دلار در آستانه کانال 9 هزار تومان

۱۳۹۷/۰۹/۲۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۳۵۴۰۳
دلار در آستانه کانال 9 هزار تومان

 صراف ها: خرید و فروش کم است و کاهش نرخ‌ها اثری بر میزان خرید و فروش ندارد

گروه بانک وبیمه | احسان شمشیری|

روز چهارشنبه 21 آذر 97 صف فروش ارز در حالی در مقابل صرافی‌ها تشکیل شد که برخی رسانه‌ها از کاهش قیمت دلار به کانال ۹ هزار تومان و معامله آن با 9900 تومان خبردادند. اما در بازار آزاد و برخی صرافی‌ها نرخ دلار بالاتر از 10200 تومان دادوستد شده و صرافی‌ها به متقاضیان دلار را با 10200 می‌فروختند.

به گزارش تعادل، روز چهارشنبه 21 آذرماه در سامانه سنا نیز براساس قیمت‌های روز سه شنبه قیمت دلار 11 هزار و 49 تومان، یورو 13 هزار و 239 تومان، پوند 13 هزار و 998 تومان و یوان چین 1830 تومان درهم 2973، لیر ترکیه 2151 درج شده بود.

براین اساس، قیمت ارز در ادامه روند نزولی روزهای گذشته کاهش یافت و با کاهش 550 تومانی نسبت به روز سه شنبه ۱۰ هزار و 2۰۰ تومان به فروش می‌رسید این در حالی است که نرخ دلار در دقایقی از روز به زیر ۱۰ هزار تومان نیز کاهش یافت اما سرانجام در قیمت ۱۰ هزار تا ۱۰ هزار و ۱۰۰ تومان به ثبات رسیده است. ریزش قیمت دلار موجب شده تا صف فروش در مقابل صرافی‌های بانکی که ارز را به قیمت بالاتری از مردم خریداری می‌کنند، تشکیل شود. این در حالی است که صرافی ملی که این روزها به عنوان بازارساز عمل می‌کند دلار را به قیمت ۱۰ هزار و ۵۰ تومان حداکثر تا سقف ۱۰ هزار دلار و با کارت ملی خرید می‌کند.

نرخ خرید هر یورو نیز در این صرافی ۱۲ هزار تومان اعلام شده و ۱۲ هزار و ۱۰۰ تومان قیمت فروش یورو است.

    ادامه کاهش قیمت طلا و سکه در بازار

 هر مثقال طلای ۱۷ عیار یک میلیون و ۳۴۵ هزار تومان و هر گرم طلای ۱۸ عیار ۳۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت دارد. قیمت انس جهانی نیز با کاهش ۵ دلاری به هزار و ۲۴۴ دلار رسیده است، قیمت سکه نیز رو به کاهش بوده است چرا که هر عدد سکه طرح جدید تمام طرح جدید سه میلیون و ۵۷۰ هزار تومان و هر عدد سکه بهار آزادی سه میلیون و ۳۵۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود. نیم سکه یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان فروخته می‌شود. ربع سکه یک میلیون و ۳۵ هزار تومان و سکه گرمی نیز ۶۴۰ هزار تومان قیمت دارد.

    راز از نفس افتادن قیمت دلار

حسین عبده‌ تبریزی درباره تغییرات نرخ ارز از منطقی نبودن نرخ‌های 17 و 18 هزار تومانی دلار صحبت کرد و گفت: این نرخ‌ها بسیار بالاتر از تقاضای بازار بودند و نمی‌توانستند باقی بمانند. در واقع، شرایط هیجانی آن روزها به‌گونه‌ای بود که نرخ‌ها overshoot کردند.

این استاد امور مالی در توضیح علت افزایش نرخ ارز و تورم، به نقدینگی و شرایط تحریم اشاره کرد و گفت: کشیده‌شدن ماشه تحریم و انتظارات به وجود آمده منجر به افزایش تقاضای سفته‌بازی برای ارز شد که به علت نبود تقاضا در نرخ‌های بسیار بالا، شاهد بازگشت نرخ‌های بازار به سطح‌ جاری هستیم.

وی اقدامات بانک مرکزی در این رابطه را نیز موثر دانست و اظهار کرد: بانک مرکزی با مداخلاتی که هر از چند ‌گاه در بازار دارد، توانسته تأثیر مطلوبی بر قیمت ارز بگذارد. به عنوان مثال، محدودیت سقف برداشت از دستگاه‌های خودپرداز (POS) و نیز قوانین جدید مربوط به چک‌های تضمین‌‌شده از جمله اقدامات موثر بانک مرکزی در این زمینه بوده‌اند.

عبده‌‎تبریزی با اشاره به تجربة شوک‌های ارزی پیشین، اظهار داشت: در نظام چندنرخی ارز، رانت‌‌ و فساد غیرقابل اجتناب می‌شود. معمولاً دولت‌ها در ایران پس از هر شوک ارزی، به دلیل وجود نظام چندنرخی، رانت بزرگی توزیع کرده‌اند. مثلاً در این تجربه اخیر، چون نقدینگی زیادی از سال 1392 تا 1396 خلق شد و این نقدینگی عظیم به‌تدریج قیمت ارز را تعدیل نکرد، تغییر قیمت ارز با شدت زیاد از پایان سال 1396 آغاز شد.

دولت دلار را در چهار هزار و 200 تومان تثبیت کرد و بلافاصله نظام چندنرخی جدیدی حاکم شد. عده‌ای که دسترسی داشتند، دلار ارزان‌قیمت گرفتند. در چنین مواقعی، شاهد خروج و فرار سرمایه از طرف همان عده که ارز ارزان گرفته‌اند هستیم. در شوک اخیر، به دلیل وجود بیشترین شکاف بین نرخ‌های ارز، این رانت خیلی بزرگ‌تر شد.

عبده‌تبریزی با تأکید بر اینکه تک‌نرخی‌شدن ارز، عامل اساسی در جلوگیری از ایجاد رانت و فساد است، افزود: در حال حاضر امکان تک‌نرخی کردن ارز وجود ندارد. زیرا در شرایط تحریم و در شرایطی که به جای پول، از طرف‌های تجاری خود مانند هند و چین، کالا دریافت می‌کنیم، ارزش ارز دریافتی از کشورهای مختلف متفاوت است. با این حال، عزم جدی برای کاهش شکاف بین نرخ‌ها می‌تواند به عنوان راه‌حلی در شرایط کنونی مد نظر قرار گیرد.

وی درباره پیش‌بینی نرخ ارز برای سال آینده اظهار کرد: نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی در این رابطه ارایه داد، اما بطور کلی و با فرض حفظ شرایط موجود و نیز فروکش‌کردن تقاضای سفته‌بازی که در کوتاه‌مدت به وجود آمده، به نظر می‌رسد بتوان نرخ دلار را در بازه قیمتی 12 تا 15 هزار تومان تا پایان سال 1398 در نوسان یافت.

    اعلام نرخ در فضای مجازی

محمدولی رییس اتحادیه طلا تصریح کرد: همه دولتمردان همچنین در تلاشند تا بازار طلا و ارز را کنترل کنند و ادامه‌دار بودن روند کاهشی این روند در بازار نشان می‌دهد که عملکرد آنها در این زمینه موفقیت آمیز بوده است و اگر برنامه‌های آنها اینگونه باشد که قیمت ارز و طلا به نرخ اصلی خودش که باید باشد، برسد روز به روز به قیمت‌های جهانی نزدیک‌تر می‌شویم و ارزانی‌ها ادامه‌دار خواهد بود.

وی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به راه‌اندازی سایت رسمی اتحادیه طلا و جواهر آیا سایت‌های مشابه مسدود می‌شوند یا خیر، تصریح کرد: روز گذشته سایت اصلی و رسمی اتحادیه فروشندگان و سازندگان طلا و جواهر، نقره و سکه تهران راه‌اندازی شد و مردم می‌توانند برای کسب اطلاعات بیشتر در این بازار به این سایت مراجعه کنند. رسما اعلام می‌کنیم اگر سایتی تاکنون به اسم این اتحادیه شکل گرفته بود حدود پنج سال است که هیچ تعلقی به این اتحادیه ندارد و مردم برای اطلاعات بیشتر از بازار طلا و جواهر به سایت رسمی به نشانی estjt.ir مراجعه کنند چرا که نه تنها در این سایت هیچگونه خرید و فروشی نمی‌شود بلکه به شفاف‌سازی در بازار نیز کمک می‌کند

دلار طی دو روز گذشته مرزهای روانی را شکست. بانک‌ها، نرخ خرید دلار را ۱۰ هزار و ۶۰۰ تومان اعلام کردند اما در طرف تقاضا هجوم معنی‌داری مشاهده نشد. گزارش‌ها حاکی از آن است که دلار در بازار آزاد پایین‌تر از نرخ دولتی به فروش رسید و حتی در مقاطعی شنیده شد که کمتر از ۱۰ هزار تومان هم فروخته شد.

همچنین رییس اتحادیه فروشندگان و سازندگان طلا و جوهر از آغاز رسمی اعلام نرخ طلا و سکه در فضای مجازی خبر داد.

ابراهیم محمدولی در مراسم رونمایی از پایگاه اطلاع‌رسانی اتحادیه فروشندگان و سازندگان طلا و جواهر تهران گفت: سایت اتحادیه می‌تواند مرجعی برای اعلام نرخ‌های سکه باشد؛ این در حالی است که سایت قبلی که به نام اتحادیه کار می‌کرد که ایراد و اشکالاتی را به دنبال داشت.

وی افزود: مالیات بر ارزش افزوده در این حوزه مورد پیگیری واقع شد و در صحن علنی مجلس قرار است مطرح و در قالب بودجه سال ٩٨ تصویب شود.

رییس اتحادیه فروشندگان و سازندگان طلا، جواهر، نقره و سکه تهران تصریح کرد: دانشگاه طلا و جوهر احیا شد و اکنون مجدد می‌تواند دانشجو بپذیرد و ثبت نام آن نیز در بهمن ماه آغاز می‌شود.

به گفته محمدولی، در سال ٩٧ رونق کسب و کار در صنوف مختلف مشاهده نشد که به تبع آن طلا و جواهر نیز رونق نداشت. البته در حوزه سکه فروشان مشکلی در حوزه فروش صرف سکه با بانک مرکزی داریم که هنوز فرصت جلسه مشترک نداده‌اند.

محمدولی با بیان اینکه بانک مرکزی معتقد است فروشندگان سکه باید از این بانک مجوز بگیرند گفت: بانک مرکزی هر روز با ارسال نامه به اماکن و نیروی انتظامی خواستار پلمب واحدهای صنفی فروش سکه می‌شود در حالیکه قانون نظام صنفی اجازه فعالیت دارند و مشکلی به لحاظ کار ندارند.

قاسم نوده فراهانی نیز در این مراسم با بیان اینکه اصناف باید خود را به علم روز مجهز کنند، گفت: باید با اطلاعات روز جهان در صنف طلا و جواهر پیش رفت در غیر این صورت نمی‌توان منتظر توفیق بود. این در حالی است که ایراد اصناف در شرایط کنونی نبود همدلی و رفاقت است.

    صراف ها: خرید و فروش خیلی کم است

در شرایطی دلار در بازار آزاد وارد کانال ۹ هزار تومان شده که صراف‌ها می‌گویند خبر خاصی در بازار نیست و خرید و فروش‌ها خیلی کم و در حد ضرورت است.

سیر نزولی قیمت‌ها در بازار ارز که از چند روز قبل شدت گرفته موجب شد تا بار دیگر دلار وارد کانال 9 هزار تومان شود.

این درحالی است که خبری از خرید و فروش‌های هیجانی در بازار ارز نیست و طبق اذعان صراف‌های حاضر در خیابان فردوسی، فقط کسانی که خرید ضروری دارند الان نسبت به خرید اقدام می‌کنند.

فعالان بازار می‌گویند: خرید و فروش الان در خیابان فردوسی و در بازار آزاد خیلی کم انجام می‌شود و هیچ خبر خاصی که نشان‌دهنده خرید و فروش هیجانی باشد، نیست.

صراف‌ها از مهم‌ترین دلایل ریزش قیمت‌ها در بازار ارز را سیاست‌های اخیر بانک مرکزی می‌دانند و معتقدند محدودیت چک‌های تضمینی و تراکنش‌های بانکی موجب شده تا دلال‌های بزرگ برای خرید‌های سنگین، با مشکل مواجه شوند و از همین رو دیگر این افراد نمی‌توانند به راحتی خرید و فروش‌های بالا داشته باشند.

درحالی دلار در بازار آزاد هم اکنون با قیمت 9900 تومان فروخته می‌شود که در صرافی‌های دولتی قیمت فروش دلار 10 هزار و 100 تومان اعلام شده است.

وی افزود: در صورت التهابات و نوسان در بازار، بطور حتم شاهد رونق بازار نخواهیم بود و باز به شرایط هیجانی گذشته باز خواهیم گشت. رییس اتحادیه طلا و جواهر درباره قیمت‌ها در بازار، توضیح داد: روز چهارشنبه در بازار، قیمت سکه طرح جدید ۳ میلیون و ۵۱۵ هزار تومان، سکه طرح قدیم ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان، نیم سکه یک میلیون و ۸۱۰ هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و ۴۰ هزار تومان و سکه گرمی نیز ۶۴۰ هزار تومان در بازار در حال معامله است.

محمدولی افزود: همچنین نرخ یک مثقال طلا ۱۷ عیار، یک میلیون و ۳۳۲ هزار تومان، یک گرم طلا ۱۸ عیار نیز ۳۰۷ هزار و ۵۰۰ تومان در بازار قیمت گذاری شده است.

    خرید و فروش آنلاین طلا و سکه همچنان ممنوع

وی در ادامه درباره آغاز به کار سایت اطلاع‌رسانی و اعلام قیمت‌های طلا، سکه از طریق این اتحادیه در عین ممنوعیت اعلام نرخ در فضای مجازی از سوی بانک مرکزی، گفت: این سایت راه‌اندازی شد تا هم اطلاعات مورد نیاز فعالان صنف آسان‌تر شود و بتوانند به اطلاعات و قیمت‌های مورد نیاز دست پیدا کنند و در روزهای آتی نیز قیمت‌ها لحظه‌ای اعلام خواهد شد. هدف ما اعلام قیمت به فعالان این صنف و مردم است و نرخی که در این پایگاه اطلاع‌رسانی اعلام می‌شود، مرجعی برای فعالان صنف و قیمت‌گذاری طلا است.

اما ممنوعیت در فصای مجازی برای خرید و فروش در فضای مجازی و آنلاین بود که پایگاه اطلاع‌رسانی اتحادیه طلا و جواهر به نشانی www.estjt.ir هیچ امکانی برای خرید و فروش آنلاین ندارد و تنها مرجعی برای اطلاع‌رسانی و اعلام لحظه‌ای قیمت‌ها است.

محمدولی درباره بحث ارزش افزوده، گفت: به دنبال مذاکرات صورت گرفته منتظر طرح این موضوع در صحن علنی مجلس هستیم. وی درباره دانشگاه اتحادیه طلا، توضبح داد: مجوز دانشگاه به دلیل عدم وجود محل مناسب، ابطال شده بود اما با زحمات اعضای اتحادیه مجوز دانشگاه مجدد اخذ شد و ثبت‌نام نیز از بهمن ماه ۹۷ آغاز خواهد شد.

رییس اتحادیه طلا و جواهر، ادامه داد: اقدام دیگر اتحادیه که طی این مدت انجام شده، به صورت رسمی در بحث کمیسیون تخصصی اقدام شده و این کمیسیون شکل گرفته و در بحث اجرت، درصد و ... بررسی و جلساتی برگزار شده است.

محمدولی در ادامه افزود: در زمینه فروشندگان سکه با مشکلاتی با بانک‌ مرکزی مواجه هستیم و با وجود تلاش اتحادیه تاکنون موفق به برگزاری جلسه‌ای در این خصوص با بانک مرکزی نبوده ایم.

وی در ادامه اظهار داشت: تمام تلاش خود را به کار گرفته ایم تا زحمات اعضای پیشین اتحادیه حفظ و ادامه داشته باشد و صنف و صنعت طلا و جواهر تنها از عهده تعدادی از اعضا برنخواهد آمد و نیازمند همکاری تمامی فعالان این حوزه است.

    صعود دلار در برابر تضعیف پوند

ارزش دلار امریکا در بازار معاملات آسیایی روز چهارشنبه تحت تاثیر تزلزل پوند انگلیس و همچنین افزایش نرخ بهره اوراق خزانه داری امریکا نسبت به کمترین میزان آن از سه ماه گذشته افزایش یافت.

به گزارش ایسنا، شاخص دلار در بازار معاملات آسیایی روز چهارشنبه در برابر سایر ارزهای مهم جهان در ۹۷.۳۸ واحد ایستاد که از تاریخ ۱۳ نوامبر به بیشترین سطح خود رسیده است.

یوکیو ایشیزوکی، تحلیلگر ارشد Daiwa Securitiesدر توکیو در این باره می‌گوید: دلار علاوه بر افزایش نرخ بهره اوراق خزانه داری امریکا در مقایسه با متوسط آن در سه ماه گذشته که به کمترین حد خود رسیده بود، از تضعیف پوند انگلیس نیز تحت تاثیر آینده نامعلوم بریگزیت و به تعویق افتادن جلسه تصویب و تایید پیش نویس آن در پارلمان این کشور تاثیر گرفته و یک رشد چشمگیری را تجربه کرده است.

وی در ادامه خاطرنشان کرد بدین ترتیب می‌توان گفت که شاخص دلار به بیشترین میزان خود در یک ماه گذشته رسیده است.

پوند انگلیس پس از اعلام به تعویق افتادن جلسه پارلمان این کشور برای تصویب و تایید توافق برگزیت یا خروج انگلیس از اتحادیه اروپا به‌شدت سقوط کرد. به گونه‌ای که این ارز در هفته جاری ۱.۷ درصد از ارزش خود در برابر دلار را از دست داد.

یورو با ۰.۳ درصد افزایش نسبت به آخرین معاملات در ۱.۱۳۳۰ دلار ایستاد و یوآن چین نیز با افزایش احتمال مثبت شدن مذاکرات میان چین و امریکا و رسیدن به توافق بر سر پایان جنگ تجاری با اندکی افزایش در برابر دلار در ۶.۸۸۶ دلار معامله شد. روز گذشته، سه شنبه بود که اخباری مبتنی بر مذاکرات تلفنی مقامات ارشد چین و امریکا بر سر دست یافتن به یک توافق برای پایان دادن به جنگ تجاری میان این دو کشور منتشر شد که موجب امیدواری بسیاری از سرمایه‌گذاران و معامله‌گران را در بازارهای جهانی ارز و سهام شد.