راهکارهای ژاپنی برای مبارزه با فساد دولتی
شرق آسیا خاستگاه ملتهایی است که زمانی با فساد گسترده درگیر بودهاند اما اکنون به نمونههای مثال زدنی برای کل جهان تبدیل شدهاند و ژاپن، یکی از این نمونهها، موفق شد دوره فساد گسترده پس از جنگ جهانی دوم را پشت سربگذارد و در ردیف 20 کشور پاک دنیا قرار بگیرد.
به گزارش ایرنا، از زمانی که اولین آژانس مبارزه با فساد (ACA) در منطقه آسیا-پاسیفیک تاسیس شد حدود هفت دهه میگذرد. اداره مبارزه با فساد سنگاپور (CPIB) یکی از معدود نهادهای ملی موفق در زمینه مهار فساد است. داستان موفقیت سنگاپور کشورهای زیادی را از جمله در منطقه آسیا-پاسیفیک بر آن داشت تا اقدام به تاسیس نهادهای مشابه کنند. هرچند، از میان دهها نهاد مبارزه با فساد در سراسر جهان فقط تعداد اندکی توانستهاند در این مسیر دستاوردی چشمگیر داشته باشند.
با این حال، تجربههای موفق به کشورهای دارای نهاد ملی مبارزه با فساد محدود نمیشوند. در ژاپن هیچ نهادی به صورت انحصاری مسوولیت مبارزه با فساد را بر عهده ندارد، بلکه پلیس و دادستانی عمومی به صورت مشترک به جرایم مختلف، از جمله پروندههای مربوط به فساد، رسیدگی میکنند. با وجود نبود نهاد تخصصی مبارزه با فساد، ژاپن یکی از کشورهایی است که از رتبه و امتیاز نسبتا خوبی در زمینه نبود فساد و دیگر شاخصهای مرتبط برخوردار است. بر اساس شاخص نبود فساد (CPI)، موسسه شفافیت بینالملل (TI) در جدیدترین گزارش خود که مربوط به سال 2017 است، ژاپن را در رتبه بیستم در میان 175 کشور قرار داد. سازمان 'پروژه عدالت جهانی' (WJP) در جدیدترین گزارش خود درباره حاکمیت قانون، این کشور آسیای شرقی را بر اساس شاخص فرعی 'نبود فساد' در رتبه 8 جهانی قرار داد. در گزارش 'بانک جهانی' نیز، ژاپن در سال 2017 در زمینه کنترل فساد که یکی از شاخصهای فرعی حکمرانی جهانی (WGI) است، امتیاز 90 از 100 را به دست آورد.
'دنیل کافمن'، اقتصاددان و پژوهشگر موسسه بروکینگز، فساد را علامت بیماری مهمتری میداند: حکمرانی ناکارآمد. به عقیده او، حکمرانی ضعیف به نوبه خود به سوء مدیریت منابع و درآمدها و ضعف خدمات رسانی عمومی منتهی میشود. کافمن بدینترتیب میکوشد تا تلاشهای فسادستیزی را به ریشههای این پدیده معطوف کند. بر این اساس، وضعیت فساد در مناطق را میتوان با وضعیت حکمرانی در آنها مرتبط دانست.
آزادی رسانه، بیان و دسترسی به اطلاعات
یکی از این شاخصهای حکمرانی میزان آزادی بیان، رسانهها و دسترسی به اطلاعات است. بر اساس پژوهشهای صورت گرفته، میزان آزادی رسانهها با میزان شیوع فساد در جامعه رابطه عکس دارد. گرچه از سال 2014 که قانون ممنوعیت افشای اسرار دولتی اجرا شد، نگرانیهایی درباره وضعیت آزادی رسانهها در ژاپن مطرح شده است، اما این کشور به لحاظ آزادی اطلاعات و بیان همچنان از جایگاهی مطلوب در جهان برخوردار است.
قانون اساسی ژاپن از دسترسی آزاد به اطلاعات حمایت کرده است. دولت به موجب قانون موظف است حداکثر ظرف 30 روز به اطلاعات درخواست شده توسط شهروندان پاسخ دهد.
سازمان 'فریدم هاوس' که دیده بان آزادی و دموکراسی است، ژاپن را در زمره کشورهایی دستهبندی کرده است که در آنها رسانهها از آزادی برخوردارند.
بر اساس تیراژ، روزنامههای ژاپن در جهان پیشتاز هستند. دولت این کشور هیچگونه محدودیتی در زمینه دسترسی به اینترنت به عنوان یک منبع مهم خبری اعمال نکرده است. همچنین، ضریب نفوذ اینترنت در ژاپن در سال 2017 بیش از 93 درصد بوده است. آماری که نشان میدهد زیرساختهای دسترسی به اطلاعات، به عنوان یکی از ارکان مبارزه با فساد، در ژاپن فراهم است.
تقویت خدمات رسانی الکترونیک
وجود زیرساختهای ارتباطی، از جمله اینترنت، و دسترسی آسان و کم هزینه به آنها به معنای هموار شدن راه برای دسترسی الکترونیکی به خدمات عمومی و دولتی است. استفاده از فناوریهای ارتباطات و اطلاعات (ICT) در راستای ایجاد دولت الکترونیک باعث کاهش مسیر خدمات رسانی دولتی به شهروندان و کاهش واسطههای دیوانسالاری میشود. افزون بر این، در پروسه انتقال دیجیتال دادهها، امکان مداخله و اعمال سلیقه شخصی در موارد درخواست شده تا حد بسیار زیادی کم میشود. همچنین در خدمات الکترونیکی، احتمال بروز فساد به دلیل قابلیت رهگیری دادهها کاهش مییابد.
بر اساس گزارش سال 2018 سازمان ملل، ژاپن در شاخص توسعه دولت الکترونیک در رتبه 10 و در زمینه شاخص مشارکت الکترونیک در رتبه 6 جهانی قرار دارد.
شفافیت و نظارت بر قراردادهای دولتی
بر اساس اعلام سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD)، بطور میانگین 13 تا 20 درصد تولید ناخالص داخلی کشورها صرف انعقاد قراردادهای دولتی میشود. در نتیجه، بیدلیل نیست که این بخش فرصتهای زیادی را برای ارتکاب فساد فراهم میکند. همین سازمان برآورد کرده است که حدود 20 تا 25 درصد بودجه بخش قراردادهای دولتی در نتیجه فساد هدر میرود. دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل تاکید کرده است که نبود شفافیت و رقابتپذیری زمینه را برای رشد و گسترش فساد در بخش قراردادهای دولتی فراهم میکند. بر اساس توصیه سازمان شفافیت بینالملل، همه مراحل قراردادها، از نیازسنجی گرفته تا تدوین قرارداد، تعیین بودجه، ارزیابی درخواستها و اجرا، اصلاح و نظارت باید روشن و شفاف بوده و دست اندرکاران در هر زمانی به درخواست اطلاعات و توضیح شهروندان پاسخگو باشند.
در همین راستا، ژاپن در سال 1995 اداره رسیدگی به شکایات قراردادهای دولتی را با هدف تضمین هرچه بیشتر شفافیت، رقابت و عدالت در زمینه قراردادها تاسیس کرد.
گرچه ناظران درباره فسادخیز بودن بخش قراردادهای دولتی ژاپن هشدار دادهاند، اما رتبه بالای این کشور در زمینه رقابتپذیری از موفقیت دولت در کنترل خطر فساد حکایت دارد. مجمع جهانی اقتصاد (WEF) در گزارش شاخص رقابتپذیری جهانی سال 2017 ژاپن را در رتبه پنجم در میان 140 کشور، و در رتبه دوم (پس از سنگاپور) در منطقه شرق آسیا-پاسیفیک قرار داد.
قوانین و استقلال دستگاه قضا
قانون جزا و قانون پیشگیری از رقابت نابرابر مهمترین قوانین دولت ژاپن در مقابله با فساد هستند. قانون حمایت از افشاگران فساد نیز در سال 2004 در راستای ترغیب مردم به ویژه کارمندان دولتی به گزارش دادن موارد سوءاستفاده از اختیارات دولتی با هدف تامین منافع شخصی تصویب شد. بر اساس این قانون، افرادی که در شناسایی متخلفان همکاری کنند در مقابل تبعات منفی این اقدام در محیط کار حمایت خواهند شد.
ژاپن در زمینه اجرای قوانین نیز یکی از پیشتازان عرصه جهانی است. پروژه عدالت جهانی در ارزیابی حاکمیت قانون در 113 کشور و منطقه جهان طی سالهای 2017 و 2018، ژاپن را در رتبه 14 جهانی قرار داد.
ژاپن به لحاظ استقلال دستگاه قضا نیز در جایگاه مطلوبی قرار دارد. بر اساس آخرین گزارش مجمع جهانی اقتصاد در زمینه رقابتپذیری، نظام قضایی ژاپن از نظر استقلال در جهان در رتبه دهم (از 140) و در آسیا در رتبه نخست قرار دارد.
دولت کوچک
شکلگیری فساد صرفا از ضعف رویههای قضایی، شناسایی و مجازات متخلفان ناشی نمیشود، بلکه عوامل متعددی در آن نقش دارند. بزرگی دولت و دیوان سالاری یکی از این عوامل است. گرچه مانند دیگر موضوعات علوم اجتماعی، پژوهشهای صورت گرفته در زمینه رابطه میان اندازه دولت و میزان شیوع فساد به نتایج ضد و نقیضی رسیدهاند، اما عمده یافتهها به وجود رابطه مثبت میان این دو متغیر اشاره دارند و استدلال میکنند که کوتاه بودن مسیرهای بروکراسی باعث کاهش فرصتهای ارتکاب فساد میشود. ژاپن یکی از کوچکترین دولتهای جهان را دارد. در این کشور به ازای هر 1000 نفر تنها 35 کارمند دولت وجود دارد. رقمی که بر اساس گزارش روزنامه اینترنتی 'ژاپن تودی' از کشورهای غربی مدعی سرمایه داری مانند انگلیس (75)، امریکا (65) و آلمان (60) به مراتب کمتر است.
همکاریهای بینالمللی
ژاپن در سال 1998 به کنوانسیون سازمان همکاری اقتصادی و توسعه در زمینه مبارزه با رشوه خواری تصویب پیوست. این کشور همچنین کنوانسیون سازمان ملل در زمینه مبارزه با فساد (UNCAC) را در سال 2006 امضا و در سال 2017 قوانین داخلی مربوطه را تصویب کرد. توکیو همچنین در سال 2003 به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان یافته سازمان ملل (UNTOC) پیوست و قوانین داخلی مبتنی بر این کنوانسیون را در سال 2017 تصویب و اجرایی کرد. علاوه بر این، ژاپن از سال 1990 تاکنون عضو 'گروه اقدام مالی مشترک' (FATF) است. این کشور همچنین یکی از اعضای 'گروه مبارزه با پولشویی در منطقه آسیا-پاسیفیک' (APG) است.
با وجود دستاوردهای چشمگیر در زمینه مهار فساد، ژاپن به عنوان سومین اقتصاد بزرگ جهان، با چالشهایی جدی نیز روبرو است. استخدام نخبگان دولتی پس از بازنشستگی در بخشهای غیردولتی تحت نظارت وزارتخانهها و ارگانهایی که در آنها خدمت کردهاند، پرداخت رشوه به مقامات خارجی، و مداخله کابینه در انتصاب افراد به سمتهای ارشد اداری از جمله مقولههای مهمی هستند که توکیو برای ارتقاء جایگاه خود در عرصه فسادستیزی باید تدابیر لازم را برای رسیدگی به آنها اتخاذ کند.