وضعیت بازار طلا و سکه عادی است
گروه بانک وبیمه| احسان شمشیری|
روز یک شنبه 2 دی ماه 97 قیمت دلار در بازار آزاد 10 هزار و 300 تومان و یورو به 11 هزار و 700 تومان رسید همچنین در سامانه سنا بر اساس قیمتهای روز شنبه نرخ دلار 10 هزار و 265تومان، یورو 11 هزار و 693 تومان، پوند 12 هزار و 913 تومان، درهم 2هزار و 760 تومان و یوان یک هزار و 490 تومان بود. به گزارش تعادل، هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید، روز یک شنبه دوم دیماه، به نرخ سه میلیون و ۳۹۰ هزار تومان معامله شد. همچنین هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم با قیمت ۳ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان معامله میشد، ضمن اینکه هر نیم سکه یک میلیون و ۷۲۰ هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و ۲۵ هزار تومان و هر سکه گرمی، ۶۱۵ هزار تومان فروخته میشود.
هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز ۳۰۳ هزار تومان ارزشگذاری شده و هر اونس طلا در بازارهای جهانی با قیمت ۱۲۵۶ دلار معامله میشد.
وضعیت بازار طلا و سکه عادی است
همچنین رییس کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف در مورد تاثیر کاهش قیمت طلا و سکه بر میزان فروش طلافروشان گفت: این کاهش تاثیر زیادی بر خرید نداشته است چون همچنان قیمت طلا فراتر از قدرت خرید مصرفکنندگان است و در واقع بازار هنوز در رکود است. محمد کشتیآرای درباره آخرین وضعیت بازار سکه و طلا گفت: وضعیت بازار کاملا عادی است و شاهد نوسانات جزئی در دو روز اخیر بودهایم. همچنین به دلیل کاهش میل به خرید تقریبا عرضه و تقاضا با هم متناسب هستند و حباب سکه نیز کاهش یافته و در حال حاضر سیصد و هفتاد هزار تومان است.
وی ادامه داد: با اینکه اونس جهانی بدون تغییر است اما شاهد کاهش اندک نرخها در بازار هستیم بطوری که نرخ هر قطعه سکه تمام طرح قدیم سه میلیون و دویست و پنجاه هزار تومان، سکه تمام طرح جدید سه میلیون چهارصد و سی و پنج هزار تومان است. همچنین قیمت نیم سکه یک میلیون و هفتصد و پانزده هزار تومان و نیم سکه یک میلیون و بیست هزار تومان است. رییس کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف در مورد آزاد شدن واردات طلا گفت: شاید صرف واردات طلا تاثیر آنچنانی نداشته باشد اما وقتی واردات ارز نیز همراه آن آزاد شد یکی از بهترین اتفاقات روی داد و به نوعی عرضه و تقاضای ارز متعادل شد و تاثیر مثبت خود را در بازار طلا و سکه گذاشت. وی در مورد تاثیر کاهش قیمت طلا و سکه بر میزان فروش طلافروشان گفت: البته این کاهش تاثیر زیادی بر خرید نداشته است چون همچنان قیمت طلا فراتر از قدرت خرید مصرفکنندگان است و در واقع بازار هنوز در رکود است. این وضعیت بیشتر مربوط به سیاستهای کلان کشور است که بخش کسب و کار به مشکل برخورد کرده است. کشتی آرای تصریح کرد: از ابتدای سال جاری 25 درصد از واحدهای تولیدی و توزیعی تعطیل شدهاند و انتظار میرود تا پایان سال جدید این افزایش یابد. نرخ هر دلار امریکا نه هزار و نهصد و نود تومان و هر یورو یازده هزار و ششصد و چهل تومان است.
رکورد زنی کاهش نرخ سکه با سیاست ارزی بانک مرکزی
با وجود آنکه نرخ اونس در بازار جهانی با ۳۰ دلار افزایش مواجه شده است نرخ سکه و طلا در بازار متاثر از ثبات بازار ارز به روند کاهشی خود ادامه میدهد. عضو هیات امنای صنف طلا و جواهر تهران با بیان اینکه کاهش نرخ ارز و سیاستهای بانک مرکزی در تثبیت بازار و ادامه روند کاهشی ارزها موجب رکورد بیسابقه در کاهش نرخ سکه و طلا شده است میگوید با وجود آنکه نرخ اونس در بازار جهانی با ۳۰ دلار افزایش مواجه شده است نرخ سکه و طلا در بازار متاثر از ثبات بازار ارز به روند کاهشی خود ادامه میدهد. احمد وفادار، عضو هیات امنای صنف طلا و جواهر تهران درباره دلایل کاهش قیمت سکه و طلا در بازار، اظهار داشت: فعالان صنف طلا و جواهر بر این عقیده هستند که روند کاهشی نرخ طلا و سکه در بازار ادامهدار است و مهمترین دلیل در کاهش قیمت طلا و سکه روند کاهشی نرخ ارز و به دنبال آن تثبیت این بازار است.
سکه به کمتر از ۳ میلیون تومان میرسد
وی ادامه داد: پیشبینی میشود که روند کاهش نرخ سکه تا زیر سه میلیون تومان ادامه یابد. سکه این روزها در محدوده ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است و با توجه به پیشبینی که برای کاهش نرخ دلار در هفتههای آتی وجود دارد کاهش نرخ سکه و طلا بیش از ارقامی است که تاکنون وجود داشته است. وفادار گفت: کارشناسان پیشبینی میکنند که نرخ دلار در ادامه روند کاهشی خود به زیر ۹ هزار تومان برسد که موجب کاهش بیشتر نرخ طلا و سکه نیز خواهد شد.
ادامه روند کاهشی نرخ طلا و سکه با وجود افزایش نرخ اونس در بازار جهانی
وی ادامه داد: البته نرخ طلا در بورس نیویورک با افزایش ۳۰ دلاری مواجه شده است و اگر این افزایش وجود نداشت نرخ سکه به زیر ۳ میلیون تومان میرسید اما افزایش نرخ اونس در بازار جهانی سرعت کاهش نرخ سکه و طلا را گرفته است. عضو هیات امنای صنف طلا وجواهر تهران گفت: با پیشرو بودن کریسمس و تعطیلات اروپا و امریکا تقاضای خرید طلا در جهان افزایش یافته و بر نرخ اونس جهانی تاثیرگذاشته است اما با پایان تعطیلات اونس جهانی نیز وضعیت باثباتتری خواهد یافت و کاهش نرخ اونس بر کاهش بیشتر نرخ سکه و طلا در بازار موثر خواهد بود. وفادار گفت: سیاست بانک مرکزی در کنترل بازارهای پولی و مالی موفق بوده است و به نظر میرسد که نرخ ارز با ادامه روند با ثبات خود بتواند روی کاهش کالا و خدمات تاثیرگذار باشد. وی ادامه داد: مردم در زمان نوسانهای شدید سکه و ارز تمایل زیادی به خرید طلای آب شده و سکه داشتند که اکنون این تمایل کاهش یافته است و بسیاری از خریدها متوقف شده است. خریداران سکه با زیان زیادی مواجه هستند و تمایل مردم به خرید مصنوعات طلا نیز به نحو چشمگیری کاهش داشته است.
زیان بالای خریداران کلان سکه
عضو هیات امنای صنف طلا وجواهرتهران گفت: از ۴۰ روز پیش تاکنون روند کاهشی طلا و سکه آغاز شده است و افرادی که خریدهای کلان سکه یا طلای آب شده داشتهاند با زیان هنگفت مواجه شدهاند. بازار زیورآلات نیز با رکودی همراه شده است که در ۶۰سال گذشته سابقه نداشته است. وی افزود: هر گرم طلا اکنون بیش از ۳۰۰ هزار تومان است که با احتساب ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده، کارمزد و ۸ درصد سود طلافروشان با زیان برای خریداران همراه است و در زمان فروش این هزینهها از گرم طلای خریداریشده حذف میشود. وفادار گفت: خانوارهایی که قصد خرید مصنوعات طلا با هدف سرمایهگذاری را دارند ترجیح میدهند در بازارهای دیگر کالایی بروند یا سپردهگذاری بانکی انجام دهند.
چندنرخی بودن دلار ضروریاست
همچنین یک کارشناس اقتصادی اقدامات اخیر بانک مرکزی و اصلاح اصول پیمان سپاری ارزی را از دلایل اصلی کاهش نرخ ارز عنوان و بر افزایش تمرکز بانکمرکزی بر بازار حواله تاکید کرد. مجید شاکری دلیل اصلی کاهش اخیر نرخ ارز را حضور هوشمندانه بانک مرکزی در بازار ارز عنوان کرد و افزود: این حضور مبتنی بر خرید و فروش است و فقط مربوط به فروش نیست. وی با اشاره به اینکه اقدامات بانک مرکزی برای مقابله با پولشویی هم تاثیر جدی بر کنترل بازار داشته است، ادامه داد: همه کارهایی که برای مبارزه با پولشویی انجام شده صحیح نبوده و شاید کمی زود صورت گرفته است اما حذف چکهای تضمینی و محدودسازی تراکنش پوزها دو اقدام فوقالعاده موثر بر کنترل نوسانات بازار ارز بوده است. شاکری اضافه کرد: ضمن تقدیر از بانکمرکزی باید تاکید کرد که ریسکها در بازار حواله همچنان برقرار است و ما داریم به سمت پایان سال میلادی و چینی میرویم که فصل بدی برای بازار حواله است اما راهحلهایی که برای بهبود این بخش اتخاذ میشود راهحلهای پایدار نیست و باید تدابیر بهتری اندیشیده شود. این کارشناس بر تغییر اصول پیمان سپاری به عنوان مسالهای مهم در بازار حواله تاکید کرد و گفت: من پیشنهاد میکنم که به سمت پیمانسپاری سبک برویم، به این صورت که هر صادرکننده و واردکنندهای بتوانند ارز مورد نیاز خود را از هر جایی که بخواهند خرید و فروش کنند و هنگام واردات و صادرات خود پیمان بسپرند و بخرند. شاکری یکی دیگر از دلایل کاهش اخیر نرخ ارز را کاهش واردات عنوان کرد و ادامه داد: این کاهش دو طرفه است که یک طرف آن ناشی از تخریب و طرف تقاضا و کاهش طبیعی نرخ ارز و طرف دیگر به دلیل موانعی است که وزارت صنعت در مقابل صادرات میگذارد. وی با تاکید بر اینکه بانک مرکزی تمرکز کافی بر بازار حواله نداشته است، خاطرنشان کرد: بانک مرکزی با تاکید بر بازار اسکناس کار جدی و فعالی را در بازار حواله انجام نداده است و در این میان نباید نقش معاونت اقتصادی وزارت امور خارجه را هم در این میان نادیده گرفت که متاسفانه به نظر میرسد دانش فنی و علاقه کافی را در این زمینه ندارد. وی در پایان در خصوص چندنرخی بودن ارز در لایحه بودجه98 گفت: به نظر میرسد که چارهای جز استفاده از چنین لنگرهایی در اقتصاد وجود ندارد و فعلا باید از همین سیستم استفاده کرد. شاکری در این خصوص خاطرنشان کرد: البته باید توجه کرد که قیمت ارز حوالهای که میخواهد برای غذا و دارو آزاد شود کمتر از ارز حوالهای است که میخواهد برای مصارف دیگر آزاد شود زیرا فشارهای تحریمی یا بهانه آن روی آن کمتر است پس خیلی نمیتوان گفت لزوما قیمت این کالاها باید با سایر کالاها یکی باشد.