اخبار
افزایش ارزش افزوده بانکها با بلاکچین
یک کارشناس پرداخت بانکی، باتاکید برماهیت متفاوت فناوری بلاکچین و ارز رمزها، گفت: کاربردهای صحیح بلاکچین منجر به ایجاد ارزشافزوده برای بانکها میشود.
به گزارش ایبِنا، نیما امیر شکاری، مدیر گروه بانکداری الکترونیک پژوهشکده پولی و بانکی با اشاره به این نکته افزود: با توجه به سوالهایی که در خصوص ممنوعیت مبادله ارز رمزها در کشور از سوی بانک مرکزی وتضاد این سیاست با موضوع هشتمین همایش بانکداری الکترونیک که انقلاب بلاکچین نامگذاری شده، میشود ذکر این نکته ضروری است که فناوری بلاکچین و بحث ارز رمزها دو موضوع متفاوت از هم هستند و قرار است در هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت در خصوص کاربردهای صحیح بلاکچین صحبت شود تا با آشنایی با این فناوری، دانش و آگاهی مسوولان بانکی و پرداخت کشور ارتقا یابد.
وی افزود: ورود به کاربردهای مختلف این فناوری در صنعت بانکداری و پرداخت منجربه ایجاد ارزش افزوده برای بانکها میشود .
امیر شکاری با اشاره به هشتمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت با موضوع انقلاب بلاکچین که در روزهای ۹ و ۱۰ بهمنماه ۹۷ در مرکز همایشهای برج میلاد برگزار میشود، تصریح کرد: تکنولوژی (DLT) یا فناوری دفتر کل توزیع شده که یک فناوری عام در خصوص نحوه بهرهگیری از پایگاه دادههای گسترده به منظور بروزرسانی دیتا بیس و پخش در نودهای شبکه است. در هرم فناوری (DLT) وکاربردهای آن، فناوری دفتر کل توزیع شده (DLT) در پایین مقطع این هرم قرار دارد.بیشترین کاربرد فناوری دفتر کل توزیع شده دردیتا بیسهای گسترده بوده که از ۲۰ سال پیش جزو مباحث علمی و آکادمیک در دانشگاهها بوده است.
امیر شکاری ادامه داد: بدین معنا که بلاکچین از فناوری دفتر کل توزیع شده (DLT) به منظور اتصال رکوردها به صورت زنجیرهای به نحوی که قابل ردگیری و تعقیب تراکنشها در این بستر امکانپذیر باشد، بهره میبرد.
وی یادآور شد: فناوری بلاکچین برای تراکنشهای به هم مرتبط، بسیار موثر عمل میکند که یکی از کاربردهای این فناوری ثبت رکوردهای مالی که بیشترین کاربرد آن در صنایع بانکداری و پرداخت است. این کارشناس فناوری و پرداخت اذعان داشت: فناوری بلاکچین میتواند در رایگیری، احراز هویت (KYC) و موارد متعدد به کار گرفته شود که یکی از کاربردهای اولیه آن در حوزه رمز ارزها بوده است. از این رو تولید رمز ارزی که بتواند با پشتوانه یا بدون پشتوانه در مسیر خاصی حرکت کند یکی از دهها کاربرد این فناوری است.
وی تاکید کرد: بیت کوین نیز یکی از انواع ارز رمزها است که شک و شبهههایی درمورد بدون پشتوانه بودن این ارز رمز، قابل رد یابی نبودن و نوسانات زیاد ارزش آن وجود دارد. البته ذکر این نکته ضروری است که بیت کوین یکی از میلیونها مشتقات فناوری دفتر کل توزیع (DLT) و بلاکچین که ممکن است در مصارف پولشویی و مجرمانه مورد بهرهبرداری قرار گیرد، است.
مقاومت در برابر اصلاح ساختار بانکی
کمیسیون اقتصادی مجلس بررسی طرحی را در دست بررسی دارد که اصلاح نظام بانکی را هدف گرفته است. طرحی که به گفته اعضای این کمیسیون با استقلالبخشی به بانک مرکزی در تلاش است تا نهاد ناظر و رگولاتور بر بانکها را مستقل کند تا بانک مرکزی بتواند به وظایف نظارتی خود در راستای بهبود ساختار بانکها عمل کند.
به گزارش تعادل، در حالی که رییس کل بانک مرکزی از برنامهریزی برای امر خطیر اصلاح نظام بانکی خبر داده، کارشناسان معتقدند بانک مرکزی قوی و مستقل زیر بنای اجرای این برنامه است و اصلاح نظام بانکی بدون داشتن بانک مرکزی با استقلال بالا امکانپذیر نیست و اگر قرار باشد اصلاحی در ساختار بانکی صورت بگیرد، باید توسط بانک مرکزی انجام شود.
محمد خوش چهره، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با ایبِنا، گفت: پیش از ورود به بحث اصلاح نظام بانکی باید مشخص شود براساس چه الزامهایی باید اصلاح نظام بانکی پیگیری شود و پس از آن چه میزان قابلیت اجرای این قانون در کشور فراهم است. دستاوردهای طرح اصلاح نظام بانکی بطور قطع به نحوه اجرای اصلاح قانون وابسته است و البته از آنجا که اجرای درست قانون قابل پیشبینی نیست، نمیتوان گفت که اصلاح در سیستم بانکی چه مسیری را دنبال میکند. بهطور قطع اصلاح نظام بانکی نیازمند الزامهایی است و البته باید دید که بانکها این الزامها را رعایت میکنند یا به آن تن میدهند.
رییس کل بانک مرکزی نیز در یادداشتی از برنامهریزی برای امر خطیر اصلاح نظام بانکی خبر داد و گفته است: به اطلاع کارشناسان و صاحبنظران میرسانم طی سه ماه گذشته براساس مصوبات شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا و با تشکیل کمیته نقدینگی و بازار پول متشکل از جمعی از صاحبنظران اقتصادی، پولی و بانکی و مسوولان بانک مرکزی وطی جلسات متعددبرنامههای لازم برای این امر خطیر طراحی شده است و به یاری خداوند متعال به تدریج و با تایید مراجع ذیربط اجرایی خواهد شد. معضلات پیش انباشته در نظام بانکی و حساسیت این امر نیازمند دقت نظر و تدبیر لازم در اصلاح نظام بانکی است پرهیز ازتعجیل، تداوم ثبات بازار پول وصیانت از سپردههای مردم، پیش شرطهای هر اقدامی در این زمینه است.