پیشبینی اشتغالزایی برای ۱۰۰ هزار کشاورز در طرح «کشت مبتنی بر قرارداد»
مدیر اجرایی طرح ملی تکاپو وزارت کار بیان کرد: در این طرح نزدیک به ۲۰ هزار کشاورز تحت پوشش این طرح قرار گرفتند، در برنامه داریم تا ۱۰۰ هزار کشاورز دیگر تحت پوشش این طرح قرار گیرند.
رضا تازیکی، مدیر اجرایی طرح ملی تکاپو وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، درباره آخرین وضعیت طرح تکاپو گفت: برای امسال در برنامه داریم برای 1000 روستای کانونی، برنامه توسعه اشتغال را دنبال کنیم. در 1000 روستا برنامهای برای وام نداریم، اصولاً برنامه اشتغال روستایی بر مبنای مشارکت مردم و توانمندسازی است، اینکه آنها را به بازار بزرگ و کوچک محلی متصل کنیم را در دستور کار داریم. قبلاً تجربهای را دراشتغال روستایی داشتیم که امسال نیز آن را ادامه میدهیم. امسال در سطح وسیعتری در توسعه روستایی کار خواهیم کرد.
تازیکی بیان کرد: این مدل را به مدت 2سال در روستاها اجرا کردیم و به نتیجه خوبی رسیدیم. در این مدل تنها کاری که انجام میدهیم اتصال به بازار داخلی و خارجی است. در این طرح مردم را با مشارکت خودشان توانمند میکنیم، به عنوان مثال در یکی از این طرحها، با کمک چند شرکت بیمه، بسیاری منازل روستایی را بیمه سیل و زلزله کردیم، این طرح با هزینه خود مردم بود، نه اینکه هزینهای را به دولت تحمیل کنیم. با هزینه 20هزار تومان برای هر خانه توانستیم طرح بیمه را عملیاتی کنیم.
مدیر اجرایی طرح ملی تکاپو وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه برنامه امسال روی رستههای اولویتدار در کشور است اظهار داشت در رستههایی مانند پوشاک، کفش، زنبور، مبلمان، گیاهان دارویی و زغفران به صورت ویژه تمرکز خواهیم کرد. بحث ایجاد چند مرکز اتصال به بازارهای بینالمللی را داریم. در حوزههای مختلف در حوزههای مورد اولویت، بحث مبتنی بر قرارداد را داریم. سال گذشته در این طرح نزدیک به 20 هزار کشاورز تحت پوشش این طرح قرار گرفتند، در برنامه داریم تا 100 هزار کشاورز دیگر تحت پوشش این طرح قرار گیرند. برنامه دیگری با بانک کشاورزی است، توافقی را با بانک کشاورزی داریم و مقرر شد با آنها هم در حوزه توسعه کشاورزی فعالیتی را شروع کنیم. بانک کشاورزی بسیار خوب در این طرح آغاز به کار کرده است. در حوزه دام سبک هم برنامههایی داریم.
وی ادامه داد: طرح مبتنی بر قرارداددوهدف کلی در طرح کشت مبتنی بر قرارداد دنبال میشود. نخست اینکه، برقراری ارتباط و اتصال پایدار بینبنگاههای خرد و کوچک محلی و بنگاههای بزرگ صادراتی، تحت قرارداد و انتقال دانش فنی و استانداردها است.همچنین، اصلاح ساختار تامین مالی توسط سیستم بانکی برای تامین به موقع در فصل برداشت و درمحل خاص (پرداخت مستقیم به کشاورز به جای پرداخت به شرکتها یا واسطهها) بانرخ ارزان قیمت و پرداخت نقدی به کشاورزان برای جلوگیری از انحراف منابع بانکی تحت نظارت یک سیستم نظارتی از دیگراهداف اجرای این طرح در کشور است.
مدیراجرایی طرح ملی تکاپو وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: طبقه طرح مبتنی بر قرارداد، توسعه این نوع ارتباطات قراردادی علاوه بر ایجاد شغل و امنیت شغلی برای بهرهبرداران خرد بخش کشاورزی، امنیت و اطمینان کاری مناسبی را برای بنگاههای فعال در این زنجیره به وجود خواهد آورد و همزمان موجب توسعه کل زنجیره ارزش میشود.
ایجادیک سیستم فراگیر در کل زنجیره ارزش و ایجاد نهادهای واسط تخصصی برای انتقال دانش فنی و استانداردها و افزایش تولید کمی و کیفی از دیگر اهداف این طرح هستند.در این روش هیچ گونه انحراف در منابع وجود ندارد. چرا که پول به شرکت داده نمیشود. یکیاز چالشهای ما در اجرای این طرح این است که وزارت صنعت این طرح را قبول ندارد. دربرخی از استانها وزارت صنعت اعلام میکند که با دلالی موافق هستیم. بااینکه وزیرکار و وزیر جهاد این مدل را به همه استانداریها ابلاغ کردند، وزارت صنعت با این موضوع همکاری نمیکند. به همین دلیل طرح مبتنی بر قرارداد با چالشهای بسیار زیادی همراه است. چالش اصلی ما در استانها تولید مبتنی بر قرارداد است.
وی اظهار داشت: یکی از برنامههای ویژه ما این است که در حوزه استانهای منتخب فعالیتهایی را شروع کنیم و مدل توسعهای کردهایم و اتصال شرکتهای خوراک دام به دامداران و تجمیع دامداریها را در برنامه داریم. برنامهای که در این طرح وجود دارد، شرکتهای خوراک دام تأمین مالی به شرط ارایه خدمات به دامداران اتفاق خواهد افتاد. ما سرمایه در گردش آنها را تأمین مالی میکنیم، به شرطی که خدمات ویژه به دامداران ارایه دهند. از قبیل خدمات دامپزشکی، خدمات آموزشی و...ارایه کنند. به این ترتیب زنجیره ارزش را به هم وصل کردهایم.آنها فقط علوفه میخرند و شرکت خوراک دام هم فقط علوفه میفروشد. هدف ما در انتها این است که با اتصال این مورد و ارایه تسهیلات ارزان قیمت به دامداران، تولید 6 برابری دامها در استانهایی که مد نظر است داشته باشیم.
این طرح برای 11استان اصلی که بیشترین تعداد دام را دارند، با همکاری معاونت دام وزارت جهاد کشاورزی آغاز کردهایم. ولی به سرعت آن را گسترش میدهیم.
تازیکی با اشاره به اینکه مشکل اصلی ما وزارت صنعت است گفت: وزارت صنعت هیچ برنامهای برای توسعه تخصصی رستههای در حال اولویت ندارد. رونمایی از طرح سامانه طرح ملی توانمندسازی تولید و توسعه اشتغال پایدار (تاپ) همان طرح قبلی است. این همان برنامه قبلی است. ما نمیتوانیم برای تمام طرحهای صنعت کشور وام پرداخت کنیم، باید زنجیره ارزش درست شود، تجربه پرداخت وام در بخشهای متعدد داشتیم، این نوع حمایت از طرحهای اشتغالی مفید نیست و اتفاق خوبی رخ نمیدهد. ولی اگر بتوانیم زنجیره ارزش را به هم متصل کنیم، کار مهمی کردهایم. وزارت صنعت اولویت مشخص برای توسعه صنعتی ندارد.
وی گفت: اگر اولویت را بر روی 10رشته خاص بگذاریم، یک اجماعی را ایجاد میکند که همه روی آن کار کنیم و تمام کشورهای دنیا اینگونه هستند. ولی در ایران این امر وجود ندارد. این بزرگترین مشکلی است که باعث میشود منابع به هدر برود.