اخبار
چای ایرانی در انبارها رسوب نمیکند
رییس سازمان چای کشور گفت: استقبال مردم از چای ایرانی در سالهای اخیر سبب شده تمامی چای تولید داخل در کشور به مصرف برسد یا حتی صادر شود و بنابراین همانند سالهای گذشته با رسوب این کالا در انبارها مواجه نیستیم. «حبیب جهان ساز» در گفتوگو با ایرنا افزود: امسال 25 هزار و 366 تن چای خشک از برگ سبز تولید داخل استحصال شده که به دلیل کیفیت بالا بخش عمده آن به مصرف بازار داخلی و بخشی به بازارهای صادراتی عرضه شده است. وی با اعلام اینکه چای ایرانی تنها یک چهارم از سرانه مصرف چای در کشور را در بر میگیرد، توضیح داد: در دهههای گذشته مردم آشنایی چندانی با چای ایرانی نداشتند و بیشتر جامعه از چای وارداتی استفاده میکردند اما اکنون با تولید کیفی این محصول و فرهنگسازی، مصرف آن در داخل کشور افزایش پیدا کرده تا جایی که اکنون چای ایرانی روی دست چایکاران و تولیدکنندگان چای خشک باقی نمیماند.
وی تصریح کرد: طبق آمارها اکنون نیاز چای کشور بیش از 105 هزار تن است که نزدیک 25 هزار تن آن از محل تولید داخل و بیش از 75 هزار تن آن از محل واردات تامین میشود. رییس سازمان چای کشور بر این باور است که چای خشک تولید داخل همانند سایر محصولات دیگر همچون برنج به دلیل پتانسیل اقلیمی مناطق، ظرفیت باغها، سطح زیرکشت و محدودیت منابع آبی نمیتواند بطور 100 درصد در داخل کشور تولید شود. «واردات چای خارجی جلوی تولید چای ایرانی را نگرفته بلکه ظرفیت تولید داخل به همین میزان است؛ سازمان چای برنامه افزایش تولید در واحد سطح را در دستور کار دارد زیرا امکان توسعه اراضی سطح زیرکشت باغهای چای وجود ندارد.»
جهان ساز افزود: طرح افزایش تولید در واحد سطح باغهای چای، اصلاح و توسعه زنجیره تولید صنعت چای، اعتبار، مکانیزاسیون، اصلاح باغها، برندسازی، بازار، اصلاح و بازسازی کارخانجات چای و صندوق توسعه حمایت مالی، تامین منابع مالی و تولید پایدار زنجیره چای تهیه شده است تا توجیه اقتصادی داشته باشد. «اکنون سطح زیرکشت باغهای چای شمال کشور 25 هزار و 200 هکتار است که نمیتوان بیش از این افزایش داد.» رییس سازمان چای گفت: دولت با خرید تضمینی برگ سبز چای و پرداخت به موقع پول در سالهای اخیر توانسته سبب رونق تولید این محصول شود تا جایی که سهم دولت که 126.7 میلیارد تومان بود، به حساب چایکاران واریز شد و حتی 86 درصد از طلب کارخانجات چای نیز پرداخت شده است. به گفته جهان ساز، 10 تا 12 میلیارد تومان بدهی سازمان چای به کارخانجات باقی مانده که پرداخت خواهد شد. وی گردش مالی صنعت چای کشور را بیش از 2 هزار میلیارد تومان عنوان کرد و ادامه داد: امسال نزدیک 9 هزارتن چای خشک صادر شده که قیمت هر کیلوگرم آن حداقل بین 1.5 تا دو دلار است و میتواند بیش از 20 هزار دلار ارزآوری داشته باشد. وی درباره تبلیغ رایگان چای ایرانی در صدا و سیما برای گرایش بیشتر به مصرف آن گفت: اکنون چای ایرانی روی دست تولیدکنندگان باقی نمیماند که نیازمند تبلیغ رایگان باشد؛ در صورت تبلیغ باید تولید را افزایش بدهیم که این امر میسر نیست. «البته همه به دنبال تبلیغ رایگان هستند و اگر صدا و سیما پتانسیل تبلیغ و ترویج تولید، مصرف، سلامت همه تولیدهای داخلی را داشته باشد، میتوانیم فرهنگسازی مصرف کالای ایرانی را داشته باشیم.»
وی درباره وضعیت کارخانجات نیز گفت: اکنون 151 کارخانه تولید چای خشک در شمال کشور فعال است که چای را با حداقل 30 نشان تجاری در بازار عرضه میکنند بنابراین شرایط کارخانجات تولیدکننده چای خشک نیز از وضعیت مناسبی برخوردارند. چای ایرانی یکی از طبیعیترین چایهای تولیدی جهان است که به دلیل شرایط اقلیمی و آب و هوایی، کشت در اراضی شیبدار، بارش زیاد، زمستانهای سرد و یخبندان (با از بین رفتن آفات) از هیچ نوع سمی برای مبارزات شیمیایی در تولید آن استفاده نمیشود.
انتقاد از تاخیر در بخشودگی وام کشاورزان
رییس بنیاد ملی گندمکاران کشور ضمن انتقاد از تاخیر در اجرای مصوبه بخشودگی وامهای کشاورزان، خواستار ورود مجلس به این مساله شد. علیقلی ایمانی در گفتوگو با خبرنگار مهر ضمن انتقاد از تاخیر در اجرای مصوبه بخشودگی وامهای کشاورزان اظهارداشت: با وجود اینکه بند خ تبصره ۳۵ قانون برنامه ششم توسعه، صراحتاً اعلام میدارد که جرایم و سود وامهای کشاورزان خسارت دیده از حوادث غیر مترقبه (سیل، سرما، خشکسالی، توفان، بیماری و ...) باید توسط بانکها بخشوده و اصل بدهی کشاورزان خسارت دیده تا سه سال امهال شود، متاسفانه مسوولان مربوطه به این امر توجه کافی ندارند.
وی اضافه کرد: با وجود ابلاغیه معاون اول رییسجمهور به بانک مرکزی به منظور اجرای این مصوبه در هیچیک از بانکهای دولتی، خصوصی و موسسات مالی و اعتباری از اجرای این قانون خبری نیست.
رییس بنیاد ملی گندمکاران افزود: اجرای این قانون با گذشت چند ماه از تصویب هنوز در هالهای از ابهام قرار دارد و کشاورزان استانهای خسارت دیده همچنان چشم انتظار اجرای آن هستند و به نظر میرسد در این زمینه باید نمایندگان مجلس ورود پیدا کنند.
ایمانی گفت: عدم اجرای قوانین که به منظور حمایت از تولید و تولیدکننده توسط قانونگذار تصویب میشود نشان از بیتوجهی به سیاستهای کلی نظام دارد ضمن اینکه تولید و تولیدکنندگان که در جهت تامین امنیت غذایی کشور و حفظ استقلال آن در شرایط بسیار سخت اقتصادی با تمام توان و با وجود تمام کاستیها و سختیها تلاش میکنند، از شرایط ایجاد شده دلسرد خواهند شد.