دستور جهانگیری برای بررسی مشکلات تهران و شهرهای پیرامونی

۱۳۹۸/۰۱/۲۶ - ۰۰:۱۸:۲۵
کد خبر: ۱۴۲۵۳۷

با گذشت حدود یک ماه از رسانه‌ای شدن نامه رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران به معاون اول رییس‌جمهوری و درخواست برای «احیای سند مجموعه شهری تهران به منظور رفع چالش‌های مشترک کلانشهر تهران و شهرهای پیرامونی» اسحاق جهانگیری به این نامه واکنش نشان داد.

جهانگیری در پاسخ به نامه محمد سالاری، رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران از وزیر راه و شهرسازی خواست بررسی مشکلات کلانشهر تهران و شهرهای پیرامون آن را در دستور کار دبیرخانه «شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور و تمرکززدایی از تهران» که در آن وزارتخانه مستقر است، قرار دهد.»

به گزارش ایسنا، در آخرین روزهای اسفند ماه ۹۷، سالاری در راستای بند ۳ مصوبه جلسه مذکور در نامه‌ای خطاب به معاون اول رییس‌جمهوری از چالش‌ها و مشکلات مجموعه کلانشهری تهران و شهرهای پیرامونی نوشت و خواستار ایجاد مدیریت هماهنگ و یکپارچه با احیا و اجرای سند مجموعه شهری تهران و تحقق حکمرانی منطقه‌ای شد.

این درخواست چند روز پس از برگزاری جلسه هم‌اندیشی در خصوص «چالش‌های مشترک کلانشهر تهران و شهرهای پیرامونی» که با حضور رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، مدیرکل راه و شهرسازی، مدیرکل منابع طبیعی، نمایندگان استانداری و سایر ادارات کل ذیربط استان تهران برگزار شده بود، تدوین شد.  در بخش‌هایی از این نامه رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران آمده بود: سرعت رشد شهرنشینی در مجموعه شهری تهران چنان سریع بوده که نظام برنامه‌ریزی و مدیریت سرزمین همواره از آن عقب افتاده و گسترش و رشد مناطق شهری آن عمدتا خارج از ضوابط و به شکلی نابهنجار اتفاق افتاده است، بارگذاری‌های جمعیتی در مجموعه شهری تهران و نقاط پیرامونی از ظرفیت اکولوژیک آن فراتر رفته است و اگر این روند متوقف نشود به دلیل عدم تأمین زیرساخت‌های اساسی، کمبود منابع و تخریب محیط زیست زندگی میلیون‌ها نفر از ساکنین در معرض تهدید قرار خواهد گرفت.

همچنین در استان تهران نگاه جامعی در حمل‌ونقل مجموعه شهری وجود نداشته و حمل‌ونقل ریلی حومه‌ای و یکپارچه هم در این مجموعه شهری به سرانجام نرسیده و به نابسامانی در این مجموعه انجامیده و این مسائل موجب افت کیفیت زندگی در استان تهران شده است.

سالاری در ادامه نامه خود، مجموعه مشکلات موجود در کلانشهر تهران را حاصل تفرق سیاسی تمام‌عیار و تصمیم‌گیری‌های جزیره‌ای و سلیقه‌ای این محدوده‌ سرزمینی دانسته است.

او در این نامه به این نکته اشاره کرده بود که سند مجموعه شهری تهران که اول‌بار در دولت اصلاحات تهیه شد، اگر به اجرا درمی‌آمد، می‌توانست گام مهمی در جهت توسعه متوازن و تحقق حکمرانی منطقه‌ای باشد که متأسفانه با پایان دولت اصلاحات، این سند به بوته فراموشی سپرده شد و اکنون ضرورت دارد هرچه سریعتر مدیریت هماهنگ و یکپارچه با احیا و اجرای سند مجموعه شهری در استان به مورد اجرا درآمده و به تحقق حکمرانی منطقه‌ای منجرشود.

درواقع، در نامه سالاری به جهانگیری به 5 بند اصلی و 3 موضوع اساسی (افزایش جمعیت، کاهش کیفیت زندگی و مشکلات حمل و نقل) اشاره شده است. موضوع دیگری که در این نامه آمده است: بحث افزایش جمعیت است، در عرض ۶۰ سال درصد شهرنشینی در کشور از ۳۲ درصد در سال ۱۳۳۵ به ۷۴ درصد در سال ۱۳۹۵ رسیده است. توزیع ناهمگون جمعیت و فعالیت و عدم اجرای سیاست‌های کلی آمایش سرزمین در طول سالیان متمادی گذشته موجب شده بیش از ۱۷ درصد از جمعیت کشور در یک درصد از مساحت سرزمین یعنی محدوده مجموعه شهری تهران ساکن شوند. در فاصله سال‌های ۴۵ تا ۹۵ جمعیت شهر تهران ۳ برابر و جمعیت پیرامون آن ۵ برابر شده است.

گفتنی است، معاون اول رییس‌جمهوری با اشاره به مصوبات آخرین جلسه شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور و تمرکززدایی از تهران در سال ۹۷ که با حضور وزیران راه و شهرسازی، اطلاعات، رییس سازمان حفاظت محیط زیست، شهردار تهران، رییس شورای اسلامی شهر تهران و تعدادی از نمایندگان مردم استان تهران در مجلس برگزار شد، از محمد اسلامی- وزیر راه و شهرسازی خواست- تا دبیر شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور و تمرکززدایی از تهران را منصوب کند و دستور کار جلسات، نهایی و مصوبات آن شورا ابلاغ شود.