فوربس: واشنگتن در تحریم نفتی جدی نیست
ایرنا|
نشریه «فوربس» در مطلبی نوشت: واشنگتن نمیتواند با تحریمهای شدیدتر نفتی، شرکای بزرگ نفتی ایران را مجبور به نخریدن نفت از این کشور کند زیرا چنین موضوعی در نهایت به دستور کار داخلی امریکا لطمه میزند و در کمترین حالت سبب افزایش بهای نفت میشود.
در مطلب این نشریه که به قلم «پانوس موردوکوتاس» استاد اقتصاد دانشگاه «ال.ای.یو» نیویورک و با عنوان «تحریمهای نفتی ایران؛ چین هنوز آماده رویارویی با امریکا نیست» نوشته شده، آمده است: عزم امریکا برای تحمیل تحریمها و رساندن صادرات نفت ایران به صفر، چین را مجبور به انتخاب کرده است. چین از جمله کشورهایی است که پیش از این از تحریم نفتی ایران معاف شده بود. اما پکن در پی رد تمدید معافیتها، از انتقاد از واشنگتن پرهیز کرد و در سرمقالهای در روزنامه «گلوبال تایمز» یکی از روزنامههای پرتیراژ چین تلاش کرد منافع خود در خاورمیانه را روشن کند و راههای بالقوهای که میتواند تلفات بالقوه تحریمها را کاهش دهد، روشن سازد. در این سرمقاله آمده است: «ما فکر میکنیم چین باید منافع و اصول خود را درباره خرید نفت از ملتهای خاورمیانه روشن و تلاش کند نابودی منافع ملی چین را کاهش دهد.» در ادامه مطلب درج شده در این نشریه امریکایی تصریح شده است: پکن همچنین در این سرمقاله از قصد خود همراه با اروپاییها و روسها برای حفظ روابط خوب با ایران نوشت. در این سرمقاله اضافه شده است، «چین باید بطور مشترک از توافق هستهای ایران با انگلیس، فرانسه، آلمان و روسیه محافظت و همچنین باید روابط دوستانه و همکاری با ایران را حفظ کند». ظاهرا چین هنوز برای مقابله با امریکا آماده نیست. چین حق ژئوپلیتیک و نظامی مناسبی برای انجام این کار را ندارد و زمانبندی آن هم درست نیست، زیرا پکن در حال مذاکرات تجاری با واشنگتن است. با این حال، «تئوپانیس ماتسوپولوس» تحلیلگر نفتی مستقر در آتن به روشنی توضیح میدهد چین از خروج ایران از بازار جهانی نفت آسیب میبیند. ماتسوپولوس میگوید: ایالات متحده امریکا علیه اقتصادهای مهمی مانند چین و اتحادیه اروپا اعلان جنگ اقتصادی میکند و خروج نفت ایران از بازار جهانی انرژی سبب افزایش بهای نفت خام میشود، زیرا حدود 2 میلیون بشکه نفت در روز از بازار خارج خواهد شد. این امر سبب تسریع تورم اقتصادی در چین میشود و کندی رشد اقتصاد آن را هم سرعت میبخشد. در همین حال، ماتسوپولوس، اروپاییها را در این مساله در کنار چین نمیبیند. وی میگوید: کشورهایی که بطور مستقیم با برنامه سرمایهگذاری «راه ابریشم جدید» ارتباط دارند از چین حمایت میکنند. اما اتحادیه اروپا سیاستهای مشترک خارجی با چین ندارد. بنابراین دیگر جایی برای همکاری با چین علیه سیاست خارجی قدرتمند و جامع امریکا باقی نمیماند. با این حال، «جف یاسیتن» تحلیلگر ارشد بورس فکر نمیکند که واشنگتن در اجرای کامل تحریمهای نفت ایران جدی باشد. وی افزود: آخرین باری که دولت امریکا این مساله را مطرح کرد، بیشتر یک تهدید توخالی بود. کاخ سفید هرگز این تهدید را دنبال نکرد و در آخر هم به جای آنکه فشار را بر بزرگترین خریداران نفت ایران بیشتر کند، گفت: فراموشش کنید. من انتظار دارم اینبار هم مانند قبل باشد. در واقع این اهداف بیشتر به منظور رسیدن به اهداف سیاسی داخلی مطرح شده نه موارد ژئوپولیتیک.
به گفته یاستین، واشنگتن نمیتواند با تحریمهای شدید نفتی، شرکای بزرگ نفتی ایران را وادار به پیروی از آن کند زیرا این امر در نهایت به دستور کار داخلی امریکا لطمه میزند و در کمترین حالت سبب افزایش بهای نفت میشود.