یک گام رو به جلو برای حمایت از معلولان
احقاق حق معلولان در سالهای اخیر چه در قالب وعده و عیدهای گاه و بیگاه از سوی مسوولان مختلف و چه به شکل تدوین و تصویب قانون حمایتی موضوعی بود که توجهها را به خود معطوف کرده بود اگرچه قانون حمایت از معلولان سال گذشته به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده بود اما به دلیل کمبود بودجه فاصله بسیاری تا اجرا داشت با این حال امسال بخت با معلولان یار بود و به دنبال تجمعی که در روز جهانی معلولین مقابل سازمان برنامه و بودجه برگزار شد، سرانجام روز گذشته اعلام شد که هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان به بودجه کل بهزیستی درراستای اجرای قانون حمایت از حقوق معلولین اختصاص داده شده است. بهروز مروتی، مدیر کمپین معلولان درباره جزییات این تصمیمگیری به ایلنا گفت: «ما در اعتراض به عدم تخصیص بودجه برای اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان که در اردیبهشت سال جاری توسط رییسجمهور ابلاغ شده بود، اقدام به تجمع مقابل سازمان برنامه و بودجه کشور و مجلس کردیم.
نگران بودیم که امسال هم مثل سنوات گذشته بودجهای برای اجرای قانون قدیم یا قانون جدید لحاظ نکنند. از ۲۲ مهرماه طی مکاتباتی با سازمان برنامه و بودجه کشور نگرانی خود را اعلام کردیم و هیچ پاسخی نگرفتیم. پس از آن در تاریخ ۲ آبان ماه نشست تخصصی درخصوص ماده ۶ قانون حمایت از حقوق معلولان تشکیل دادیم که درباره بیمه سلامت افراد دارای معلولیت است. تقاضا کردیم یک کارشناس این نشست حضور یابد اما بازهم نتیجهای نگرفتیم.»
او با بیان اینکه هرچه به تاریخ ارایه لایحه بودجه توسط دولت به مجلس نزدیک میشدیم، نگرانی و دغدغه در جامعه افراد دارای معلولیت بهشدت تشدید میشد، افزود: «به همین دلیل بیانیهای صادر کردیم که در آن بیش از ۵۲ تشکل اعتراض خود را به رویه نامناسب سازمان برنامه و بودجه اعلام کردند. در این بیانیه اعلام کردیم کلیه اعتبارات سال ۹۷ محقق نشده و برای سال ۹۸ اعتباری به اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان تعلق نگرفته است. این بیانیه را در سوم آذر ماه تقدیم سازمان برنامه و بودجه کردیم و هیچ اتفاقی نیفتاد.»
مروتی با بیان اینکه چهارشنبه گذشته پیگیری انجام دادیم و اعلام کردند هیچ پاسخی درخصوص این بیانیه داده نشده است، بیان کرد: «روز جهانی معلولان را متفاوت با سالهای دیگر برگزار کردیم و تجمعی مقابل سازمان برنامه و بودجه کشور برگزار کردیم. بالاخره نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه کشور نزدیک ساعت ۱۲ و پس از جلساتی که داشتند، به ما وقت ملاقات دادند. در این ملاقات ما مسائل خود را مطرح کردیم و ایشان دستور دادند موضوع در یک کارگروه به صورت اورژانسی بررسی شود. قرار شد موضوع فردای همان روز (۱۳ آذر) در جلسهای بررسی شود. من به همراه دو نفر دیگر از کمپین معلولان در این جلسه حضور داشتیم. در این جلسه برای ما محرز شد که کل بودجهای را که اجرای قانون نیاز دارد، تخصیص نمیدهند. علتی هم که عنوان میکنند این است که فروش نفت پایین است و کشور در تحریم است و... البته در سالهای پیش هم معلولان در مضیقه بودند.»
به گفته مدیر کمپین معلولان، موضوع مستمری معلولان، اشتغال معلولان، بیمه کارفرمایی و خویشفرمایی، هزینه ارتقای کارایی معلولان، حق پرستاری و بیمه سلامت از محورهای بحث و تبادل نظر در جلسه یادشده بوده است.
مروتی افزود: “در این جلسه مقرر شد مبلغی به اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان اختصاص دهند و امروز اعلام کردند که هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای حوزه توانبخشی در نظر گرفتهاند.»
وی با بیان اینکه بودجهای که بهزیستی برای اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان برآورد کرده بود، ۱۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بود، ابراز داشت: “ بودجهای که سازمان برنامه و بودجه کشور به سازمان بهزیستی اختصاص داده بود، دو هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان بود که خوشبختانه با پیگیریهای انجام شده، هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان به آن اضافه شد و در حال حاضر بودجه سازمان بهزیستی بطور کلی چهار هزار میلیارد تومان است. همچنین قرار است این هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان به اجرای قانون حمایت از معلولین تعلق بگیرد.»
مدیر کمپین معلولان با اشاره به اینکه مسلما این مبلغ برای اجرای قانون حمایت از حقوق معلولین کافی نیست، عنوان کرد: “ با این وجود بخش زیادی از مشکلات ما با بودجهای که اضافه شد، در صورت استفاده درست از منابع حل میشود. البته کار ما هنوز تمام نشده و قصد داریم با مجلس شورای اسلامی نیز مذاکراتی در رابطه با افزایش بودجه انجام دهیم.»