حمایت دولت از واحدهای صنفی خسارتدیده از سیل
گروه بنگاهها|
بلافاصله پس از وقوع سیل در استان لرستان برنامهریزی برای عبور از بحران و بازگشت وضعیت اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و... مناطق سیلزده به وضعیت طبیعی در دستور کار مسوولان قرار گرفت؛ یکی از آسیبهای جدی سیل، مشکلاتی بود که این حادثه در فرآیند تولید، بازرگانی و کشاورزی استانهای درگیر با سیل ایجاد کرد. مشکلاتی که از یک طرف فعالان تولیدی و صاحبان بنگاهها را در استانهای مختلف با خطر تعطیلی و ورشکستگی مواجه میکرد و از سوی دیگر مردم عادی را با خطر از دست دادن شغل و بروز مشکلات معیشتی مختلف روبهرو میساخت. اهمیت موضوع در آن ایام به اندازهای بود که مقام معظم رهبری در رهنمودهایی که با موضوع بازسازی مناطق سیلزده ارایه میکردند حمایت از واحدهای تولیدی و احیای کسب و کار مردم را به عنوان یک اولویت جدی مطرح میکردند و از مسوولان میخواستند تا هر چه سریعتر نسبت به حل مشکلات مرتبط با تولید و اشتغال اقدام کنند. روز گذشته نیز وزیر صمت با هدف بررسی میدانی مشکلات اقتصادی منطقه راهی استان لرستان و مناطق سیلزده شد تا از نزدیک مشکلات تولیدی و بازرگانی منطقه را بررسی و دستورات لازم برای احیای بنگاههای دارای مشکل را صادر کند. وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: دولت به واحدهای صنفی آسیبدیده از سیل کمک بلاعوض و تسهیلات با سود پایین پرداخت میکند. برنامه وزارت حفظ تولید موجود است. رضا رحمانی در جلسه مشترک شورای گفتوگوی بخش خصوصی و دولت و ستاد تسهیل و رفع موانع تولید لرستان، اظهار کرد: خود جلسه هدف نیست، من با موارد ناآشنا نیستم و مثل صنعتگران از صبح تا شب با مسائل سر و کار دارم، اما به هر روی در هر سفری نکات جدیدی را میشنویم یا تصمیمات جدیدی را میگیریم. وی با بیان اینکه جلسات باعث میشود به یک فهم مشترک از موضوعات برسیم، تصریح کرد: از نظر من مواردی که مطرح شد ۳ سطح بحث را ایجاد کرد؛ یک بخشی از موارد مشکلاتی است که همه میدانیم، مثل تحریم و مبادلات مالی که باید در چارچوب خودش مسائل را جلو ببریم. وزیر صمت خاطرنشان کرد: رهبر انقلاب فرمودند که حفظ وضع موجود تولید کارخانهها یک جهاد است. لذا شاه بیت برنامه ما این است که تولید موجود اول را حفظ کنیم. رحمانی اضافه کرد: بخشنامه و ابلاغیه نمیخواهد باید نگاه خود را عوض کنیم واحدی که میتواند تولید کند باید مشکل آن حل شود. امروز تکلیف ما این است که تولید موجود را حفظ کنیم و مرحله دوم فعالسازی ظرفیتها است. وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: در این شرایط که تولیدکنندگان میدانند رها کردن افتخار نیست و آنها که رها نکردهاند تاریخ آن را خواهد نوشت.
بانک هاباید همکاری کنند
رحمانی عنوان کرد: نگاه را باید عوض کنیم هر بانکی که مشکل واحد را رفع میکند به آن مثبت نگاه کنیم، آن کسی که این کار را انجام میدهد تشویق و آن کس که انجام نمیدهد مواخذه شود. دولت تصویب کرده است که برای مناطق آزاد و ویژه مواد اولیه و تجهیزات تولید بدون ثبت سفارش آزاد است که بیایید. وزیر صمت تصریح کرد: جای بازرسی کجاست همینجا است که باید پیگیری کنیم چه کسی میتواند جلوی دولت بایستد این تخلف است. رحمانی خاطرنشان کرد: مصوبات باید اجرا شود و جلوی واردات مواد اولیه را نمیتوانند بگیرند این یک تخلف است. این سفر از نظر کیفی یکروزه نیست و به اندازه چند روز است. وزیر صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: جنس وزارتخانه ما با بعضی از دستگاهها متفاوت است. برخی دستگاهها صرفا در مقابل دولت مسوول هستند ولی جنس کار ما متفاوت است. وظیفه کاری من این است که از تولید دفاع و مشکلات تولید را در هر سطحی پیگیری کنم. رحمانی با اشاره به نامگذاری سال، عنوان کرد: هرکجا خلاف رونق تولید باشد تذکر میدهم چون محور اصلی، راهبردی و محوری حمایت از تولید باشد و باقی سیاست ما باید با این هماهنگ شود. خلاف این باشد به هدفی که مقام معظم رهبری تدوین کردهاند و دولت جزو برنامه خود قرار داده است، نخواهیم رسید. برنامه ما باید این باشد که در استانهای محروم بیشتر کار شود. وی با بیان اینکه باید منابع درست تخصیص پیداکند، افزود: بعضی جاها تخصیص داده میشود اما نتیجه آن را نمیبینیم که باید تدبیری اندیشیده شود که به نتیجه برسیم.
اولویتبندی تخصیص منابع
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه کارها محوربندی شود و براساس اولویت منابع اختصاص یابد، ادامه داد: باید برنامهریزی داشته باشیم و هر سال رشته خاصی دنبال شود.
رحمانی اضافه کرد: امسال یکی از برنامههای ما توزیع و صنوف است. یک نابسامانیهایی در حوزه تامین و توزیع وجود دارد که یکی از راهکارهای آن تقویت تولید ملی است.
وی با بیان اینکه آنجا که به واردات وابسته هستیم آسیبپذیری ما بیشتر است، افزود: راه دیگر تکمیل سامانهها است. وزیر صمت خاطرنشان کرد: حمایت از شرکتهای دانش بنیان و فناوری در همه عرصهها جزو برنامه است.
رحمانی با بیان اینکه یکی از مشکلات اساسی تولید سرمایه در گردش است، اضافه کرد: در این راستا مذاکراتی را شروع کردهایم. وی با اشاره به صادرات عنوان کرد: سهم استان از صادرات پایین است که کارگروه ویژهای میخواهد که علت آن بررسی شود. وزیر صمت گفت: یکی از استانهایی که آسیب زیادی دیده استان لرستان است فقط در حوزه بالای 700 میلیارد تومان آسیب دیده است که بنابراین است که همه منابع کشور پای کار بیایند. رحمانی افزود: الان 70 درصد لاستیک سنگین کشور وارد میشود که برای راهاندازی لاستیکسازی خرمآباد به صورت اختصاصی از رییسجمهوری دستور این طرح را میگیریم و مشکل فولاد ازنا باید تا هفته آینده برطرف شود.
تلاش برای رفع محرومیت ها
وی تصریح کرد: سازمانهای توسعهای باید در جهت رفع محرومیتها ماموریت یابند که بیشترین تعداد این سازمانها درغرب و اروپا است. وزیر صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: تاکنون برای رفع مشکلات پارسیلون، سامان کاشی، شرکت پرس و یخچالسازی چند جلسه برگزار شده و باید وضعیت آنها در گزارش جمعبندی به وزارتخانه دقیق اعلام تا به صورت ویژه پیگیری شود. رحمانی اضافه کرد: تولیدکنندگان داخلی قول مساعد دادهاند با قیمت پایین اقلام لوازم خانگی و فرش را برای بستههای ویژه سیلزدگان تامین کنند که سهم خوبی هم برای لرستان لحاظ میشود.
وجود یکهزار و ۳۲۱ پروانه بهرهبرداری
قبل از صحبتهای وزیر صمت رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با مطرح کردن اعداد و ارقام اقتصادی و صنعتی استان تلاش کرد تا تصویری واقعی از مطالبات اقتصادی اهالی تولید، بازرگانی و کشاورزی ارایه کند. محمدرضا صفیخانی اظهار کرد: یکهزار و ۳۲۱ پروانه بهرهبرداری واحد صنعتی در لرستان با اشتغال بیش از ۲۲ هزار نفر داریم. یکهزار و 16 جواز تأسیس دادهایم که بین صفر تا ۹۰ درصد پیشرفت دارند که بیش از 37 هزار نفر زمینه اشتغال آنها فراهم میشود. در سال ۹۲، به میزان ۸۶.۴ میلیون دلار صادرات داشتهایم و در سال 97 این مقدار به ۳۵۲.۷ میلیون دلار رسیده است. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان ادامه داد: این میزان 3.64 درصد رشد داشته است که از اول دولت تدبیر و امید 400درصد رشد داشته است. صفیخانی عنوان کرد: صادرات غیرنفتی در سال 97 ما ۴۶ محصول است که به ۳۸ کشور دنیا صادر میشود. وی خاطرنشان کرد: در سال ۹۷ بنگاههای اقتصادی غیرفعالی که احیا شدند، در حوزه صنعت و معدن ۳۹ واحد و در بخش کشاورزی ۳۴ واحد بوده است. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان بیان کرد: ارتقای ظرفیت تولید ۱۳ واحد بخش صنعت و معدن را داشتهایم که در پی آن ۱۲۵ شغل ایجاد شده است. صفیخانی ادامه داد: تعداد طرحهای سرمایهگذاری به بهرهبرداری رسیده ۲۴ تا در بخش صنعت و معدن، ۲۴ تا در بخش کشاورزی و ۳ تا در بخش خدمات بوده که به ترتیب ۸۷، ۳۰ و ۲۰ شغل ایجاد شده است. این فعال اقتصادی از دولت خواست که به واحدهای تولیدی و بنگاههای اقتصادی آسیبدیده برای بازگشتن به وضعیت نرمال کمک کند تا لرستان به جایگاهی برسد که در شأن مردم این منطقه است.