صیانت از حریم طبیعت، بدون مماشات
روز گذشته جلسه شورای عالی آب به ریاست معاون اول رییسجمهور برگزار شد. اسحاق جهانگیری در این جلسه با اشاره به بارشهای اخیر کشور و بحران سیل در برخی استانها، گفت: وقوع سیلاب در کنار همه مشکلات و سختیها، با درسهایی نیز همراه بود تا از این پس از تجاوز به حریم رودخانهها و مسیلها بطور جدی جلوگیری شود و مردم نیز از این موضوع آگاه شدند که ساخت و سازها در حریم رودخانهها تا چه حد میتواند خطر آفرین باشد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت معاون اول رییسجمهور از وزارت نیرو خواست به عنوان دبیرخانه شورای عالی آب با همکاری سایر دستگاههای مرتبط، ضمن برنامهریزی برای لایروبی بستر رودخانهها، بدون مماشات موضوع ساخت و سازها و تجاوز به حریم رودخانهها و مسیلها را نیز بطور ویژه در دستور کار قرار دهد تا از حریم طبیعت به خصوص رودخانهها صیانت شود و شاهد تکرار وقوع اینگونه خسارات و آسیبها نباشیم.
وی همچنین با قدردانی از حضور دستگاهها و نهادهای مختلف نظیر نیروهای مسلح، هلال احمر، بسیج و نهادهای مدنی برای مدیریت بحران سیل در کشور، تصریح کرد: نقش مردم سراسر کشور نیز در کمک رسانی و مدیریت بحران بسیار پر اهمیت بود که باید از همت، ایثار و حضور خودجوش مردم قدردانی کنیم.
دکتر جهانگیری در ادامه این جلسه از تلاشها و اطلاعرسانی سازمان هواشناسی در خصوص بارشها و وقوع سیلاب در استانهای مختلف کشور قدردانی کرد و گفت: یکی از بهترین روشها برای پیشگیری از خطر این است که توانمندی کشور را برای دقت و سرعت در پیش بینیها افزایش دهیم.
وی افزود: سازمان هواشناسی باید با اطلاعرسانی علمی و به موقع در خصوص وضعیت آب و هوای کشور، از اظهارنظرهای غیرعلمی و غیرکارشناسی توسط دیگران جلوگیری کند و تعامل و همکاری خوبی با دستگاههای اجرایی مرتبط داشته باشد چرا که دستگاههای اجرایی مکلف شدهاند براساس پیش بینیهای سازمان هواشناسی برنامهریزی و اقدام کنند.
معاون اول رییسجمهور همچنین بر ضرورت تقویت امکانات و تجهیزات سازمان هواشناسی کشور تاکید کرد و از سازمان برنامه و بودجه خواست منابع مالی مورد نیاز برای مجهزتر شدن سازمان هواشناسی را تامین کند تا پیش بینیهای این سازمان با سرعت و دقت بیشتری در اختیار مسوولان اجرایی کشور قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه میزان بارشها و روان آبهای برخی کشورهای همسایه نظیر افغانستان و ترکمنستان نیز که تاثیر مستقیمی بر میزان آب رودخانههای برخی از استانهای کشور دارد، افزود: سازمان هواشناسی باید با تقویت تجهیزات و توسعه فعالیتها، وضعیت بارشهای این کشورها را نیز مدنظر قرار دهد تا پیش بینیها برای اقدامات پیشگیرانه هر چه بهتر و دقیقتر انجام شود.
جهانگیری پیشنهاد مطرح شده در جلسه مبنی بر تشکیل کارگروهی ذیل دبیرخانه شورای عالی آب برای هماهنگی هر چه بیشتر میان دستگاههای مرتبط را مثبت ارزیابی کرد و اظهار داشت: کارگروهی متشکل از نمایندگان وزارتخانههای نیرو، جهاد کشاورزی، سازمان هواشناسی و جمعی از صاحبنظران دانشگاهی میتواند در افزایش هماهنگی میان دستگاههای مرتبط با مدیریت آب و پیشگیری از خطرات ناشی از سیلاب نقش مهمی ایفا کند.
معاون اول رییسجمهور در ادامه با اشاره به گزارش مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان در خصوص اقدامات صورت گرفته برای مدیریت سیلاب این استان، از تلاشهای انجام شده قدردانی و بر ضرورت استمرار این تلاشها برای کاهش تلفات انسانی و خسارات مالی طی روزها و ماههای آینده تاکید کرد.
وی افزود: استانهای مختلف کشور و به خصوص استان خوزستان باید با در نظر گرفتن پیش بینیهای سازمان هواشناسی و نیز با توجه به آب شدن پوشش برفی کوهها، احتمال وقوع سیل در ماههای اردیبهشت و خرداد را جدی بگیرند و برنامهریزی دقیقی برای پیشگیری از بروز خسارات مالی و تلفات انسانی ناشی از سیلاب انجام دهند.
جهانگیری افزود: وزارت نیرو باید سدهایی را که روند احداث آنها متوقف شده مورد بررسی قرار دهد تا در صورتی که ضرورت تکمیل آنها احساس شود، برنامه زمانبندی برای تکمیل این سدها تدوین کند.
معاون اول رییسجمهور از دبیرخانه شورای عالی آب خواست با هماهنگی و همکاری وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست پیش بینیهای لازم را برای جلوگیری از وقوع آتش سوزی در جنگلها و مراتع و نیز وقوع ریزگردها انجام دهد.
در این جلسه که وزیر نیرو و رییس سازمان حفاظت محیط زیست نیز حضور داشتند، نماینده وزارت نیرو گزارشی از وضعیت آب سدها و روان آبهای کشور ارایه کرد و گفت: امسال ورودی سدهای کشور ۲۸۰ درصد و موجودی مخازن سدها ۶۳ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان هم در این نشست با اشاره به اینکه ورودی آب به استان خوزستان در سال آبی ۹۸ـ ۹۷، ۳۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون متر مکعب بوده است از افزایش ۴۷۷ درصدی ورودی آب به این استان خبر داد و گفت: در حال حاضر ۹۴ درصد مخازن سدهای استان خوزستان از آب پر شده است.
وی همچنین به ارایه گزارشی در خصوص اقدامات صورت گرفته در راستای مدیریت سیلاب استان خوزستان پرداخت و افزود: یکی از اقدامات صورت گرفته برای مدیریت سیلاب تشکیل کارگروه و شورای مشورتی بود تا ضمن رصد لحظهای سدهای استان برنامهریزی لازم را برای رهاسازی آب انجام دهد تا خسارات سیلابها در پایین دست با حداقل آسیبها مدیریت شود.
وی همچنین برگزاری جلسات مستمر برای بررسی پایداری سدهای استان خوزستان، تهیه طرح اضطراری تخلیه سیلاب و نیز برنامهریزی برای تقویت سیل بندها را از دیگر اقدامات صورت گرفته جهت کنترل سیلاب در این استان برشمرد و از آبگیری شدن ۸۵ درصدی تالاب هورالعظیم و ۹۰ درصدی تالاب شادگان خبر داد.
رییس سازمان هواشناسی کشور هم در این جلسه گزارشی از تحلیل بارش و دمای هوای کشور از ابتدای سال آبی ۹۸ ـ ۹۷ یعنی از1/۷/۹۷ تا ۲۵ فروردین ۹۸ ارایه کرد و به تشریح پیش بینی این سازمان برای سه ماه آینده سال پرداخت.
براساس این گزارش استانهای ایلام و لرستان بیشترین بارشها را داشتهاند و در اثر بارشهای اخیر کمبود بارش سال ۹۶ جبران شده و انتظار میرود با بارشهای پیش رو در دو ماه آینده کمبود بارش سال ۹۵ نیز جبران شود.
وی با بیان اینکه میزان گرمایش کشور در مقایسه با دمای دوره بلندمدت هنوز بالا است، گفت: هنوز بخشهایی از کشور براساس شاخصها، در خشکسالی هستند اگر چه آب مورد نیاز تا حد زیادی تامین شده و از شدت خشکسالیها خفیف است.