افت شاخص بورس برای دومین هفته پیاپی
شاخص بورس در هفتهای که گذشت با ۳۲۶ واحد کاهش، معادل ۰.۱۵ درصد افت را به ثبت رساند و برای دومین هفته پیاپی منفی بود.
به گزارش روابط عمومی بورس تهران و به نقل از مدیریت آمار و اطلاعات، در پایان معاملات هفته منتهی به ۲۵ اردیبهشت ماه ۹۸، شاخص کل با ۳۲۶ واحد کاهش نسبت به هفته قبل، به رقم ۲۱۱۰۱۸ واحد رسید.
شاخص بازار اول با ۱۲۳۸ واحد کاهش به رقم ۱۵۸۳۷۳ واحد بالغ شد و شاخص بازار دوم با ۴۰۲۵ واحد افزایش عدد ۴۰۶۴۵۵ واحد را تجربه کرد و به این ترتیب شاخص بازار اول ۷۸ / ۰ کاهش و شاخص بازار دوم با ۱ درصد افزایش نسبت به هفته قبل همراه شدند.
در ۵ روز کاری این هفته، ارزش کل معاملات اوراق بهادار به ۵۹۱۵۴ میلیارد ریال بالغ شد که نسبت به هفته قبل ۲۴ درصد کاهش یافته است.
در ضمن تعداد ۲۰۳۴۸ میلیون انواع اوراق بهادار در بیش از ۱ میلیون و ۴۱۴ هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب ۳۳ درصد و ۲۴ درصد کاهش را نسبت به هفته گذشته تجربه کردند.
این درحالی است که تعداد ۳۹۸ میلیون واحد از صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله در بورس تهران به ارزش کل بیش از ۴۳۳۱ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب با ۲۷ درصد و ۲۷ درصد افزایش نسبت به هفته گذشته همراه شدند.
همچنین در بازار بدهی که اوراق مشارکت، گواهی سپرده و صکوک معامله میشود، تعداد ۱ میلیون و ۱۰۰هزار برگه اوراق مشارکت به ارزش کل بیش از ۱۰۴۸ میلیارد ریال معامله قرار گرفت و به ترتیب با ۱۵ درصد و ۱۵ درصد افزایش نسبت به هفته گذشته همراه شدند.
رونق معاملات اوراق بدهی در فرابورس ایران
اما فرابورس ایران در معاملات هفته گذشته خود شاهد آغاز دوره بازارگردانی در سه سهم بازار دومی و پذیرهنویسی سهام یک شرکت در شرف تاسیس بود.
به گزارش روابط عمومی فرابورس ایران، هفته قبل در شرایطی که در تابلو «ج» بازار پایه نماد معاملاتی شرکت سخت آژند «ثاژن» به عنوان دویستوسیونمین نماد در گروه «انبوهسازی، املاک و مستغلات» درج شد، در بازار دوم فرابورس نیز از یکشنبه ۲۲ اردیبهشتماه عملیات بازارگردانی در سه نماد معاملاتی مربوط به شرکتهای بیمه معلم، سرمایهگذاری مس سرچشمه و مجتمع تولید گوشت مرغ ماهان آغاز شد.
در نماد «ومعلم» دوره بازگردانی سه ماهه و حداقل معاملات روزانه بازارگردان ۶۰۰ هزار سهم است. در دو نماد «زماهان» و «سرچشمه» نیز دوره زمانی بازارگردانی یکساله و دارای قابلیت بازنگری پارامترها در مقاطع سه ماهه بوده، ضمن آنکه حداقل معاملات روزانه در این دو نماد به ترتیب ۴۰۰ هزار و یک میلیون سهم تعیین شده است.
از دیگر رخدادهای هفتهای که گذشت همچنین میتوان به آغاز پذیرهنویسی سهام در دست انتشار شرکت بیمه زندگی باران (سهامی عام در شرف تاسیس) به تعداد ۷۲۰ میلیون سهم در بازار سوم فرابورس اشاره کرد. این پذیرهنویسی از تاریخ ۲۴ اردیبهشتماه و به مدت ۱۵ روز آغاز شده و طی دو روز ابتدایی آن ۱۰۳ میلیون و ۶۳۰ هزار سهم این شرکت به فروش رسیده است.
رخدادهای پیشرو در بازارهای فرابورسی
یکم و چهارم خردادماه به ترتیب بازار دوم و تابلو ب بازار پایه فرابورس میزبان عرضه عمده سهام غیرمدیریتی شرکتهای سرمایهگذاری مس سرچشمه و بانک سامان است.
بر این اساس شرکت صنایع مس افق کرمان تعداد ۱۱۸ میلیون و ۸۱۵ هزار و ۴۷ سهم معادل ۳.۴۹ درصد از مجموع سهام شرکت سرمایهگذاری مس سرچشمه را در نماد معاملاتی «سرچشمه۴» بهطور عمده و شرایطی با قیمت پایه هر سهم ۷ هزار ریال به فروش میرساند. کارگزار عرضهکننده این عرضه عمده کارگزاری بانک سامان و سپرده حضور در رقابت بیش از ۸۳ میلیارد و ۱۷۰ میلیون ریال است.
در عرضه یکجای سهام غیرمدیریتی بانک سامان نیز شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات تعداد ۳۲۳ میلیون و ۶۸۶ هزار و ۵۰۱ سهم معادل ۴.۰۵ درصد از سهام این شرکت را بهطور یکجا و نقد با قیمت پایه هر سهم ۲ هزار ریال روی میز فروش میگذارد. تاریخ این عرضه شنبه ۴ خردادماه و کارگزار عرضهکننده نیز شرکت کارگزاری حافظ است.بازار فرابورس ایران مبادلات هفته گذشته را در حالی با تغییر مالکیت ۷ هزار و ۸۴۳ میلیون ورقه به ارزش ۳۴ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال پشت سر گذاشت که در مقایسه با هفته پیش از آن متغیرهای معاملاتی حجم و ارزش معاملات کاهش ۲۹ و ۱۱ درصدی را تجربه کردند.در هفته کاری منتهی به ۲۵ اردیبهشتماه ۹۸ شاخص کل فرابورس نیز با یک درصد افت در آخرین روز معاملاتی هفته در بالاتر از سطح ۲ هزار و ۵۸۳ واحدی قرار گرفت تا این نماگر بازدهی ۴ درصدی را از ابتدای ماه جاری و ۱۴ درصدی را از آغاز سال ۹۸ به ثبت برساند.
در هفتهای که گذشت بازار ابزارهای نوین مالی به استقبال معامله ۱۹۴ میلیون ورقه به ارزش ۱۱ هزار و ۱۶۲ میلیارد ریال رفت که در مقایسه با هفته پیش از آن افت ۳ درصدی حجم را در برابر رشد ۳۱ درصدی ارزش معاملات تجربه کرد.بهترین عملکرد هفتگی را در این بازار اوراق بدهی داشت بهطوری که حجم و ارزش معاملات این اوراق ۲۸ و ۳۸ درصد در بازار ابزارهای نوین مالی در مقایسه با هفته پیش از آن افزایش یافت. صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله و اوراق تسهیلات مسکن نیز رشد ۲۰ و یک درصدی ارزش دادوستدها را در برابر کاهش ۵ و یک درصدی حجم معاملات خود تجربه کردند.
در پایان هفته کاری ارزش معاملات خرد بازار سهام شامل معاملات بازارهای اول، دوم، پایه، مشتقه و SME به رقم ۲۲ هزار و ۳۱۹ میلیارد ریال رسید که از این میزان دو گروه فلزات اساسی و محصولات شیمیایی سهم ۲۱ درصدی را در مجموع به خود اختصاص دادند و به ترتیب در جایگاه نخستین و دومین صنعت فرابورسی که بیشترین ارزش معاملات سهام را داشتند، ایستادند.