عدم تخصیص بودجه بیمه سلامت از آذرماه
سازمان بیمه سلامت همواره یکی از نهادهایی بود که با بدهکاری عظیم خود به مراکز درمانی خصوصی مشکلات بسیاری را برای آنها به وجود آورده بود اما روز گذشته رییس سازمان بیمه سلامت کشور از صفر شدن بدهیهای سال ۹۶ بیمه سلامت در بخش خصوصی خبر داد اما این در حالی است که به گفته طاهر موهبتی، سازمان بیمه سلامت از آذر امسال هیچ تخصیصی دریافت نکرده است. او روز گذشته در هفدهمین جلسه نشست هم اندیشی با اصحاب رسانه بیان کرد: با اعتباری که با موافقت مقام معظم رهبری از صندوق توسعه ملی به سازمان بیمه سلامت ارایه شد، بدهیهایمان در بخش خصوصی در سال ۹۶ صفر شد و در بخش دولتی هم به صفر نزدیک شده است. البته در بخش دولتی یک اختلاف حسابی درباره تنزیل اسناد وجود دارد که اگر رفع شود، بدهیهای سال ۹۶ در بخش دولتی هم صفر خواهد شد.
وی با بیان اینکه با پرداختهای جدید پرداختهایمان در بخش خصوصی به مرداد و شهریور ۹۷ رسیده است، افزود: در بخش دولتی هم ۷۰ درصد مطالبات را تا آبان ماه ۹۷ پرداخت کردهایم. البته ما از آذر ماه تخصیصی دریافت نکردهایم و امیدوارم بتوانیم در هفته آینده، یک ماه دیگر از پرداختهای بخش غیردولتی را انجام دهیم و تا پایان سال هم یک ماه پرداخت برای بخش دولتی داشته باشیم و به آذر ۹۷ برسیم. باید توجه کرد که اگر تخصیصهای ما به موقع انجام شود، میتوانیم پرداختها را بهروز کنیم. خوشبختانه تا امروز وضعیت خوب بوده و امیدواریم بقیه تخصیصها هم انجام شود.
موهبتی در ادامه با اشاره به موضوع نسخه نویسی الکترونیک، اظهار کرد: نسخه نویسی الکترونیک یکی از پروژههای زیرمجموعه سازمان الکترونیک بیمه سلامت بود که پایلوت آن چهار ماه گذشته در کرمان آغاز شد و با موفقیت آن را با پوشش ۶۵ درصد حضور موثر ارایهکنندگان خدمت شامل پزشکان عمومی، متخصص، فوق تخصص، دندان پزشک و ۱۰۰ درصد داروخانهها، آزمایشگاهها و مراکز تصویربرداری انجام شد. وی افزود: ما قول داده بودیم که بعد از انجام طرح پایلوت وارد استانها شده و در هر استان یک شهرستان را تحت پوشش نسخه نویسی الکترونیک قرار دهیم. بر همین اساس ظرف دو هفته آینده در ۳۱ استان کشور، در هر استان یک شهرستان را تحت پوشش نسخه نویسی الکترونیک قرار میدهیم.
وی گفت: باید توجه کرد که در بحث الکترونیکی کردن اسناد، مهمتر از زیر ساختهای آیتی، همکاری مردم و ارایهکنندگان خدمت است. باید توجه کرد که ما در حوزه سرپایی ۱۸۵ میلیون بار مراجعه داریم و نسخه نویسی الکترونیک هم در بخش سرپایی آغاز شده است که ۹۵ درصد بار مراجعه ما در این بخش است. بنابراین حتماً مشارکت مردم و ارایهکنندگان خدمت را میطلبد. البته باید بدانید که ترک عادت نیز مقاومتهایی در پی دارد، اما ما به کمک مردم نیازمندیم.
وی با بیان اینکه در بخش بستری مقاومت کمتری وجود دارد، ادامه داد: زیرا بطور کلی ۶۰۵ بیمارستان دولتی و حدود ۳۰۰ بیمارستان خصوصی داریم که متولی دارد. همچنین در بخش دولتی بستری 4.5 میلیون بار مراجعه داریم. در حالی که در بخش سرپایی ۴۲ هزار ارایهکننده خدمت وجود دارد و ۱۸۵ میلیون بار مراجعه داریم و طبیعتاً مقاومت بیشتر خواهد شد. در عین حال باید توجه کرد که نفس آیتی این است که هنگام عملیاتی شدن بلوغ پیدا میکند. بنابراین رسانهها باید کمک کنند تا بتوانیم آن را پیش بریم. در عین حال طی 10 روز آینده در هر استان یک شهرستان را تحت پوشش پروژه نسخهنویسی الکترونیک قرار میدهیم.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت در ادامه صحبتهایش با اشاره به ظرفیت آییننامه ارزیابی خود گفت: چند روز قبل آییننامه ارزیابی وسع توسط سازمان برنامه و بودجه تقدیم دولت شد و اگر تصویب شود، کلیه افرادی که فاقد پوشش بیمهای هستند تحت پوشش این آییننامه قرار گرفته و ظرف ۶ ماه باید مراجعه و خودشان را بیمه کنند. در آن زمان ارزیابی وسع انجام شده و وضعیت مالی و درآمدی خانوار استحقاق سنجی میشود و میزان استحقاق هر فرد برای استفاده از یارانه دولت برای پرداخت حق بیمه مشخص خواهد شد.
موهبتی افزود: این آییننامه هدفمند است و بر اساس آن افراد از یارانه دولتی برخوردار میشوند. در این آییننامه اعلام شده که باید افراد جدید را ارزیابی وسع کنیم و افراد بیمه شده رایگان موجود را هم ظرف شش ماه مورد ارزیابی وسع قرار دهیم. در عین حال برای بیمه سلامت شهری هر سال در زمان تمدید دفترچه بیمه رایگان باید ارزیابی وسع انجام شود و برای بیمهشدگان رایگان روستایی و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر هر دو سال یک بار این ارزیابی وسع انجام میشود.
وی تصریح کرد: در صورت تصویب و ابلاغ این آییننامه، وزارت رفاه مکلف است امکان دسترسی بر خط ما را به اطلاعات بیمهشدگان فراهم کند و ظرف یک هفته درخواست ما را پاسخ دهد. این آییننامه در راستای حمایت از محرومین است.
موهبتی با بیان اینکه امسال سال سختی بود اما به هر جهت آن را به خوبی پشت سر گذاشتیم، گفت: اگر بحث مدیریت هزینه را جدی نمیگرفتیم بار مالی زیادی به ما تحمیل میشد. البته ما همواره شش هزار میلیارد کسری را داریم، اما با مدیریت هزینهها از سرعت رشد بدهیهای هر ساله کاسته شد و بحث حذغ هم پوشانی هم کمک زیادی به ما کرد.