توسعه صنایع آب بر در محدوده‌های خشک کشور

۱۳۹۷/۱۱/۲۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۳۹۴۹۱

پدر علم کویرشناسی و جغرافیای ایران، سه راهکار اساسی برای مشکل کم‌آبی کشور ارایه و خاطرنشان کرد: ایجاد صنایع در کنار منابع آبی به‌ویژه دریای جنوب، کشاندن جمعیت به سمت منابع آبی نه انتقال آب به داخل کشور و نیز استفاده و مصرف مناسب، اصولی و صحیح آب سه راهکاری است که نتیجه بخش خواهد بود.

پرویز کردوانی با انتقاد از رویکرد غلط دولت‌ها در جمهوری اسلامی مبنی بر توسعه صنایع آب بر در محدوده‌های خشک و مرکز کشور اظهار کرد: اکنون در اصفهان که مشکل کم‌آبی دارد در شعاع ۵۰ کیلومتری شرق، غرب، جنوب و شمال از مرکز اصفهان صنعت ایجاد شده است یا در تبریز نیز در فاصله ۲۵ کیلومتری از هر طرف به صنایع برخورد می‌کنیم.

او اشتهای بی‌انتهای صنایع برای دریافت آب را منجر به تمام شدن مخازن سدهای استان‌های هم جوار دانست و گفت: اکنون تنها چاره برپا نگه داشتن این صنایع، مطرح کردن موضوع انتقال آب از دریا است و صاحبان صنایع معتقدند اگر این امر محقق نشود میلیاردها دلار سرمایه یکی پس از دیگری از بین خواهد رفت. پدر علم کویر‌شناسی و جغرافیای ایران در ادامه با انتقاد از چنین تصمیمات نادرستی توضیح داد: کسی که ماشینی را به قیمت ۲ میلیارد تومان خریده حتی اگر بنزین با لیتری ۱۰۰ هزار تومان نیز برسد ناچار است برای آنکه ماشین میلیاردی او از حرکت باز نایستد به هر نحوی بنزین مورد نیاز را تأمین کند.

کردوانی با اشاره به رویکرد کشورهای صاحب صنعت در احداث کارخانه‌های عظیم به ویژه فولاد اظهار کرد: کشورهای صاحب نام تولید فولاد، کارخانه‌ها را در کنار دریا ساخته و حتی از ساخت آن در مجاورت رودخانه جلوگیری می‌کنند اما در ایران وجود صنعت فولاد در گل‌گهر سیرجان و چادرملوی یزد با حدود تقریبی بارش ۱۲۰ و ۶۰ میلیمتر در سال اشتباه بزرگی بود. رییس کمیته بیابان‌زدایی انجمن متخصصان محیط زیست ایران، پیشنهاد مدیران مبنی بر گسترش صنایع فولاد در مناطقی غیر از حاشیه دریا را خیانت توصیف کرد و به ایسنا گفت: اگر ایران به صنایع فولاد وابسته باشد بهتر از این است که به مواد غذایی وابستگی داشته باشد. کردوانی با ابراز نگرانی و نارضایتی از توسعه صنعت فولاد کشور و رتبه ۱۰ تولید آن در جهان به عدم آگاهی مدیران درباره آسیب‌های این توسعه اشاره و تصریح کرد: این یک افتخار نیست چراکه باید بدانیم یک کارخانه فولاد به اندازه ۴ روستا آب نیاز داشته و به ازای هر متر مکعب فولاد ۱۵ تا ۲۰ متر مکعب آب نیاز است.

او با تصریح اینکه افتتاح طرح از سوی مدیران و احداث کارخانه‌های عظیم به نوعی مُد تبدیل شده است، با ذکر مثالی اظهار کرد: در خبرها می‌شنویم رییس‌جمهور برای افتتاح ۱۲۰ طرح به اصفهان سفر کرد و فردا نیز برای افتتاح ۱۴۰ طرح در کرمان خواهد بود، آیا افتتاح این طرح‌ها به آب نیاز ندارد؟ وی با بیان اینکه باید در مصرف آب اولویت‌ها را رعایت کرد گفت: ترجیح و تقدم اول، استفاده شرب است ولی آیا اکنون در شهرهای کشور این اولویت رعایت می‌شود؟