صندوق سرمایه‌گذاری پروژه، ابزار شفاف تامین مالی

۱۳۹۷/۱۱/۳۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۳۹۸۶۴

سید علی حسینی، مدیرعامل بورس انرژی گفت: برای ابزارسازی در بازار سرمایه مجموعه‌های زیادی تلاش کرده‌اند و امروز در بورس انرژی نیز شاهد دستاوردهای ارزنده‌ای هستیم. حسینی در حاشیه دومین همایش تامین مالی، با بیان اینکه پیش بینی شده سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی تا سال ۲۰۳۵ بالغ بر ۴۰ هزار میلیارد دلار باشد، ادامه داد: بر اساس پیش بینی‌ها بیشترین حجم سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی به برق اختصاص دارد، نفت در جایگاه دوم است و پس از آن گاز، زغال سنگ و در آخر انرژی‌های پاک قرار گرفته‌اند. مدیرعامل بورس انرژی با اشاره به سیاست‌های کلان اقتصادی و اظهارنظر سیاست‌گذاران افزود: در ایران نیز افزایش قابلیت تولید روزانه نفت خام به ۴.۵ میلیون بشکه، میعانات گازی ۹۵۰هزار بشکه و یک میلیارد و صد میلیون متر مکعب گاز طبیعی تا سال ۱۴۰۰ در دستور کار قرار داشت. همچنین افزایش تولید مجتمع‌های پتروشیمی از ۲۵ میلیارد دلار به ۸۰ میلیارد دلارنیاز به سرمایه‌گذاری ۱۳۴ میلیارد دلاری در بخش بالادستی و ۶۷ میلیارد دلاری در بخش پایین دستی تا سال ۱۴۰۰را رقم زده است.

وی ادامه داد: از سوی دیگر دو برابر شدن مصرف برق طی 10 سال آینده و ایجاد ۵۰ هزار مگاوات ظرفیت تولید برق جدید به سرمایه‌گذاری بیشتر در حوزه انتقال و توزیع نیروی برق نیاز دارد. حسینی ضمن بیان اینکه موارد ذکر شده نشانه ظرفیت حوزه انرژی کشور است افزود: برای تامین مالی حوزه انرژی کشور باید از ابزار‌های متنوع بهره برد. به گفته مدیرعامل بورس انرژی ایران تأمین مالی صنایع مختلف از طریق بازار سرمایه از رقم ۱۴۳ هزار میلیارد ریال در سال ۱۳۹۱، به ۱۲۲۰ هزار میلیارد ریال در سال ۱۳۹۵ رسیده که بیانگر رشد ۷۵۰ درصدی است. در سال ۹۶ نیز با رسیدن حجم تامین مالی به ۲۰۵۰ هزار میلیارد رشد ۶۸ درصدی را تجربه کردیم و این حاکی از ظرفیت بالای بازار سرمایه و همچنین بورس انرژی در تامین مالی بخش‌های مولد اقتصاد کشور است.

وی با اشاره به اینکه با هدف افزایش تنوع ابزارهای تامین مالی بهره‌برداری از صندوق سرمایه‌گذاری پروژه در دستور کار بورس انرژی قرار گرفت، افزود: صندوق سرمایه‌گذاری پروژه یک نهاد مالی است که با اخذ مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار تأسیس شده و ویژگی آن جمع‌آوری سرمایه از عموم و تخصیص آن به سرمایه‌گذاری در ساخت و تکمیل پروژه معین است.

حسینی به مراحل راه‌اندازی و نحوه عملکرد این صندوق اشاره کرد و گفت: مراحل راه‌اندازی این صندوق شامل دریافت موافقت اصولی تاسیس صندوق، دریافت مجوز تاسیس صندوق پروژه، دریافت مجوز فعالیت از سازمان، تاسیس شرکت پروژه، دریافت مجوز اولین عرضه عمومی، درج نماد در بورس انرژی ایران و قیمت‌گذاری سهام شرکت پروژه است. وی اجرای پروژه از طریق عقد قرارداد با پیمانکاران ذی‌صلاح براساس مراحل، زمانبندی، مصالح و نقشه‌های پیش‌بینی شده در طرح توجیهی پروژه و با رعایت مقررات مربوطه؛ ارائه صورت وضعیت‌های پیشرفت پروژه به ناظر فنی، در مواعد مقرر در اساسنامه؛ ارائه صورت‌ وضعیت‌های پیشرفت مالی پروژه به مدیر صندوق در مواعد مقرر در اساسنامه؛ همکاری با ناظر فنی، مدیر صندوق، متولی و کارشناس رسمی دادگستری منتخب برای بازدید از مراحل اجرای پروژه. مسوولیت اخذ پایان کار و مجوزهای نهایی مربوطه برای آمادگی و رسیدن به مرحله بهره‌برداری را از وظایف و مسوولیت‌های شرکت پروژه دانست و ادامه داد: مجمع، هیات‌مدیره، مدیر، متولی، متعهد پذیره نویس، ناظر فنی، بازارگردان و حسابرس ارکان این صندوق را تشکیل می‌دهند.