اخبارکشاورزی

۱۳۹۷/۱۰/۰۱ - ۰۱:۰۱:۲۸
کد خبر: ۱۳۵۹۴۷

جو  روانی و دلالان عامل گرانی آجیل

در حالی که برخی از مسوولان اتحادیه‌های بخش خصوصی می‌گویند گرانی پسته ناشی از کاهش تولید این محصول و کمبود آن است، مدیرکل دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی معتقد است که هیچ کمبودی در زمینه پسته وجود ندارد و حتی اگر تولید آن تا یک پنجم کاهش یافته باشد، حداقل ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تن از سال گذشته موجودی پسته در انبارهای کشور موجود است.

در هفته‌ها و ماه‌های گذشته شاهد افزایش قیمت انواع آجیل و خشکبار در بازار بودیم به‌گونه‌ای که هر کیلوگرم پسته تا بیش از ۲۰۰ هزار تومان هم فروخته شد. برخی از مسوولان اتحادیه‌های بخش خصوصی معتقد بودند که پسته با کاهش شدید تولید مواجه شده است و به همین دلیل این محصول دچار کمبود در بازار و افزایش قیمت شده است. به عنوان مثال محمود ابطحی - رییس انجمن پسته - معتقد است که کاهش تولید این محصول به یک پنجم سال گذشته، یکی از عوامل گرانی آن است و از سوی دیگر مصطفی احمدی - رییس اتحادیه آجیل و خشکبار فروش - می‌گوید که وزارت جهاد کشاورزی می‌تواند به صورت مقطعی و برای تامین نیاز داخلی بازار، ثبت و سفارش و واردات پسته را به صورت محدود و مقطعی باز کند.

در این شرایط شکرالله حاجی‌وند - مدیرکل دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی - به ایسنا گفت: در دنیا ۶۴۰ هزار هکتار باغات پسته وجود دارد که ایران از حیث سطح زیر کشت، رتبه اول دنیا را در اختیار دارد و از حیث تولید، دومین کشور تولیدکننده پس از امریکا هستیم و در رقابت تنگاتنگی با این کشور قرار داریم به‌گونه‌ای که برخی از سال‌ها ما این رتبه را به دست می‌آوریم و برخی سال‌ها امریکا اولین تولیدکننده پسته می‌شود.

وی افزود: در سال ۱۳۹۶ حدود ۴۷۰ هزار هکتار پسته به زیر کشت رفت که ۳۵۹ هزار هکتار آن سطح بارور پسته بود و در آن سال بالغ بر ۱۳۰ هزار تن صادرات پسته داشتیم. امسال ۴۳۰ هزار هکتار سطح زیر کشت باغات پسته است و پیش‌بینی تولید ما حداقل ۱۸۰ هزار تن برآورد می‌شود.

او با بیان اینکه اظهاراتی در مورد کمبود تولید پسته و غیره با هدف رایزنی برای واردات صورت می‌گیرد، گفت: نه تنها این اظهارات درست نیست، بلکه می‌توان گفت حتی اگر تولید پسته تا یک پنجم کاهش یافته باشد و به ۵۰ هزار تن رسیده باشد، باز هم کمبود تولید و عرضه داخلی نداریم چرا که از سویی نیاز بازار داخلی ما در خوشبینانه‌ترین حالت ۲۵ هزار تا ۳۵ هزار تن است و حداقل ۸۰ هزار تا ۱۰۰ هزار تن پسته از تولید سال گذشته داخل انبارهای کشور وجود دارد. بنابراین مشکلی برای تولید و عرضه پسته و دیگر محصولات خشکباری وجود ندارد و دلالی و واسطه‌گری است که جو روانی بازار را بر هم می‌زند.

بیماری فوق حاد پرندگان و گرانی تخم مرغ

مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام، از عرضه گسترده مرغ منجمد با قیمت ۸۹۰۰ تومان در بازار خرده فروشی سراسر کشور خبر داد.

به گزارش صدا و سیما، حمید ورناصری با اشاره به اینکه توزیع مرغ منجمد تا تعدیل قیمت مرغ گرم در بازار ادامه دارد، گفت: توزیع مرغ از هفته گذشته آغاز شده و با توجه به حجم در حال توزیع، هفته آینده شاهد کاهش قیمت مرغ گرم در بازار خواهیم بود.

وی با بیان اینکه هیچ محدودیتی در توزیع این محصول در سراسر کشور وجود ندارد، گفت: هم‌اکنون روزانه هزار تا هزار و دویست تن مرغ منجمد، در حال توزیع است.

مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام، قیمت متوسط مرغ گرم را در انتهای هفته گذشته ۱۱۶۰۰ تومان اعلام کرد و ادامه داد: قیمت مرغ در بازار باید به نرخ مصوب ستاد تنظیم بازار برسد که این قیمت ۹۸۰۰ تومان تا ۱۰۵۰۰ تومان تعیین شده است.

ورناصری، قیمت مرغ در ۱۰ روز گذشته را نامتعارف دانست و گفت: از ابتدای فروردین تا پیش از ۱۰ روز گذشته قیمت مرغ در یک دامنه مشخص با ثبات‌ترین شرایط را داشته است حتی در برخی ایام به دلیل کاهش قیمت تولید‌کنندگان مرغ با زیان مواجه بوده‌اند.

وی، آمار جوجه‌ریزی در سال و ماه و نهاده‌های دامی را عوامل تاثیرگذار در قیمت مرغ دانست وافزود: برنامه‌ریزی ما به شکلی است که اثرپذیری بازار را از عوامل متعدد کم کرده و قیمت را کاهش دهیم.

مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام در خصوص وضعیت گوشت وارداتی گوسفند گفت: روند واردات به شکل گوشت گرم گوسفندی و منجمد گوساله در حال انجام است به نحوی که گوشت گوساله منجمد با قیمت هر کیلو ۲۹ هزارتومان در سراسر کشور و گوشت گرم گوسفندی نیز با قیمت ۴۰ هزار تومان برای هر لاشه عرضه می‌شود .

ورناصری، با بیان اینکه بخش عمده‌ای از گوشت گرم گوسفندی در تهران توزیع می‌شود گفت: هم‌اکنون بطور متوسط روزانه ۱۰۰ تا ۱۵۰ تن گوشت گوسفند توزیع می‌شود و این روند ادامه خواهد داشت تا نیمه دوم سال در آرامش طی شود.

این مقام مسوول در خصوص قیمت تخم مرغ نیز گفت: به دلیل بیماری فوق حاد پرندگان سال گذشته بخش عمده‌ای از مرغ تخم گذار را از دست دادیم که این اتفاق سبب افزایش قیمت تخم مرغ شد بنابراین ما در سه هفته گذشته با انجام واردات این کالا توزیع گسترده تخم مرغ را با قیمت ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان در شانه به مصرف‌کننده ارایه کردیم. توزیع تخم مرغ نیز به صورت گسترده ادامه خواهد داشت که ادامه این روند سبب کاهش قیمت این محصول در بازار شده است و ادامه خواهد داشت.