علت گرانی پیاز، سیب‌زمینی و گوجه‌فرنگی چیست

۱۳۹۸/۰۱/۲۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۲۱۵۸

در هفته‌های اخیر قیمت برخی محصولات صیفی نظیر پیاز، سیب‌زمینی و گوجه‌فرنگی با نوسانات چشمگیری در بازار روبرو شد که هر یک از مسوولان دلایل خاص خود را برای این گرانی‌ها مطرح می‌کنند. با توجه به آنکه برخی مسوولان میدان مرکزی، خبر از کاهش قیمت پیاز و سیب‌زمینی در بازار می‌دهند؛ اما بررسی‌های میدانی از سطح بازار بیانگر موضوع دیگری است، چرا که با وجود کاهش قیمت در میدان، در خرده فروشی‌های سطح شهر آب از آب تکان نخورده است که این امر با واکنش شدید مصرف‌کنندگان روبرو شده است. بررسی‌ها از سطح بازار نشان می‌دهد که قیمت هر کیلو پیاز ۹ تا ۱۲ هزار، سیب‌زمینی ۵ تا ۸ هزار و گوجه‌فرنگی ۵ تا ۱۳ هزار تومان است که به اذعان بسیاری از فروشندگان وقوع سیل‌های اخیر و محدودیت در حمل و نقل بر افزایش قیمت دامن زده است. بسیاری از مسوولان امر بر این باورند که با مساعد شدن هوا، رفع مشکلات حمل و نقل، عادی شدن شرایط برداشت و عرضه محصول به بازار قیمت محصول تا حدودی کاهش می‌یابد، البته این کاهش قیمت بدان معنا نیست که نرخ محصولات به قیمت سابق خود بازگردد.

  سیلاب‌های اخیر به نوسان قیمت پیاز دامن زد

مجتبی شادلو نایب‌رییس اتحادیه باغداران تهران درباره علل گرانی قیمت پیاز در هفته‌های اخیر اظهار کرد: اگرچه در بحث تولید از نظر سطح زیرکشت و میزان بهره‌برداری محدودیت و مشکل خاصی وجود ندارد، اما متاسفانه شرایط اقلیمی در روز‌های اخیر به گونه‌ای بوده که برداشت قابل توجهی در این مدت نداشتیم. وی افزود: سیلاب‌های اخیر و بارش‌های فراگیر برای چند روز متوالی در سراسر کشور مشکلاتی را در حمل و نقل، زمان ارسال و عرضه انواع محصولات میوه و تره بار از جمله پیاز ایجاد کرد که این امر بر نوسان قیمت پیاز دامن زده است. شادلو از تعادل قیمت پیاز ظرف روز‌های آتی در بازار خبر داد و گفت: با مساعد شدن شرایط آب و هوا، رفع مشکلات حمل و نقل و مهیا شدن شرایط برداشت پیش بینی می‌شود که قیمت پیاز در بازار به تعادل برسد. این مقام مسوول با اشاره به اینکه مردم نگران کمبود عرضه پیاز در بازار نباشند، بیان کرد: با توجه به آنکه پیاز‌های فعلی همانند پیاز پاییز قابلیت ماندگاری ندارد، از این رو به خانوار‌ها توصیه می‌شود که از خرید زیاد پرهیز کنند، چرا که این امر بر تحریک بازار و سودجویی دلالان دامن می‌زند. وی ادامه داد: با توجه به پیش بینی سازمان هواشناسی و استمرار بارندگی در روز‌های آتی نمی‌توان پیش بینی دقیقی از زمان کاهش قیمت پیاز در بازار داشت چرا که بلافاصله پس از مساعد شدن شرایط آب و هوا و امکان برداشت، شاهد عرضه فراوان محصول و کاهش قیمت در بازار خواهیم بود. نایب‌رییس اتحادیه باغداران تهران با اشاره به اینکه محدودیتی در تولید پیاز و سیب‌زمینی وجود ندارد، افزود: اگرچه وقوع سیل اخیر تا حدودی منجر به بروز خسارت محصولاتی نظیر سیب‌زمینی و پیاز شده است، اما تا فروکش شدن آب بطور کامل در مزارع نمی‌توان برآورد دقیقی از میزان خسارت و تولید داشت. وی درباره تاثیر ممنوعیت صادرات بر قیمت پیاز و سیب‌زمینی در بازار گفت: با توجه به آنکه صادرات اهرم تنظیم بازار محصولات کشاورزی است، از این رو با عادی شدن شرایط باید این ممنوعیت برداشته شود چرا که با فراوانی تولید و ازدیاد عرضه دچار مشکلاتی می‌شویم.

  تب گوجه‌فرنگی بالا گرفت

حسن صابری رییس اتحادیه بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره بار از کاهش قیمت پیاز در بازار خبر داد و گفت: قیمت کنونی پیاز در مقایسه با هفته‌های اخیر در داخل میدان به ۶ تا ۷ هزار تومان رسیده است، در حالی که قبل از ممنوعیت صادرات هر کیلو پیاز با نرخ ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان به مغازه داران عرضه می‌شد. به گفته وی، ممنوعیت صادرات سیب‌زمینی موجب شد تا قیمت هر کیلو محصول از ۶ هزار تومان داخل میدان به ۳ تا ۳ هزار و ۵۰۰ تومان تقلیل یابد.

صابری ادامه داد: با توجه به افزایش هزینه‌های تولید و حمل و نقل امکان عرضه پیاز و سیب‌زمینی به نرخ چندماه قبل وجود ندارد. رییس اتحادیه بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره بار از افزایش ۲ برابری قیمت گوجه‌فرنگی خبر داد و گفت: با آزاد شدن صادرات هر کیلو گوجه‌فرنگی با نرخ ۴ هزار و ۵۰۰ تا ۸ هزار تومان در میدان خرید و فروش می‌شود، در حالی که قبل از آزاد شدن صادرات با نرخ ۲ تا ۲ هزار و ۵۰۰ تومان محصول به مغازه داران عرضه می‌شد. وی در ادامه افزود: با مساعد شدن شرایط آب و هوا و عرضه گوجه‌فرنگی به بازار پیش بینی می‌شود که قیمت گوجه ظرف ۱۰ تا ۲۰ روز آینده ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش یابد. صابری درباره تاثیر وقوع سیل‌های اخیر بر میزان تولید محصولات صیفی گفت: اگرچه بارندگی و سیل‌های اخیر بیشتر به مزارع گندم و جو، برنج خسارت وارد کرده است، اما بخشی از مزارع سیب‌زمینی و پیاز دچار آسیب شدند که با فروکش کردن آب در داخل مزارع میزان دقیق خسارت اعلام خواهد شد.

  صادرات یکی از راهکارهای تنظیم بازار محصولات کشاورزی

اسداله کارگر، رییس اتحادیه میوه و سبزی تهران با اشاره به اینکه قیمت عرضه محصول در خرده فروشی‌ها تابع فاکتور فروشنده است، اظهار کرد: اختلاف قیمت در عمده فروشی تا خرده فروشی طی روز‌های اخیر ممکن است طبق فاکتور مربوط به خرید‌های قبلی مغازه‌دار باشد که انتظار می‌رود ظرف چند روز آینده معضل مرتفع شود. وی با اشاره به عوامل گرانی قیمت پیاز و سیب‌زمینی در برخی مغازه‌ها گفت: اگرچه قیمت پیاز و سیب‌زمینی در میدان مرکزی نسبت به هفته‌های اخیر کاهش داشته است، اما در برخی مغازه‌ها به سبب تاخیر در فروش بار‌های قبلی این کاهش قیمت اتفاق نیفتاده است. کارگر از کاهش ۲ تا ۲ هزار و ۵۰۰ تومانی پیاز و سیب‌زمینی خبر داد و افزود: هم‌اکنون هر کیلو پیاز با نرخ ۶ تا ۷ هزار، سیب‌زمینی کهنه ۳ تا ۴ هزار و سیب‌زمینی نو ۴ تا ۵ هزار و ۳۰۰ تومان در میدان عرضه می‌شود که حداکثر با احتساب ۳۵ درصد سود باید در خرده فروشی‌ها به فروش برسد. رییس اتحادیه میوه و سبزی تهران ادامه داد: براساس نرخ کنونی پیاز در میدان مرکزی، مغازه داران حداکثر با احتساب ۳۵ درصد سود باید محصول را با نرخ ۹ هزار تومان به مصرف‌کننده عرضه کنند. این در حالی است که در روز‌های اخیر هر کیلو پیاز با نرخ ۱۰ هزار و ۵۰۰ تا ۱۱ هزار تومان در میدان مرکزی داد و ستد می‌شد.

وی از نوسان قیمت گوجه‌فرنگی در بازار خبر داد و گفت: با توجه به آزاد شدن صادرات، قیمت هر کیلو گوجه‌فرنگی درمیدان مرکزی یک هزار و ۵۰۰ تا ۲ هزار تومان افزایش داشته است. کارگر با اشاره به اینکه با صادرات محصولات کشاورزی مشکلی نداریم، بیان کرد: اگرچه صادرات یکی از راهکار‌های تنظیم بازار محصولات کشاورزی به شمار می‌رود، از این رو مسوولان وزارت جهاد کشاورزی و سازمان مرکزی تعاون روستایی باید شرایطی فراهم کنند تا با رشد صادرات، کشاورزان و مصرف‌کنندگان دچار زیان نشوند.

رییس اتحادیه میوه و سبزی تهران در پایان تصریح کرد: از مسوولان وزارت جهاد کشاورزی تقاضا داریم با برنامه‌ریزی بلندمدت و مدیریت دقیق در صادرات محصولات کشاورزی و تنظیم بازار داخل تعادل را برقرار کنند چرا که اولویت اول تامین نیاز کشور است.