تشکیل تیم‌های نظارتی برای کنترل قیمت و کیفیت

۱۳۹۷/۱۲/۰۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۰۴۲۲

طبق روال همه ساله قیمت اقلام اساسی در ایام پایانی سال با روند رو به رشدی همراه است که این موضوع مشکلات متعددی برای قشرهای حقوق بگیر و دهک‌های ضعیف جامعه ایجاد کرده است. امسال بحث مایحتاج سبد خانوار از این قاعده مستثنی نیست، چرا که از هفته‌های گذشته ساز گرانی بسیاری از اقلام همچون گوشت قرمز، مرغ، آجیل و خشکبار، میوه و صیفی در بازار کوک شده است که به اذعان بسیاری از مسوولان این روند در بازار ادامه خواهد داشت، این درحالی است که مسوولان تنظیم بازار به سبب ذخیره‌سازی مناسب میوه، گوشت و مرغ و غیره خبر از ثبات قیمت‌ها می‌دهند که با واقعیت بازار تفاوت معناداری دارد.

گزارش‌های میدانی از بازار محصولاتی همچون برنج، گوشت قرمز، مرغ و ماهی، آجیل و خشکبار، شیرینی، میوه و دیگر اقلام مورد نیاز سبد خانوار نشان می‌دهد که قیمت‌ها نسبت به ماه‌های اخیر افزایش چشمگیری داشته است که با یک حساب و کتاب ساده در می‌یابیم که افزایش نرخ محصولات هیچ سنخیتی با درآمد خانوار ندارد که نوید افزایش مجدد قیمت‌ها جز شرمندگی سرپرستان خانوار نتیجه دیگری در بر ندارد.

یاسر رایگانی سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی در خصوص کنترل بازار شب عید تصریح کرد: طرح ویژه تعزیرات در بخش اول از فردا ۷ اسفند شروع می‌شود و تا ۲۸ اسفند ادامه دارد که شامل کنترل قیمت کالا‌های مورد نیاز مردم از جمله خشکبار و میوه و نمایشگاه‌های بهاره است.

وی ادامه داد: بخش دوم نظارت از ۲۸ اسفند تا ۱۶ فروردین صورت می‌گیرد که شامل نظارت بر مراکز خدماتی و بهداشتی، رستوران‌ها، هتل‌ها، مراکز تفریحی و موادغذایی خواهد بود.

سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی افزود: ۵۰۰ تیم گشت مشترک در سراسر کشور فعالیت می‌کنند که حدود ۳ و نیم برابر گشت تعزیرات در سال گذشته است.

    از صادرات میوه در شب عید خودداری شود

بر اساس این گزارش در ادامه متبحری دبیر اتحادیه میادین تره و بار بزرگ در خصوص تامین میوه شب عید با اشاره به اینکه میوه به حد کافی در انبار‌ها موجود است، گفت: ما با صادرات تجار مشکلی نداریم، ولی درخواست می‌کنیم از صادرات میوه در ایام شب عید خودداری شود.

وی افزود: کار ما بر حسب عرضه و تقاضا است و راهکارهایی از قبل در نظر داشتیم و نامه‌نگاری‌هایی با وزارت صمت انجام دادیم تا صادرات این یک ماهه میوه و تره بار کمتر شود.

متبحری با اشاره به اینکه تنها در نارنگی کمبود داریم گفت: اگر وزارت جهاد کشاورزی یک قلم نارنگی را وارد بازار کند دیگر کسری برای بازار شب عید نداریم.

 

  تشکیل تیم‌های نظارتی

برای کنترل قیمت  و کیفیت   خشکبار

در ادامه احمدی رییس اتحادیه خشکبار از رایزنی با مراکز مختلف برای تامین خشکبار و آجیل عید نوروز گفت: هماهنگی‌های لازم با وزارت جهاد انجام دادیم و در بحث تخمه کدو گوشتی مشکل داشتیم که در حال برطرف شدن است همچنین با تجار پسته هماهنگ کردیم تا صادرات پسته کنترل شود .

وی افزود: ۳۰ تیم دو نفره اتحادیه در شهر تهران برای بازرسی و نظارت قیمت و کیفیت خشکبار به کمک سازمان تعزیرات تشکیل شده است.

رییس اتحادیه خشکبار گفت: میزان سود فروش ۱۰ درصد برای کسبه و ۳ درصد برای تجار است و نباید قیمت خشکبار را بیش از قیمت مصوب به فروش برسانند.

وی به تجربه فروش شب چله گذشته اشاره کرد و گفت: در شب یلدا اتحادیه خشکبار از کف و سقف قیمت آجیل برای کنترل بازار استفاده شد. اما تنوع کیفیت خشکبار و مشخص کردن قیمت اجناس قیمت‌گذاری خشکبار را بسیار مشکل کرده است.

  افزایش جوجه‌ریزی به منظور تولید بیشتر مرغ

در ادامه رییس انجمن مرغ گوشتی از افزایش جوجه‌ریزی برای تامین گوشت مرغ در شب عید خبر داد و گفت: در دو ماهه گذشته ۱۵ درصد افزایش جوجه‌ریزی داشتیم که برای شب عید ۱۵ درصد افزایش تولید داشته باشیم. برای مرغ گوشتی، قیمت ۱۱.۵ هزار تومان قیمت مناسبی است.

وی افزود: فروشندگانی که قیمت مرغ را بالاتر از ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان می‌فروشند از یارانه دولتی برای تامین دان مرغ برخوردار نیستند. یوسفی گفت: دولت باید قیمت مرغ در بازار را تک نرخی کند تا یارانه بگیران قیمت مرغ را بیش از قیمت مصوب ۱۱ هزار ۵۰۰ تومان نفروشند.

یوسفی با بیان اینکه ۷۰ درصد مرغ مصرفی تهران از سایر استان‌ها تامین می‌شود گفت: بعضا استانداری‌ها برای تعادل بازار مرغ استان، برای خروج بار ممانعت می‌کنند که به این دلیل مشکلاتی را در توزیع مرغ در تهران شاهد هستیم.

  کمبودی در بازار اقلام اساسی شب عید نداریم

محمد آقاطاهر رییس اتحادیه بنکداران مواد غذایی با اشاره به اینکه کمبودی در بازار اقلام اساسی نداریم، اظهار کرد: اگرچه قیمت شکر و حبوبات در هفته‌های اخیر با افزایش ۵ تا ۶ درصدی در بازار روبرو شده است، اما کمبودی در توزیع وجود ندارد. وی با اشاره به اینکه قیمت برنج ایرانی در یک ماه اخیر ۵ درصد رشد داشته است، افزود: با توجه به تورم و افزایش سایر اقلام، نوسان قیمت برنج ایرانی در مقایسه با سایر کالا‌ها چندان نبوده است، چرا که همچنان در بازار تقاضا برای خرید برنج ایرانی وجود دارد. آقاطاهر با اشاره به اینکه قیمت اقلام اساسی در بازار شب عید نوسانی نخواهد داشت، بیان کرد: با توجه به آنکه مواد غذایی در طول سال مورد استفاده قرار می‌گیرد، از این رو هیچ ارتباطی به پایان سال ندارد که افزایش تقاضا بتواند بر نوسان قیمت این اقلام تأثیر بگذارد. رییس اتحادیه بنکداران مواد غذایی از کاهش قیمت برنج خارجی خبر داد و گفت: با توجه به آنکه ثبت سفارش برنج خارجی یک ماه زودتر از موعد زمان واردات انجام شد، بنابراین این امر موجب شد تا قیمت برنج خارجی در بازار یک هزار تومان کاهش یابد.

  افزایش قیمت اقلام اساسی

در بازار شب عید منتفی است

قاسمعلی حسنی، دبیرکل بنکداران مواد غذایی با اشاره به اینکه بازار اقلام اساسی در رکود به سر می‌برد، اظهار کرد: با توجه به افزایش قیمت اقلام مواد غذایی و کاهش قدرت خرید خانوار، تقاضای چندانی در بازار وجود ندارد. وی از منتفی بودن افزایش قیمت اقلام اساسی در بازار شب عید خبر داد و گفت: با توجه به آنکه تقاضا در ایام پایانی سال به سمت سایر کالاهاست و از طرفی خانوار‌ها نیاز مواد غذایی از قبل تهیه کردند، از این رو نوسان چندانی در بازار اتفاق نخواهد افتاد. حسنی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از واردات مواد غذایی را امری ضروری دانست و افزود: با توجه به آنکه اختصاص یافتن ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات تاثیری در قیمت کالا برای مصرف‌کننده ندارد، بنابراین این امر نتیجه‌ای جز فساد و رانت در بر نخواهد داشت چرا که بسیاری از کالا‌ها به سبب ارزان بودن از مرز‌ها خارج می‌شود.

دبیرکل بنکداران مواد غذایی با اشاره به اینکه آشفتگی بازار روغن همچنان ادامه دارد، بیان کرد: در شرایط کنونی بزرگ‌ترین مشکل در بحث مواد غذایی در روغن است چرا که خرید و فروش روغن در بازار با نرخ‌های بالاتر از درج شده روی کالا صورت می‌گیرد.

  کاهش ۷۰ درصدی

 تولید اقلام آجیل و خشکبار عامل اصلی گرانی

مصطفی احمدی، رییس اتحادیه آجیل و خشکبار تهران درباره آخرین تحولات بازار آجیل و خشکبار اظهار کرد: اگرچه مسائل مختلفی نظیر نوسان نرخ ارز، کمبود عرضه و صادرات در نوسان قیمت تأثیرگذار بوده، اما عمده گرانی‌ها مربوط به کاهش ۷۰ درصدی تولید اقلام آجیل و خشکبار است.

وی با اشاره به اینکه بازار آجیل و خشکبار تعریف چندانی ندارد، افزود: همه ساله در ایام پایانی اسفند، مغازه داران قیمت اقلام آجیل و خشکبار را به سبب افزایش فروش با چند درصد کاهش در بازار عرضه می‌کردند که متأسفانه امسال به سبب نوسان نرخ ارز امکان چنین کاری وجود ندارد. احمدی با اشاره به اینکه نرخ مصوبی برای اقلام آجیل و خشکبار وجود ندارد، بیان کرد: قیمت اقلام آجیل و خشکبار تابع عرضه و تقاضاست و نمی‌توان قیمت مصوبی را برای آن اعلام کرد چرا که نرخ محصولات آجیل و خشکبار با نوساناتی در بازار روبروست. رییس اتحادیه آجیل و خشکبار با اشاره به تاثیر واردات تخمه بر قیمت‌های بازار تصریح کرد: با وجود واردات، قیمت تخمه‌های کدو و آفتابگردان به سبب بالا بودن حقوق و عوارض گمرکی تغییری نکرده است که از مسوولان انتظار می‌رود برای تعادل بازار تجدید نظری در تعرفه‌های گمرکی اعمال کنند.

  افزایش صد درصدی قیمت ماهی

ناشی از سیستم دلال بازی است

ارسلان قاسمی، مدیرعامل اتحادیه تکثیر، پرورش و صادرات آبزیان با اشاره به اینکه کمبودی در بازار ماهی شب عید وجود ندارد، اظهار کرد: طبق روال همه ساله قیمت ماهی در ایام پایانی سال به سبب ازدیاد تقاضا با نوساناتی در بازار روبرو می‌شود.

وی افزایش ۵ تا ۱۰ درصدی قیمت ماهی در ایام پایان سال را طبیعی دانست و افزود: فروش با نرخ‌های بالاتر ناشی از سیستم دلال بازی و سودجویی واسطه گران در توزیع است که دستگاه‌های ذی ربط باید بر این موضوع نظارت کافی داشته باشند. قاسمی از افزایش صد درصدی قیمت ماهی از ابتدای سال خبر داد و گفت: اگرچه تولیدکنندگان قیمت ماهی را به سبب نوسان نرخ نهاده‌های تولید ۳۰ تا ۴۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل در بازار افزایش دادند، اما این اختلاف چشمگیر قیمت از مزرعه تا سفره به مشکلات سیستم توزیع برمی‌گردد.