سود اندک بزرگان
بانکهای بزرگ جهان در حالی آماده انتشار گزارش فصل اول عملکرد خود هستند که پیشبینی سود سالانه آنان به نسبت سال ۲۰۱۶ به کمترین میزان خود رسیده است. به گزارش رویترز، بانکهای جیپی مورگان چیس و ولز فارگو، دو بانکی هستند که روز جمعه، ۱۲ آوریل، گزارش خود را عمومی میکنند. بعد از این دو بانک، روز دوشنبه نوبت به گروه گلدمن ساکس میرسد و سپس بانک امریکا و مورگان استنلی در روز سهشنبه پیشبینیهای خود را منتشر میکنند. به دنبال سیاست محتاطانه بانک مرکزی امریکا و ریزش بازده اوراق خزانه ۱۰ ساله آن کشور، سهام بانکهایی که در شاخص اساندپی ۵۰۰ لیست شدهاند رشدی معادل ۲.۳ درصد در فصل ابتدایی سال داشتند، که بسیار پایینتر از پیشبینی رشد ۸.۲ درصدی است که ۶ ماه پیش توسط کارشناسان ارایه شده بود.
چاک کارلسون، مدیرعامل خدمات سرمایهگذاری هورایزن در هاموند در ایالت ایندیانا، به رویترز گفت که چرخش سریع سیاست بانک مرکزی آن قدر ناگهانی بود که اقتصاد دچار یک وقفه شد و مدتی طول میکشد تا دست اندرکاران اقتصادی متوجه شوند که چه اتفاقی افتاده است. وی گفت، نرخ بهره ثابت یا نزولی خبری نیست که برای بانکها خوشایند بوده باشد؛ بنابراین، اصلا عجیب نیست که تحلیلگران پیش بینی سود بانکها را کمتر برآورد کنند. تغییر سیاست بانک مرکزی در اصل ترمزی شد برای الگویی که بانکها برای نرخ رشد افزایشی خود داشتند و البته رکود اقتصادی نیز مزیت بر علت شد. عوامل کند شدن رشد اقتصاد موجب کاهش بازدهی اوراق خزانه ۱۰ ساله شد تا جایی که بازده اوراق قرضه در فصل اول به پایینترین سطح خود در ۱۵ ماه اخیر رسید. این امر منجر شد تا فاصله بین سود سپرده و سود تسهیلات بسیار ناچیز شود و از این بابت بانکها سودشان تقلیل یابد.
به گفته کارلسون، «به همین علت است که تخمینها مدام در حال کاهش است.» او گفت، «تحلیلگران نگران کاهش حاشیه سود بانکها و افزایش رشد تقاضا برای وامهای بانکی هستند.»
ظرف سه ماه اول سال جاری، شاخص اساندپی ۵۰۰ توانست از پایینترین سطح در دسامبر سال گذشته خود را ۱۳.۱ درصد بالا بکشد و بیشترین رشد فصلی از سال ۲۰۰۹ را به ثبت رساند. بازار سهام بطور کلی رشدی کمتری داشته و حدود ۷.۹ درصد در سه ماه اول سال رشد داشته است. این رشد تا حدی مدیون وامهای کم بهرهای است که به هیچ عنوان بانکها از ارایه آن خشنود نیستند.
از ماه اکتبر تحلیلگران مدام در حال کم کردن انتظارات خود از سودهای اساند پی ۵۰۰ بودهاند تا جایی که پیشبینی متوسط سود ۸.۱ درصدی سالانه به ۲.۲ درصد رسیده است. این اولین رشد منفی فصلی از زمان اعلام رسمی پایان رکود در سال ۲۰۱۶ است.
تعطیلی دولت فدرال امریکا در ژانویه، که دونالد ترامپ باعث آن شده بود، و انتظار کاهش درآمدهای تجاری کشور از علل دیگر کاهش سطح پیشبینی سود بانکها بوده است.
یادداشتی از یک تحلیلگر ارشد در شرکت کی بیدابلیو (KBW) میگوید که تجارت امریکا در فصل اول ۱۵ درصد کاهش درآمد داشته است.
به گفته تاجیندر دیلون، تحلیلگر ارشد شرکت رفینیتیو در لندن، در میان نهادهای مالی، بازارهای سرمایه بیشترین آسیب را دیدهاند. او به رویترز گفته است که از میان ۶ بانک بزرگ جهانی سه بانک – گلدمن ساکس، مورگان استنلی و جی پی مورگان– شاهد بیشترین کاهش در پیشبینی سود اولین سه ماه سال شدهاند.
با این حال، برخی تحلیلگران میگویند در اثرگذاری سیاستهای بانک مرکزی امریکا و کاهش ارزش اوراق قرضه بر بانکها، زیاده روی شده است.
کریس کوتووسکی از شرکت اوپنهایمر در یادداشتی گفته است که سیاست بانک مرکزی «اثری ناچیز» بر سود بانکها داشته و تاکید کرده که «بنیادهای بانکی کاملا در وضعیتی پایدار به سر میبرند.»