معامله حق امتیاز امسال در بورس کالا اجرا میشود
گروه بورس|
روز گذشته مدیرعامل بورس کالای ایران طی نشست خبری در حاشیه نمایشگاه بورس، بانک و بیمه، به ارایه برنامههای این بخش از بازار سرمایه در سال 98 پرداخت.
حامد سلطانی نژاد در بخش نخست سخنان خود با اشاره به آمار سال ۹۷ بورس کالای ایران گفت: میتوان سال گذشته را سال رکوردهای بورس کالا نامید؛ در این سال شاهد رکود جدیدی در حجم و ارزش معاملات محصولات پتروشیمی بودیم بطوریکه بیش از ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تن مواد پتروشیمی به ارزش حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت.
وی افزود: در حوزه محصولات صنعتی و معدنی ارزش معاملات به ۳۲ هزار میلیارد تومان رسید که ارزش معاملات این حوزه نیز شکسته شد. در تالار محصولات کشاورزی نیز ارزش معاملات به یک هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان رسید که در این بخش طی نیمه دوم سال ۹۷ شاهد کاهش حجم معاملات به دلیل قرار گرفتن محصولات کشاورزی در نظام یارانهای بودیم.
سلطانی نژاد با بیان اینکه ارزش معاملات فرآوردههای نفتی نیز با ثبت ارقامی جدید به ۲۲ هزار میلیارد تومان رسید، اظهار داشت: جمع بازار فیزیکی بورس کالا نیز طی سال گذشته ۸۸هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان ثبت شد که از نظر ارزش یک رکورد محسوب میشود.مدیرعامل بورس کالای ایران ادامه داد: در بازار مشتقه بورس کالای ایران ارزش معاملات به ۸۲ هزار میلیار تومان رسید این رقم در سال ۹۶ حدود ۶۵ هزار میلیارد تومان بود. به گفته وی، یکی از بازارهای نوظهور بورس کالا، معاملات اوراق موازی استاندارد است که به تامین مالی شرکتها کمک میکند و رقم معاملات این بخش نیز در سال ۹۷ حدود ۲ هزار میلیارد تومان بود.
سلطانینژاد تصریح کرد: درحوزه گواهی سپرده کالایی نیز ۱۸۰۰میلیارد تومان ارزش معاملات را شاهد بودیم و در بخش صندوقهای سرمایهگذاری کالایی نیز ارزش ۳هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان به ثبت رسید؛ به این ترتیب جمع کل ارزش بازار مالی ۷۷۰۰ میلیارد تومان بود که رکوردی جدید به شمار میرود.
مدیرعامل بورس کالای ایران اعلام کرد که با توجه به آمار ثبت شده در کل بازارهای بورس کالا طی سال ۹۷ در مجموع ارزش معاملات به ۱۷۸هزار میلیارد تومان رسید تا سهم ۳۹ درصدی ارزش کل معاملات بازار سرمایه به بورس کالا اختصاص یابد.
مسیر بورس کالا در سال جاری
مدیرعامل بورس کالای ایران در ادامه نشست خبری به اهم برنامههای سال ۹۸ بورس کالا اشار ه کرد و گفت: توسعه داراییهای پایه روی ابزارهای فعلی از مهمترین برنامههای بورس کالا در سال جاری است که شامل راهاندازی گواهی سپرده کالایی زیره و شمش طلا، راهاندازی قراردادهای آتی صندوقهای کالایی و راهاندازی قراردادهای اختیار معامله صندوقهای کالایی میشود.
وی افزود: همچنین توسعه ابزارهای مالی و اوراق بهادار مبتنی بر کالا همچون راهاندازی و انتشار اوراق خرید دین، راهاندازی معاملات به روش مناقصه، راهاندازی معاملات قرارداد آتی یک روزه و پیگیری تصویب دستورالعمل معاملات حق امتیاز از دیگر برنامههای بورس کالا است.
مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران خاطرنشان کرد: گسترش و توسعه اندازه و عمق بازار و همچنین توسعه مشارکت با سایر نهادها را از دیگر برنامههای بورس کالا است بطوری که در این حوزه قرار است تصویب ضوابط حمل و نقل بازارگاههای اینترنتی پیگیری شده و ضمن بهبود زیر ساخت اتصال به بانکها و کارگزاران، در شیوه حمایت از پژوهشهای دانشگاهی بازنگری میشود.
سلطانینژاد پشتیبانی و بهبود کیفیت خدمات ارایه شده به ذی نفعان را از دیگر برنامههای بورس کالا در سال ۹۸ عنوان کرد و ادامه داد: طراحی و استقرار سامانه تحت وب پذیرش مشتریان بازار (فیزیکی و مشتقه)، راهاندازی سامانه ارتباط با مشتریان CRM، مدیریت ریسک لحظه مشتریان در بازار مشتقه، رسیدگی الکترونیک به اعتراضات مشتریان، راهاندازی سامانه ثبت سفارش مستقیم، تنقیح و نشر قوانین و مقررات حاکم بر بورس کالای ایران از جمله آنهاست.
به گفته سلطانینژاد بهبود، ارتقا و یکپارچهسازی سیستمها و سامانهها که شامل یکپارچهسازی سامانههای عملیاتی، توسعه و بهبود سامانه نظارت بر بازار مشتقه، به روز رسانی قابلیتهای سامانه معاملات بازار مشتقه، یکپارچهسازی نمادهای معاملاتی گواهی سپرده و ارتقای سامانههای عرضه، معاملات و پس از معاملات از دیگر برنامههای این شرکت در سال جاری است. مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران توسعه سیستمهای اطلاعات مدیریت، تقویت و مدیریت برند شرکت و توسعه تعاملات بینالمللی را از دیگر برنامههای بورس کالا در سال ۹۸ دانست.
ترقی در بازار مشتقه
مدیرعامل بورس کالای ایران در ادامه این نشست در خصوص ادامه روند معاملات آتی سکه در بورس کالا اظهار داشت: در سال 97 بازار نقدی سکه دچار التهابات دقیقهای بود و قیمت مرجعی که بتواند مبنای مبادلات آتی قرار بگیرد وجود نداشت اما در سال جاری قرار است بازار آتی به صورت تخصصیتر و حرفهایتر و با شکل جدید روی واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری کالایی راهاندازی شود. وی افزود: در سال جاری فرصتی فراهم است که ابزارهای مشتقه را بر مبنای دارایی پایه توسعه دهیم لذا راهاندازی بازار مشتقه روی واحدهای صندوق سرمایهگذاری میتواند این بازار را به سمت حرفهای شدن پیش ببرد.سلطانینژاد در خصوص آخرین وضعیت عرضه سیمان در بورس کالا گفت: در حوزه سیمان در سال 96 شاهد دامپینگ قیمت سیمان و حضور واسطهها در بازار سیمان بودیم بطوری که این بازار وضعیت مناسبی نداشت و پراکندگی جغرافیایی شرکتهای تولیدکننده سیمان نیز باعث شد که ارزشگذاری این محصول دچار مشکل شود لذا پیشنهاد شد که ارزشگذاری این محصول را به بورس کالا بسپاریم تا قیمتها در مکانیزم بازار کشف شود.
وی ادامه داد: انجمن تولیدکنندگان سیمان و بورس کالای ایران پیشنهادی در این زمینه ارائه دادهاند که اگرعرضه مستمر سیمان در بورس کالا انجام شود شاهد شفافیت بازار این محصول خواهیم بود.وی در ادامه به تکمیل زنجیره ارزش محصولات فولادی در بورس کالا اشاره کرد و افزود: باید کل زنجیره محصولات صنعتی در بورس کالا عرضه شود تا شاهد شفافیت معاملات کل زنجیره باشیم و بتوانیم در مورد بازار این محصولات به نتایج خوبی برسیم. بطوری که اگر صنایع پایین دستی بدانند که عرضه محصولات به صورت مستمر صورت میگیرد التهابات بازار کاهش مییابد.
برش
در سال 97 بازار نقدی سکه دچار التهابات دقیقهای بود و قیمت مرجعی که بتواند مبنای مبادلات آتی قرار بگیرد وجود نداشت اما در سال جاری قرار است بازار آتی به صورت تخصصیتر و حرفهایتر و با شکل جدید روی واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری کالایی راهاندازی شود. در سال جاری فرصتی فراهم است که ابزارهای مشتقه را بر مبنای دارایی پایه توسعه دهیم لذا راهاندازی بازار مشتقه روی واحدهای صندوق سرمایهگذاری میتواند این بازار را به سمت حرفهای شدن پیش ببرد. در حوزه سیمان در سال 96 شاهد دامپینگ قیمت سیمان و حضور واسطهها در بازار سیمان بودیم بطوری که این بازار وضعیت مناسبی نداشت و پراکندگی جغرافیایی شرکتهای تولیدکننده سیمان نیز باعث شد که ارزشگذاری این محصول دچار مشکل شود لذا پیشنهاد شد که ارزشگذاری این محصول را به بورس کالا بسپاریم تا قیمتها در مکانیزم بازار کشف شود.