احتمال تغییر جهت شاخص‌ها

۱۳۹۸/۰۲/۲۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۴۳۷۳
احتمال تغییر جهت شاخص‌ها

گروه بورس|

‌ معاملات بازار سرمایه در چند روز کاری اخیر، معاملاتی منفی بوده که با افزایش فشار فروش سهام، موجب آن شده است که شاخص‌ها، پس از صعود روزهای قبل و فتح قله‌هایی که تا مرز هزار واحدی پیشروی کرد، فروکش کند. دلیل عقب‌نشینی سرمایه‌گذاران این بازار از سهامداری به نقد شدن، را می‌توانیم در اخبار سیاسی روزهای اخیر و ریسک سیستماتیکی که از محیط سیاسی به بازار سرمایه منتقل شده است، پیدا کنیم.

از سوی دیگر دیروز مشاهده کردیم که بازار‌های طلا و ارز نیز پس از یک جهش کوتاه، رو به نزول قیمت‌ها گذاشتند و این اتفاق، سیگنال کاهش ریسک‌های سیتماتیک را بطور طبیعی به بازار منتقل می‌کند. برای درک بهتر اتفاقاتی که در روزهای اخیر در بازار سهام افتاده است، اشاره به این موضوع ضروری است که شاخص بازار سرمایه برخلاف پارامترها و شرایط اقتصادی کشور روند رو به رشدی را در ماه‌های اخیر طی کرده و اخیراً نیز با نوساناتی همراه بوده است. اما این رشد با ناپایداری در روزهای اخیر همراه بود که البته ذات بازار است. بازاری که بازیگرانش اولین اصل را پیش خور کردن سود آینده و فروش ضرر آینده می‌دانند. در همین رابطه موسی احمدی، مدرس دانشگاه و تحلیلگر بازارهای مالی می‌گوید: عوامل ریسک‌زا همواره بر کسب و کارها سایه افکنده و اخیرا شاهد افزایش آن بوده‌ایم. این عوامل می‌تواند مانند تحریم‌های اخیر مستقیماً بر اقتصاد کشور وضع شود یا اینکه به سبب تغییرات در بازارهای جهانی موجبات نوساناتی در بازارهای سرمایه دنیا شود که مشابه این مورد اخیراً با وضع تعرفه بر محصولات چین توسط امریکا و ایجاد نوسان در بازارهای کالایی رخ داد.

احمدی تصریح کرد: بطور کلی تنها زمانی شاهد رونق و رشد واقعی بازار سرمایه خواهیم بود که ریسک بازار و کسب وکار شرکت‌ها کاهش یافته و سودآوری شرکت‌ها در نتیجه عوامل مختلفی همچون بهبود بهره‌وری، عوامل تولید و بازار فروش داخلی و صادرات محصولات و خدمات آنها روند پایدار و رو به افزایشی داشته باشد. این در حالی است که شاخص‌های یاد شده وضعیت مناسب و پایداری را نشان نمی‌دهند.

این مدرس دانشگاه و تحلیلگر بازارهای مالی افزود: با نگاهی به روند کاهشی ارزش پول ملی مشخص می‌شود که عمده این رشدها ناشی از کاهش ارزش پول ملی بوده است و افراد با نگاه به بازار ارز و تغییرات نرخ ارز انتظار بازدهی بازار سرمایه متناسب با نرخ ارز موجود در بازار را دارند.

  سود‌آوری شرکت‌ها در چه حال است؟

با نزدیک شدن به فصل مجامع، وضعیت سودآوری شرکت‌ها تبدیل به یکی از فاکتورهای مهم سرمایه‌گذاران برای نگهداری یا فروش سهم می‌شود. نگاه اجمالی به وضعیت صورت‌های مالی، حاکی از آن است که با انتشار گزارش‌های ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۹۷ تقریبا تمام شرکت‌ها سودآوری بالایی را در ۳ ماهه آخر سال ۹۷ داشته‌اند، اما گزارش‌های ۳ ماهه ۹۸ با ‌ ریزش مجدد نمودار P/E سهام آنها همراه خواهد شد.

در این باره احمدی با بیان اینکه افزایش سود اسمی شرکت‌ها در سال گذشته نیز مزید بر علت بوده است، اظهار کرد: با توجه به روند رو به رشد شاخص، در ماه‌های گذشته شاهد رشد قیمت سهام برخی شرکت‌ها با وجود عدم رشد مقدار و رقم فروش و صرفاً مبتنی بر ارزش دارایی آنها و بر اساس رشد ارزش جایگزینی صنایع بوده‌ایم که باعث ایجاد قیمت‌های حبابی در بازار برخی صنایع شده است.

به گزارش سنا وی ادامه داد: لازم است چه از منظر سیاست‌گذاران و چه از منظر سرمایه‌گذاران نگاهی ویژه به زیرساخت‌های بازار و ارتقای فرهنگ و سواد سرمایه‌گذاری به منظور اجتناب و پیشگیری از برخی رخدادهای منفی تجربه شده بازار در گذشته و آثار و تبعات نامناسب آن داشته باشیم.  به گفته احمدی، جهت‌دهی نقدینگی سرمایه‌گذاران خرد به سمت صندوق‌های سرمایه‌گذاری، آموزش سواد مالی، فراگیری استفاده از رتبه اعتباری در ارزیابی سرمایه‌گذاری در سهام و اوراق بدهی و فراگیری فناوری‌های مالی در سرمایه‌گذاری آحاد مردم از طریق اپلیکیشن‌های موبایلی می‌تواند در این مسیر مفید باشد.

  دامنه تاثیر خبرها در بورس رو به کاهش است

همایون دارابی به آخرین وضعیت معاملات در بازار اشاره و بیان کرد: هفته گذشته شاخص بورس به دلیل سقف شکنی‌ها و رکوردهای تاریخی که قیمت‌های سهام از خود بر جای گذاشتند وارد فاز اصلاح شد و در نهایت شاخص نزدیک به چهار درصد افت داشت.

به گزارش ایرنا وی ادامه داد: روز گذشته بازار به دلیل ارزنده شدن قیمت‌ها شروع متعادلی را تجربه کرد و شاخص یک هزار واحد مثبت شد اما از اواسط روز به دلیل برخی از مسائل موجود روند بازار تغییر کرد و حدود یک درصد کاهش یافت.

دارابی با تاکید بر اینکه خبرهای تاثیرگذار بر روند بازار سرمایه رو به پایان است افزود: انتظار داریم که بازار روز یکشنبه یا دوشنبه تغییر مسیر دهد و جریان مثبتی را در پیش گیرد زیرا هر خبری که قرار بود اعلام شود طی چند روز اخیر مطرح شده است.

این کارشناس بازار سرمایه به علت روند منفی شاخص در بازار اشاره و بیان کرد: بخشی از روند منفی امروز بازار ناشی از خبرهای سیاسی بود که در بازار شنیده شد و بخش دیگر آن مربوط به افزایش بی‌سابقه قیمت‌ها بود که به نوعی به مرزهای تاریخی رسیده‌اند.

دارابی به کاهش قیمت اکثر نمادهای فلزی در بازار اشاره و بیان کرد: علاوه بر تحریم‌ها که سبب ایجاد جو روانی در بازار شد، ابلاغ بخشنامه‌های داخلی مبنی بر محدودیت صادرات میلگرد تا حدودی بر نمادهای مربوطه تاثیرگذار بود.