تجاوز به حریم رودخانهها جدی گرفته شود
«مردم آسیب دیده در استانهای سیلزده، نگران پرداخت خسارات ناشی از سیل نباشند.» این عباراتی است که رییس مجلس با استفاده از آنها خطاب به مردم سیل زده اعلام میکند که دولت و مجلس در کنار آنها هستند و به آنها برای بازگشت به زندگی عادی کمک میکنند.
همزمان با آغاز بحران سیل در استانهای مختلف کشورمان؛ مسوولان نیز تلاش کردند تا با حضور میدانی در مناطق آسیب دیده، از نزدیک در جریان مشکلات مردم و برنامههای تدارک دیده شده برای عبور از بحران قرار بگیرند.
رییس مجلس دهم یکی از چهرههایی بود که راهی استان خوزستان شد تا در جریان راهبردهای اجرایی مسوولان برای مقابله با سیل قرار بگیرد. علی لاریجانی با اشاره به وعده پرداخت خسارتها به مردم سیلزده، گفت: مردم اضطراب پرداخت خسارتها را نداشته باشند و این وعده عملی میشود زیرا مقام معظم رهبری این دستور را دادند.
لاریجانی در جلسه مدیریت بحران خوزستان که شامگاه پنجشنبه برگزار شد، اظهار کرد: بسیاری از مطالب و مشکلاتی که عنوان شد در گذشته نیز مطرح شده بود. این موضوع ظرفیت خوبی است؛ گاهی نمایندگان مجلس دهم در خصوص مشکلات عصبانی میشوند و نکاتی میگویند که از باب خیرخواهی است.
وی تصریح کرد: در روزهای نخست که سیل آمد، بیشترین مشکل در گلستان پیش آمد و از نزدیک به این منطقه رفتم اما زمانی که در گلستان بودم به ذهنم رسید که مشکل مهم در خوزستان خواهد بود و تصور بر این بود که این آبها در نهایت به خوزستان ختم میشود و در آینده با فاصله زمانی در این استان مشکل خواهیم داشت که با آقای اردکانیان تماس گرفتم و گفتم هنوز مشکلات خوزستان ایجاد نشده است اما پیشبینی میکنم در خوزستان مشکل ایجاد میشود و به این استان بروید و موضوع را مدیریت کنید که این کار انجام شد.
رییس مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: تشکیل کارگروه کارشناسی و استفاده از صاحب نظران در این کارگروه، ستاد بحران و جلسات مختلف موجب شد شدت نگرانیها بسیار کاهش داده شود و در این زمینه موفق عمل شده است و باید نقاط مثبت نیز دیده شود.
سیل غیرقابل پیشبینی بود
لاریجانی با اشاره به غیرقابل پیشبینی بودن چنین حجمی از بارندگی عنوان کرد: وقوع سیل با این ظرفیت قابل پیشبینی نبود؛ در برخی بخشها پیشبینی شده بود که سال آینده ترسالی خواهیم داشت اما این حجم پیش بینی نشده بود. درست است که برخی اشکالات وارد است و رهبری مسائلی را عنوان کردند اما حجم حادثه مقداری ما را غافلگیر کرد.
وی گفت: فکر میکنم این نشستها و بحثها تا حدی موفق بوده است. نخست نگران بودیم که برخی شهرهای خوزستان دچار مشکل میشوند اما تا این حد مشکل ایجاد نشده است. برخی روستاها مشکل داشتند و آب تا حد شهرها رسید اما مساله کنترل شده است که نشان از مفید بودن این جلسات و نشستها است.
رییس مجلس عنوان کرد: همه دست به دست هم دادیم تا این مساله برای مردم بسیار تلخ نشود. از اعضای ستاد بحران، نیروهای انتظامی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ارتش و همه ارگانها بابت تمام تلاشهایی که کردهاند تشکر میکنم.
وی با اشاره به مسائل مطرح شده در خصوص پرداخت خسارتهای کشاورزان، دامداران و روستاییان، گفت: برخلاف دفعههای قبل که تخلف در وعدهها بود، پرداخت خسارتهای مردم عملی میشود زیرا مقام معظم رهبری دستور آن را دادهاند. ما باید مبلغ این کار باشیم زیرا خودمان شنیدیم که رهبر فرمودند خسارت مردم پرداخت شود که حتما اجرایی میشود. لاریجانی بیان کرد: نمایندگان مجلس و مسوولان نیز باید پیگیر این موضوع باشند و باید خودمان مبلغ این موضوع باشیم.
رییس مجلس دهم عنوان کرد: مقرر شده بود که مبالغی از شنبه پرداخت میشود که این موضوع موید این است که در این راه گام برداشته شده اما هنوز اینکه از کدام منبع تأمین شود، مشخص نیست. مشکلاتی در بودجه سال ۹۸ داشتیم که باید راهحلی برای آن ایجاد شود. لاریجانی بیان کرد: اگر آب اکنون در دشت وارد شده است و برخی روستاها زیر آب رفته و خانهها در حال تخریب است، مردم مطمئن باشند خسارتها پرداخت میشود و اضطراب نداشته باشند؛ در مجلس شورای اسلامی نیز پیگیر آن هستیم و کمیتهای برای این موضوع تشکیل میشود.
پیشنهاد پرداخت پول گندمکاران
وی عنوان کرد: پیشنهاد شد که پول گندمکاران به موقع داده شود که پیشنهاد خیلی خوبی است و باید در اولویت قرار بگیرد، زیرا این افراد آسیب دیدهاند. همچنین منابعی برای خرید علوفه پیشنهاد داده شده است که باید مشخص شود کمکها بلاعوض خواهد بود یا نه و بعد پیگیری شود. لاریجانی ادامه داد: همچنین در خصوص کمکهای اولیه موضوعهایی مطرح شد که پیشنهاد میدهم باید نخست بخشی از کمکها درست و به موقع دست مردم برسد و بخشی نیز برای پیش بینی شرایط آینده باشد. باید کمکها انضباط داده شوند؛ استاندار جایی را محور قرار دهد تا تقسیم کار شود و کمکها درست به دست مردم برسد و اگر کمبودی باشد، پیگیری میکنیم. وی تصریح کرد: درمورد صدور مجوز کشت تابستانه نیز باید پیگیری شود و وزارت نیرو در این راستا کمک کند و مزاحمتی ایجاد نشود.
رییس مجلس تصریح کرد: اصل بودجه زیرساختها نیز مورد قبول است که بنا شده استانداران پیشنهادات خود را بدهند تا جمعبندی و پرداخت شود؛ برای زیرساختهایی که از بین رفتند باید بودجهای داده شود. لاریجانی با بیان اینکه باید به مساله آب نگرش ملی شود، گفت: درست نیست در زمینه آب دخالت کنیم. آب مساله مهم و تخصصی است زیرا ایران کشور خشکی است و باید از این آب بهترین استفاده شود؛ رویکرد وزارت نیرو استفاده از ظرفیتهای اجتماعی در مصرف بهینه آب است که این تصمیم درستی است. یکی از راههای آن سدسازی و آبخیزداری است. آب برای ایران جنبه حیاتی دارد.
برنامهریزی برای لایروبی
لاریجانی افزود: جهت لایروبی باید برنامه روشنی ارایه شود. حضرت آقا نیز بر این موضوع تاکید کردند و باید این موضوع جدی گرفته شود. وی ادامه داد: همچنین برخی جاها در بستر رودخانه نخل کاشته شده است که این موضوع اشکال دارد و این موارد موجب مشکل میشوند؛ حریم و بستر رودخانه به وزارت نیرو مربوط میشود و باید آن را کنترل کند. مسوولان اجرایی و قوه قضاییه نیز کمک کنند. تجاوز به حریم رودخانهها باید طبق نظر وزارت نیرو و جدی گرفته شود. وی تصریح کرد: همچنین در خصوص سدهای فوتی و فوری باید برنامهای ارایه شود. همچنین باید وضعیت تعدیل سدها در روزهای آینده در نظر گرفته شود تا مشکل ایجاد نشود. لاریجانی گفت: مبنای ما باید به گونهای باشد که ایران خشک است و مطالعات نیز این موضوع را نشان میدهد. اینکه یک دوره یکساله ترسالی داشتیم، نباید موجب تغییر رفتارمان شود. رییس مجلس دهم بیان کرد: پیشنهاد میکنم نمایندگان مجلس در دورههای حساس در ستادهای تهدیدهای آبی شرکت کنند و این موضوع میتواند تاثیرگذار باشد. اینکه در سطح مجلس نیز کمیتهای برای چنین مسائلی تشکیل شود، پیگیری میشود. لاریجانی گفت: مقام معظم رهبری نیز نکتهای فرمودند و آن این است که برای پیشگیری بیشتر فکر کنیم. مردم روستاها بسیار مستاصل شدهاند و خانهها ومزارعشان زیر آب رفته که این موضوع ساده نیست و نگرانکننده است و بیش از هر چیز باید بر این بخشها تمرکز کنیم.
وی ادامه داد: اولویت نخست ما عبور از بحران است اما باید جایگاهی برای تفکر باشد تا این آسیبها تکرار نشود که اکنون نیز این تفکر موجود است و رهبر بر این موضوع تاکید کردهاند و امیدواریم به نتایجی برسیم که در آینده از این ضعفها نداشته باشیم.