جمع وزیران در توییتر بیشتر می شود ،اما ...
گروه دانش و فن مرجان محمدی |
در حالی کاربران انتظار داشتند تا توییتر به زودی رفع فیلتر شود خبر های رسیده حاکی از آن بود که نه تنها توییتر رفع فیلتر نمیشود بلکه اپلیکیشن پرطرفدار اینستاگرام بار دیگر در آستانه فیلتر شدن قرار گرفته است، پیام رسانی که چندین بار برخی مسوولان برای مسدود شدن آن آستین بالا زدهاند ولی تا به امروز این اپلیکیشن پرطرفدار فیلتر نشده است، این در حالی است که در برخی مواقع بهانههای مختلفی برای مسدود شدن این اپلیکیشن به گوش میرسد، این در حالی است که فیلتر شدن پیام رسانهایی که در ایران طرفدار دارند دیگر برای کاربران عادی شده است و کاربرانی که از این اپلیکیشنها استفاده میکنند به راحتی قانون را دور میزنند و با خرید یا دانلود فیلتر شکن اقدام به استفاده از این پیامرسانها و اپلیکیشنها میکنند آخرین پیام رسانی که فیلتر شد تلگرام بود که به بهانه حمایت از پیام رسانهای داخلی فیلتر شد اما نه تنها کاربران از این پیام رسان کوچ نکردند بلکه حتی آنهایی هم که رفته بودند ،مانند خبرگزاری فارس ،دوباره به سوی این پیام رسان برگشتند. از سوی دیگر در حالی که برخی از نهادها و افرادهای شاخص چندین بار از وزیر ارتباطات و مسوولان ارتباطی خواستهاند تا پیامرسانها و اپلیکیشنهای پرطرفدار را رفع فیلتر کند، اما تا به امروز این مهم اتفاق نیفتاده است . این در حالی است که در پیامرسان توییتر بیشتر مسوولان و سیاستمداران و نمایندگان مجلس و وزرا حضور دارند . روز گذشته نیز باسابقه ترین وزیر کابینه در دولت روحانی به توییتر آمد و در نخستین توییت خود نوشت “ برای ارتباط پویا و موثرتر با مخاطبان داخلی و خارجی به توییتر آمدم “. بعد از این توییت وزیر نفت، آذری جهرمی ، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تصویر نوشته وزیر نفت نوشت: “جمع دوستان در توییتر جمع است و هر روز جمعتر میشود، درخواست قانونی 6 وزیر و دو نماینده همچنان فاقد اقدام “. این توییت وزیر ارتباطات کنایهای است واضح و روشن به رفع فیلتر نشدن توییتر، چرا که رفع فیلتر شدن توییتر چندین بار و به دفعات از سوی برخی مسوولان و نمایندگان مجلس مطرح شده است و چندی پیش با توجه به افزایش تقاضای عمومی و جامعه رسانهای کشور برای رفع فیلتر توییتر و فعالیت جوانان و رسانهها در این فضا که تاثیر بینالمللی بسیار قویتری در جامعه جهانی خواهد داشت، نامهای با تایید و امضای هشت تن از اعضای کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه (شش نفر از اعضای دولت و دو نفر از نمایندگان مجلس) برای دادستان کل کشور مبنی بر طرح این موضوع در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه و رفع فیلتر توییتر ارسال شد ولی به نظر میرسد هنوز کمیته تعیین مصادیق مجرمانه برای رفع فیلتر توییتر مجاب نشده است .
در این خصوص وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات چندی پیش اعلام کرد: تصمیمگیری درباره فیلتر یا رفع فیلتر یک شبکه اجتماعی یا انواع دیگر اپلیکیشنها در حیطه اختیارات شورای عالی فضای مجازی و کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه است که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در این جلسات حق رای دارد. محمدجواد آذری جهرمی -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- درباره احتمال رفع فیلتر توییتر گفته بود موضوع در مرکز ملی فضای مجازی در حال بررسی است و به تصمیم مشترک هر سه قوه نیاز دارد.
پیش از این وزیر ارتباطات درباره رفع فیلتر توییتر اظهار کرده بود: بر اساس بررسیهای ما فیلتر توییتر در کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه در سال ۱۳۸۸ مصوب شده و به وزارت ارتباطات ابلاغ شده است. در سال ۱۳۹۶ بازپرس شهرستان مشهد گزارش و دستور قضایی به دادستان تهران ارسال و اعلام کرد که در برخی از موارد توییتر در دسترس است و درخواست دارد که توییتر مسدود شود. البته یکی از حوزههای صلاحیت بازپرس مشهد، صلاحیت محلی است و اظهارنظر و حکم قضایی او میتواند در حوزه شهری مشهد باشد. وی خاطرنشان کرده بود که ما اعتقاد داریم فیلتر توییتر مصوبه کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه است و تقاضا داریم این مسائل در جلسه همین کارگروه مطرح شود. آذری جهرمی همچنین تصریح کرده بود که برای بررسی این موضوع باید منتظر اقدام دادستانی کشور بود. اما پس از این اظهارات، رمضانعلی سبحانیفر -رییس کمیته ارتباطات مجلس- درباره تصمیمگیری برای رفع فیلتر توییتر اظهار کرد: مطابق با پاسخ دادستانی، فیلترینگ توییتر با رای دادگاه صورت گرفته است و قابل طرح در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه نیست که با توجه به پاسخ دادستانی، درخواست برای رفع فیلتر توییتر منتفی شده و دیگر قابل طرح نیست.
وی درباره تصمیمگیریهایی که در کمیته فیلترینگ اتفاق میافتد نیز گفت: موضوعاتی که با کمیته فیلترینگ مطرح میشود، با رایگیری اعضاء انجام شده و اینطور نیست که یک نفر در مورد آن اعمال نظر کند. این کارگروه کاملا به صورت دادگاهی منصفانه در مورد موضوعاتی مرتبط با فضای مجازی طرح موضوع کرده و آن را بررسی میکند و موضوع درخواست لغو فیلتر توییتر نیز یکی از موضوعاتی است که برای آنکه مردم بتوانند از این فضای مجازی استفاده کنند، پیشنهاد شد تا در مورد آن رایگیری صورت گیرد. اما به نظر میرسد نه تنها قرار نیست توییتر رفع فیلتر شود بلکه سرپرست جدید معاونت امور فضای مجازی دادستانی کل کشور در نظر دارد تا اینستاگرام را نیز فیلتر کند تا این پیام رسان پرطرفدار نیز به جمع فیلتر شدهها بپیوندد.