خبر کلان

۱۳۹۷/۱۰/۰۶ - ۰۰:۱۲:۳۵
کد خبر: ۱۳۶۳۳۰

 1000 هزار میلیارد تومان پنهان در یارانه و معافیت

صدا و سیما|محمدباقر نوبخت با اشاره به لایحه بودجه ۹۸ اظهار کرد: ما معتقد هستیم که در حال حاضر فشار سنگینی بر سبد کالای خانوار‌ها ایجاد شده است و به طریق مختلف باید این مشکلات جبران شود لذا مقرر شده است سال آینده با افزایش حقوق، کاهش قدرت خرید کارمندان دولت را تعدیل کنیم.

رییس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه مقرر شد ۲۵ قلم کالای اساسی با ارز ۴۲۰۰ تومان با هزینه ۱۴ میلیارد دلار برای نیاز‌های معیشتی مردم جبران شود، تصریح کرد: موضع ما اینگونه نیست که کار فوق‌العاده‌ای برای مردم و همکاران خود در دولت انجام دادیم بلکه مقدورات ما برای انجام این کار‌ها به این صورت بوده است.

نوبخت با اشاره کنترل تورم بیان کرد: ما غیر از آنچه برای مصرف خانوار‌ها مساعدتی لحاظ کنیم، باید نظارت خود را در این زمینه بیشتر کنیم، از طرفی ایجاد نقدینگی از دلایل به وجود آمدن تورم است که دولت باید بتواند بدهی‌های خود را به نظام بانکی پرداخت کند. از سوی دیگر موظف هستیم برای بنگاه‌های اقتصادی از طریق تبصره ۱۸ بالغ بر ۶۵ هزار میلیارد تومان منابع برای تخصیص این امر لحاظ کردیم بتوانیم به صورت وام‌های ارزان قیمت یا بلاعوض به واحد‌های تولید کمک کنیم که فشار هزینه کاهش پیدا کند.

وی تصریح کرد: دولت در تلاش است که انتظارات تورمی را که سومین مولفه تورم در اقتصاد ایران به حساب می‌آید، مورد توجه قرار دهد و یکی از اهداف ما در بودجه سال آینده مهار تورم است.

رییس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به تاخیر در تقدیم لایحه بودجه به مجلس یادآور شد: بنده ۱۵ آذرماه سال جاری بعد از برگزاری نشست خبری لایحه بودجه را با پیوست‌های خود به صورت غیررسمی خدمت رییس مجلس تقدیم کردیم اما با توجه به محدودیت‌ها، منابع بودجه‌ای را به گونه‌ای طراحی کردیم که اگر این منابع تسهیل نشود حداقل بتوانیم یک دوازدهم به صورت ماهیانه از ۳۴ درصد ارز واریز شده به صندوق توسعه، برداشت کنیم بطوری که حداقل واریزی را به صندوق توسعه ملی داشته باشیم که این موضوع در شورای عالی هماهنگی اقتصادی سه قوه هم مطرح شده است. با توجه به اینکه سال آینده، سال ویژه‌ای را شاهد هستیم لذا باید کاری کنیم که در این شرایط سخت، فشاری بر کارمندان دولت به وجود نیاید.

نوبخت ادامه داد: تاکیدات مقام معظم رهبری این بود که نگاه دولت به بودجه دو ساله باشد و به گونه‌ای عمل کنیم که واریزی بیشتری به صندوق توسعه ملی داشته باشیم و بتوانیم از این طریق ذخیره‌ای برای سال‌های آینده داشته باشیم. بودجه سال ۹۸ بر اساس شرایط تحریمی دیده شده است، بر این اساس ۲ میلیون و ۴۱۰ هزار بشکه منابع نفتی امسال، در بودجه سال آینده ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه لحاظ شده است.

نوبخت افزود: درآمد‌های نفتی بودجه امسال ۲۷ میلیارد دلار بود که سال آینده با ۲۸ درصد کاهش، ۲۱ میلیارد دلار در نظر گرفته شده است.

وی با بیان اینکه سال آینده ۲۷ هزار میلیارد تومان در بودجه دستگاه‌های اجرایی صرفه جویی خواهد شد، گفت: ما برای یک برنامه دو ساله و به منظور اصلاح بودجه دولت، ۱۰ اصلاح ساختاری به عنوان نقشه راه لحاظ کردیم.

رییس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: رییس‌جمهور به سازمان برنامه و بودجه ماموریت دادند که اسامی دستگاه و نهاد‌هایی که از معافیت‌های ۵۰ هزار میلیارد تومانی برخوردار می‌شوند را اعلام کند این درحالی است که ۹۳۴ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان و ۵۰ هزار میلیارد تومان معافیت مالیاتی در کشور وجود دارد.

وی با تاکید بر ضرورت اصلاح ساختاری برای کاهش مصارف بودجه گفت: کمک‌های دولت به صندوق‌های بازنشستگی که پیش‌تر ۲۳ هزار میلیارد تومان بود، ۸۱ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. بودجه عمومی کشور ۴۷۸ هزار میلیارد تومان و دولت مکلف شده است تا ۵ درصد آن را صرف تقویت بنیه دفاعی کشور کند و در صورت تأمین منابع درآمدی جدید بدون شک به این بودجه اضافه خواهد شد.

رییس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به اینکه در بودجه پیش‌بینی‌ای برای افزایش قیمت حامل‌های انرژی صورت نگرفته است لذا حتی یک ریال آن مربوط به افزایش حامل‌های انرژی نیست گفت: بطور متوسط قیمت هر لیتر بنزین ۵۲ تا ۵۴ سنت است و ما در حد ۱۲ سنت عمل می‌کنیم، حامل‌های انرژی از اموال ملت است و توسط قاچاقچیان با لوله‌کشی و یا از طریق زیر آب به کشور‌های همسایه می‌رود و در آنجا گران‌تر به فروش رسد.

وی با اشاره به اینکه الان در بودجه حتی یک ریال از بابت مابه التفاوت‌ها به حامل‌های انرژی نداده‌ایم گرچه می‌توانیم هزاران میلیارد تومان درآمد کسب کنیم، خاطرنشان کرد: ۹۳۴ هزار میلیارد یارانه پنهان و ۵۰ هزار میلیارد تومان معافیت مالیاتی داریم که می‌شود هزار هزار میلیارد تومان و این عدد، عددی قابل توجه است.

نوبخت با اشاره به اینکه ارز پتروشیمی را قبلا ۴۲۰۰ تومان حساب می‌کردیم، اما الان آنها ارز خود را در سامانه نیما با ارز ۷ یا ۸ هزار تومان عرضه می‌کنند لذا لزومی ندارد که بخواهیم خوراک آنها را با قیمت ۴ هزار و ۲۰۰ تومان بدهیم، این مابه‌التفاوت را از بودجه نمی‌دهیم ۲۰۰ هزار تومان به همکاران و حتی برای خانوار‌ها می‌دهیم و این ناشی از مابه‌التفاوت است.