستگذاری کلی را اعلام کند که سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی بتوانند بر اساس آن یک برنامهریزی حداقل دو تا سه ساله داشته باشند و خیالشان از بابت بسیاری از متغیرهایی که در تصمیمگیریهایشان دخیل است راحت باشد.
این کارشناس بازارسرمایه با اشاره به انتشار گزارشهای شش ماهه شرکتهای بورسی و لزوم اصلاح پورتفوی سهامداران گفت: طی ماههای گذشته برخی از نمادها به دلیل هیجان حاکم بر بازار دچار رشد حبابی شدهاند و انتشار این گزارشها میتواند سهامداران را برای تصمیمگیری درباره اصلاح پورتفویشان یاری کند.
کدیور با اشاره به انتظارات به وجود آمده در بازار به سنا گفت: در شرایطی که همه نرخها نسبت به سال گذشته افزایش دارد، افزایش قیمت سهام شرکتها نیز طبیعی است و بازار نیز انتظار این افزایش را دارد. وی تعدیل شدن قیمت سهام شرکتها را پس از انتشار گزارشهای شش ماهه منطقی خواند و با تاکید بر تاثیر انتظارات سهامداران بر روند تعدیل پیش رو خاطرنشان کرد: پس از انتشار این گزارشها، روند تعدیل از سه منظر قابل بررسی است؛ برخی از این گزارشها فراتر از انتظارات سهامداران هستند، برخی کمتر از انتظار و برخی نیز با انتظارات منطبق هستند.این کارشناس بازار سرمایه در تشریح این موارد گفت: در گزارشهای فراتر از انتظارات بازار، سهم از رشد خوبی برخوردار میشود. در این میان گزارش شرکتهایی که کمتر از انتظارات بازار است توقف رشد نماد را به همراه دارد و با صورتهای مالی منطبق بر انتظارات بازار نماد چندان نوسانی تجربه نمیکند.وی با بیان اینکه به دلیل نوسان نرخ ارز در سال جاری اغلب شرکتها نسبت به سال گذشته سود بیشتری محقق کردهاند گفت: تصور کنید سهمی در شش ماهه نخست سال گذشته30 تومان و در کل سال 70 تومان محقق کرده، این سهم در شش ماهه نخست سال جاری به جای 30 تومان، 60 تومان سود محقق کرده است. یعنی عملا سودسازی آن دو برابر سال گذشته است. در حالی که انتظار بازار این بود که این شرکت در این مدت، 80 تومان سود محقق کند. به همین دلیل این گزارش دیگر مطلوب سهامداران نیست، زیرا انتظار آنان را برآورده نمیکند.کدیور سرمایهگذاران و به خصوص سرمایهگذاران فعال را تصمیمگیرندگان تاثیرگذار بر بازار دانست و تصریح کرد: این افراد اعم از حقیقی و حقوقی بطور معمول مرتبا بازار را رصد و تحلیل میکنند و چنانچه انتظاراتشان از سهم برآورده نشود دست به اصلاح پورتفوی خود میزنند و بر روند رشد سهم تاثیر میگذارند.این فعال بازار سرمایه با تاکید بر وجود ریسک سیستماتیک در بازار سرمایه گفت: طی سال جاری ریسک برخی تصمیمات و سیاستگذاریها بیش از هر دوره دیگر بود. به واسطه این ریسکها گاهی بازار طی یک هفته شاهد نوسان مختلف شد و به راحتی و طی انتشار خبری قیمتها صعودی و نزولی میشد.این بیثباتی گاهی حتی در یک روز روی میداد؛ بطوری که سهمی در ابتدای وقت صف خرید و در طول معاملات تحت تاثیر انتشار خبری دیگر صف فروش میشد و بالعکس.وی افزود: البته بخشی از این تحولات به دلیل ماهیت بورس است و بخشی دیگر تحت تاثیر ریسک است، اما سهم اصلی آن ناشی از اتفاقات غیر طبیعی است.
کدیور به تاثیر تیم اقتصادی جدید اشاره کرد و گفت: دولت باید از ابتدا یک سیاستگذاری کلی را اعلام کند که سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی بتوانند بر اساس آن یک برنامهریزی حداقل دو تا سه ساله داشته باشند و خیالشان از بابت بسیاری از متغیرهایی که در تصمیمگیریهایشان دخیل است راحت باشد.
این فعال بازار سرمایه ضمن تاکید به اتخاذ تصمیمات بلندمدت برای ایجاد ثبات در برنامهریزی فعالان اقتصادی اظهار کرد: در شرایط عادی اوضاع باید تثبیت شده و قابل اتکا باشد تا ریسک فعالیتهای اقتصادی و از جمله ریسک سرمایهگذاری در بورس کاهش پیدا کند.وی تحولات پیش روی بازار در صورت تحقق بدبینانهترین اتفاقات پیش بینی شده در سیزدهم آبان را تشریح و خاطرنشان کرد: در این شرایط تاثیر بر همه گروههای بورسی یکسان نیست؛ شرکتهایی که به لحاظ تامین مواد اولیه و فروش محصولات به خارج از کشور متکی نباشند، کمترین تاثیر را از این تحولات خواهند پذیرفت. در این میان هر چقدر شرکتی در تامین مواد اولیه وابسته به خارج از کشور باشد، از سویی برای فروش محصولات نیز در کشور با تقاضای لازم مواجه نباشد تحت تاثیر قرار میگیرد.