تسهیل فرآیند واردات در مقابل صادرات در سامانه نیما

۱۳۹۸/۰۲/۰۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۳۳۶۳
تسهیل فرآیند واردات در مقابل صادرات در سامانه نیما

گروه بانک و بیمه| احسان شمشیری|

روز یک‌شنبه 8 اردیبهشت 98، نرخ لحظه‌ای دلار در سامانه سنا به 14 هزار و 150 تومان و یورو به 15 هزار و 950 تومان رسید و همچنین بر اساس قیمت‌های میانگین ارز روز شنبه سامانه سنا دلار به 13 هزار و 943تومان، یورو 15 هزار و 777 تومان، درهم 3 هزار و 787 تومان و پوند 17 هزار و 862 تومان، لیرترکیه 2467  و یوآن 2110 تومان اعلام شد. به گزارش «تعادل»، در صرافی‌های مجاز بانکی از جمله صرافی ملی نیز نرخ دلار به 14150 فروخته و 14050تومان خریداری شد. نرخ فروش یورو نیز 15950و نرخ خرید 15850 تومان معامله شده است. در بازار معاملات نقدی نیز دلار تا 14340 تومان و درهم تا 3925 تومان افزایش یافت.  به دنبال افزایش نسبی نرخ دلار در روزهای اخیر در بازار آزاد معاملات نقدی و نرخ اونس جهانی 1286 دلاری، نرخ سکه و طلا نیز تاحدودی افزایش داشته و هرگرم 18 عیار 447 هزار تومان، مظنه مثقال 17 عیار آبشده 1 میلیون و 939 هزار تومان، سکه طرح جدید 5 میلیون و 70 هزار تومان، سکه طرح قدیم 4 میلیون و 850 هزار تومان، نیم سکه 2 میلیون و 770 هزار تومان، ربع سکه 1 میلیون و 790 هزار تومان و سکه گرمی 975 هزار تومان معامله شد. همچنین در ساعات قبل از ظهر در جریان معاملات بازار آزاد تهران، قیمت سکه طرح جدید، روز یک شنبه ۸ اردیبهشت ۹۸ به ۴ میلیون و ۹۸۵ هزار تومان رسید.همچنین قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم، ۴ میلیون و ۷۷۰ هزار تومان، نیم سکه ۲ میلیون و ۷۶۰ هزار تومان، ربع سکه ۱ میلیون و ۸۲۰ هزار تومان و سکه یک گرمی ۹۷۵ هزار تومان است.

  ارز مسافرتی ۴۵۰ تومان گران شد

بانک‌ها نیز روز یک‌شنبه ارز مسافرتی را تا حدود ۴۵۰تومان در هر یورو گران‌تر از روز شنبه فروختند و قیمت ارز در بانک‌ها با افزایش همراه شد؛ بطوری که ارز مسافرتی که برای هر یورو در روز شنبه ۱5۷۷۴ تومان قیمت‌گذاری شده بود روز یک شنبه به حدود ۱۶۲۲۰ تومان رسیده که ۴۴۶ تومان گران‌تر شده است. این در حالی است که در حال حاضر هر یورو در صرافی‌های بانکی تا ۱۶ هزار تومان معامله می‌شود و نشان می‌دهد قیمت ارز مسافرتی در بانک‌ها از بازار بالاتر رفته است. همچنین قیمت خرید ارز در شبکه بانکی نیز با افزایش همراه بود؛ به گونه‌ای که هر دلار از ۱۳ هزار و ۴۵۰تومان روز قبل به ۱۳ هزار و ۷۰۰ تومان رسیده که نشان از رشد ۲۵۰ تومانی آن دارد. همچنین بانک‌ها هر یورو را حدود ۱۵ هزار و ۳۰۰ تومان می‌خریدند که ۲۸۲ تومان نسبت به روز شنبه افزایش دارد. در مجموع روز یک‌شنبه قیمت‌ها تا‌حدی افزایشی بوده و در صرافی‌ها نیز دلار به ۱۴ هزار و ۳۰۰ و یورو به ۱۶هزار تومان رسیده است.

  تسهیل فرآیند واردات در مقابل صادرات در سامانه نیما

بانک مرکزی اعلام کرد: در راستای تسهیل در فرآیند واردات در مقابل صادرات غیر (واگذاری پروانه صادراتی)، ارتباط مستقیم بین واردکنندگان و صادرکنندگان در سامانه نیما و در بستر ارتباطی سامانه جامع تجارت برقرار شده است.  بدین‌ترتیب در چارچوب دستورالعمل 27 آبان و بسته تشویقی ابلاغی مورخ 24 بهمن، صادرکنندگان می‌توانند ارزهای حاصل از صادرات خود را در قالب «آگهی» در سامانه جامع تجارت به ثبت رسانده و واردکنندگانی که متقاضی استفاده از این ارزها هستند، با صادرکنندگان وارد مذاکره و معامله شوند. رفع تعهد بازگشت ارز حاصل از صادرات برای صادرکنندگان، منوط به طی نمودن کامل فرآیند و ثبت اطلاعات پروانه صادراتی در بانک عامل توسط واردکننده خواهد بود و ثبت آگهی به خودی خود موجب رفع تعهد نمی‌گردد.

  طلای آب‌شده نخرید

همچنین رییس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران درباره خرید طلای آب شده گفت: مردمی که اهل فن نیستند، به سمت طلای آب شده نروند و از مصنوعات طلا استفاده کنند. آیت محمدولی درباره ممنوعیت خرید طلا گفت: در قانون منعی برای خرید طلا وجود ندارد. رییس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران با تأکید به اینکه فلز طلا، فلز خاصی است و نیاز به اهل فن دارد توضیح داد: هر کسی امکان سنجش و تشخیص درجه و عیار طلا را ندارد و نمی‌تواند ذاتش را تشخیص دهد. به همین علت از مردم تقاضا داریم به سمت طلای آب شده نروند. وی با بیان اینکه در هر صنفی افراد و واحدهای صنفی متخلفی وجود دارد که کل صنف را زیر سوال می‌برند، افزود: توصیه ما این است که مردم وقتی اهل فن نیستند، به سمت طلای آب شده نروند و از مصنوعات طلا استفاده کنند زیرا سازمان و تشکلی وجود دارد که درباره آن پاسخ بدهد اما فروشندگانی که به‌صورت گذری بدون جا و مکان وجود دارند، امکان ردیابی و رهگیری وجود ندارد.

محمدولی درباره اینکه افراد به چه علت به سمت طلای خام می‌روند، توضیح داد: یکی از دلایل عمده گرایش به سمت طلای آب شده این است که هزینه کمتری بابت طلای آب شده پرداخت می‌کنند ولی این نکته را در نظر نمی‌گیرند که هزینه خرید طلای آب شده و ضرر و زیان آن به علت مقدار و حجم زیادش بسیار بالاست چرا که اتحادیه امکان رصد و پیگیری آن را ندارد. رییس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران با بیان اینکه تفکری که وجود دارد این است که طلای خام اجرت ندارد اما به این نکته توجه نمی‌کنند که طلا هیچ‌گاه ضرر ندارد، توضیح داد: تجربه نشان داده است که طلا تنها فلزی است که هر کس آن را خریداری کند، ضرر و زیانی نخواهد کرد و در بلندمدت همیشه قیمت طلا افزایش یافته است. وی ادامه داد: با مقایسه طلای ساخته شده و طلای خام درمی‌یابیم که ضرر و زیان در طلای ساخته شده بسیار پایین‌تر از آن مقدار است که بابت اجرت پرداخت می‌شود.

محمدولی با اشاره به مردم دیگر کشورها گفت: مردم دیگر کشورها نیز به خرید مصنوعات و طلا روی آورده‌اند چرا که طلا به عنوان یک سرمایه در دیگر کشورها نیز در نظر گرفته می‌شود. همچنین ذخیره استراتژیک و پشتوانه پولی هر کشور طلا است. رییس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران درباره نحوه مشخص شدن قیمت طلا گفت: اولین چیزی که در تعیین قیمت طلا نقش دارد، قیمت جهانی هر اونس طلا است. بنابراین قیمت هر اونس طلای جهانی قیمت طلا در ایران را مشخص می‌کند. یعنی قیمت طلا در تمام دنیا چه در ایران، چه در کشورهای عربی و چه در اتحادیه اروپا یک قیمت است. وی با توضیح اینکه دلار و طلا مکمل یکدیگر هستند، تشریح کرد: قیمت ارز و دلار در کشور ایران به‌نوعی است که دلایل نوسانات در بازار طلا را فراهم کرده است. محمدولی افزود: مردم به عنوان تقاضاکننده برای مصارف خود تقاضای ارز و طلا دارند و می‌بایست هر آنچه تقاضا برایش وجود دارد، مسوولان اقتصادی برایش عرضه ایجاد کنند تا بازار به تعادل برسد آن‌هم به قیمت ثابت. یکی از دلایل مهم گرانی طلا، افزایش قیمت ارز است. رییس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران تأکید کرد: باید سیاست‌های اقتصادی کشور را به‌سمتی ببریم تا بتوانیم آرامش را در بازارهای کشور ایجاد و با مدیریت صحیح، از بروز نوسانات در بازار جلوگیری کنیم. وی با انتقاد از وضعیت بازار سکه گفت: اگر به اندازه کافی سکه گرمی برای تقاضای مردم وجود داشته باشد، یک گرم طلا نباید یک میلیون تومان قیمت‌گذاری شود. محمدولی با اشاره به حضور همتی در بانک مرکزی توضیح داد: تغییر در مدیریت بانک مرکزی، برخی از معضلات و مشکلات را برطرف و موضوع بازار متشنج سکه را کمتر کرده است اما همچنان حباب در بازار سکه وجود دارد. رییس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران اذعان کرد: تولیدکنندگان و فروشندگان طلا از التهابات بازار اصلاً راضی نیستند. افزایش قیمت یک گرم طلا که از یکصد هزار تومان در سال ۹۶ به ۵۰۰ هزار تومان در حال حاضر رسیده است در حقیقت به‌نوعی باعث رکود کسب و کار این صنف هم شده است. وی درباره مالیات بر طلا توضیح داد: به علت وجود مالیات بر طلا، تقاضا برای خرید طلا کاهش پیدا کرده است. محمدولی ادامه داد: اگر دفاتر روزانه بنک‌داران و فروشندگان عمده طلا را بررسی کنیم، معاملات آنها با همکاران‌شان در صنف طلا نسبت به سال‌های گذشته به‌شدت کاهش پیدا کرده است. رییس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران با تأکید بر اینکه ذات طلا امکان گرفتن مالیات بر آن وجود ندارد، توضیح داد: اگر به این شیوه فعلی مالیات بر ارزش افزوده از طلا گرفته شود، بعد از ۱۰ مرتبه خرید و فروش طلا، یک گرم طلای خریداری شده از بین می‌رود و دیگر به وجود نخواهد آمد چرا که از ذات طلا و خودِ طلای آب شده که هیچ تغییری نکرده است، مالیات دریافت کرده‌اید. وی با اشاره به موضوع صادرات توضیح داد: با وجود هزینه‌های سربار از جمله مالیات بر ارزش افزوده، گمرک و ... امکان صادرات و رقابت در بازارهای جهانی برای صادرکنندگان طلا و جواهر ایران وجود ندارد.

محمدولی با تأکید بر اینکه صادرات طلا نیاز به آرامش در اقتصاد دارد، توضیح داد: وجود آرامش در بازار سبب می‌شود که خرید و فروش هم برای فروشنده و هم برای خریدار به‌صرفه باشد و ایجاد ضرر برای دو طرف نخواهد داشت. رییس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران با اشاره به حذف ارزش افزوده و مقررات گمرکی برای واردات شمش طلا گفت: بازارهای عراق، پاکستان، بحرین و عمان از مصنوعات ایران به‌شدت استقبال می‌کنند و مایلند که کار دست هنرمندان ایرانی را خریداری کنند و با تسهیل در فرآیند واردات شمش طلا و صادرات مصنوعات طلایی، افزایش مشتریان طلای ایرانی را فراهم می‌کنیم.

وی درباره موضوع مطرح شده درباره پول - طلا گفت: در این باره مطلبی را نشنیده‌ام اما اگر این اتفاق بیفتد نیاز دارد تا راهکارهای آن به‌لحاظ ساختاری و عملیاتی در نظر گرفته شود و بعید است که امکان عملیاتی شدن این طرح وجود داشته باشد. محمدولی با اشاره به افزایش جمعیت جهان توضیح داد: با افزایش جمعیت، تقاضا برای خرید طلا نیز افزایش می‌یابد. این در حالی است که امکان جوابگویی این تقاضا با منابع فعلی طلا در جهان وجود ندارد.

رییس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران با اشاره به افزایش تقاضا تأکید کرد: در آینده به علت افزایش تقاضا، قیمت نیز در جهان افزایش پیدا خواهد کرد.

وی در مورد تعداد واحدهای فعال صنفی در حوزه طلا و جواهر در تهران گفت: در حال حاضر ۷ هزار واحد صنفی در تهران فعال هستند که از این ۷ هزار واحد، تنها ۳ هزار واحد دارای پروانه کسب هستند. محمدولی با اشاره به وضعیت نابسامان اقتصادی تأکید کرد: از ۷ هزار واحد فعال فروش در صنف طلا و جواهر حدود یک هزار واحد از اوایل سال ۹۶ تاکنون تعطیل شده‌اند که یکی از دلایل اصلی تعطیلی این واحدهای صنفی، مالیات بر ارزش افزوده است.  رییس اتحادیه طلا و جواهر استان تهران درباره تولیدکنندگان طلا و جواهر گفت: در حال حاضر یک هزار و ۵۰۰ تولیدکننده کوچک و بزرگ طلا و جواهر در سطح استان تهران فعالیت دارند که پس از نابسامانی‌های اقتصادی و شرایط سخت درآمدی، ۷۰۰ الی ۸۰۰ واحد صنفی از ابتدای سال ۹۶ تعطیل شدند. وی با اشاره به تعطیلی واحدهای تولیدکننده و فروشنده طلا و جواهر توضیح داد: وقتی مشکلات اقتصادی زیاد شود، واحدهای تولیدکننده خرد توان ادامه کار را نخواهند داشت و صنف طلا و جواهر را رها می‌کنند و برخی نیز به کار پیک موتوری مشغول می‌شوند.