هر تهرانی سالانه ۵ برابر وزن خود پسماند تولید میکند
یک کارشناس پسماند اداره محیط زیست استان تهران ضمن تشریح انواع زبالهها و چگونگی تفکیک آنها از مبدا همچنین عملکرد شهرداری تهران در این زمینه گفت: هر تهرانی در سال بیش از ۳۱۰ کیلوگرم پسماند شهری تولید میکند و اگر وزن او را بطور میانگین ۶۵ کیلوگرم در نظر بگیریم، میزان تولید پسماندش حدود پنج برابر وزن خود است.
فاطمه اکبرپور با بیان اینکه هنگامی که صحبت از تفکیک از مبدأ پسماندها میشود جداسازی پسماندهای خشک وتر به ذهن میرسد، تاکید کرد: با توجه به اینکه پیشگیری بهتر از درمان است در حوزه مدیریت پسماند باید تلاش کرد تا حد امکان پسماند کمتری تولید شود. با این اقدام در مرحله بعدی انرژی کمتری برای تفکیک و دفع پسماند صرف میشود.
او با اشاره به اینکه میتوان با تولید کمتر زبالههایی که از شیشه، کاغذ و نایلون تشکیل شده است برای حفاظت از محیط زیست قدم جدیبرداریم، تصریح کرد: واقعیت این است که امروزه تولید پسماند تبدیل به بخش جدایی ناپذیری از زندگی روزمره شده است و تنها کار مفیدی که میتوان در این باره انجام داد تولید پسماند کمتر و تفکیک از مبدأ است. اولین قدم برای تفکیک از مبدأ پسماندها اصلاح الگوی مصرف یعنی خرید به اندازه نیاز و پرهیز از اسراف در خرید و مصرف است.
این کارشناس پسماند اداره محیط زیست استان تهران ادامه داد: خرید کالای با کیفیت، تاکید بر استفاده از کیسههای پارچهای و برزنتی به جای کیسههای پلاستیکی، استفاده از وسایل برقی که قابلیت شارژ باتری دارند، استفاده از فلشها و هارد اکسترنال به جای CD و DVD، خرید محصولاتی که با بستهبندیهای قابل بازیافت به بازار عرضه شدهاند، استفاده کمتر از غذاهای آماده به دلیل کاهش استفاده از ظروف یکبار مصرف و ... اقدامات سادهای است که انجام آنها میتواند به عادات روزمره مفید تبدیل و باعث کاهش تولید پسماند شود و نتیجه آن صرف انرژی کمتری برای تفکیک و دفع پسماند خواهد شد.
اکبرپور با بیان اینکه برای پسماندهای خشک نیز میتوان دستهبندیهای متفاوتی را انجام داد، گفت: برای مثال میتوان پلاستیکها، شیشهها، قوطیهای فلزی، کارتن و مقوا و پسماندهای برقی و الکترونیک مانند گوشی همراه، قطعات کامپیوتر، باتریها و... را در چند دسته جدا قرار داد تا در صورت امکان دوباره از آنها استفاده و در غیر اینصورت به صورت پسماندهای تفکیک شده به مراکز مربوطه تحویل داده شود. این کارشناس محیطزیست در ادامه با اشاره به مزیتهای تفکیک پسماندها از مبدا تاکید کرد: برای کاهش خطرات ناشی از دفن پسماندها، جلوگیری از هدررفت ثروتهای ملی و منابع کشور، جلوگیری از اختصاص اراضی برای دفن پسماندها و کاهش وسعت این اراضی، کاهش هزینههای جمعآوری و حمل و نقل پسماندها، منافع اقتصادی قابل کسب از مواد تفکیک شده، اشتغال و کارآفرینی و توسعه صنعت بازیافت و اقتصاد سبز باید موضوع تفکیک از مبدأ پسماندهایتر و خشک را جدی گرفت.