هراس دلالان از بازار متشکل ارزی

۱۳۹۸/۰۲/۲۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۴۷۹۱
هراس دلالان از بازار متشکل ارزی

گروه بانک و بیمه|احسان شمشیری|

روز شنبه 28 اردیبهشت 98، نرخ ارز در صرافی‌ها روند کاهشی هفته گذشته را ادامه داد و صرافی‌های مجاز بانکی و ملی قیمت خرید یورو را 16400 و فروش یورو 16500 تومان، قیمت خرید دلار را 14450 و فروش آن را 14550 تومان اعلام کردند. در بازار آزاد معاملات نقدی نیز نرخ ارز همچنان روند کاهشی خود را ادامه داد و نرخ دلار به 14550، یورو 16487، پوند انگلیس 18704، درهم امارات 4003، لیر ترکیه 2427، فرانک سوییس 14550، یوان چین 2124 تومان معامله شد.

به گزارش «تعادل»، در بازار طلا نیز به دنبال کاهش نرخ دلار به 14550 تومان و همچنین کاهش اونس طلا به نرخ 1278 دلار، قیمت طلا و سکه نیز کاهش یافت و مظنه یک مثقال طلا یک میلیون و 958 هزار تومان، یک گرم طلای18عیار 452 هزار، سکه امامی 4 میلیون و 950 هزار، نیم سکه 2 میلیون و 750 هزار، ربع سکه 1 میلیون و 750 هزار، سکه گرمی یک میلیون تومان معامله شد.

در تداوم نقش‌آفرینی صرافی‌های بانکی در بازار با ریل‌گذاری بانک مرکزی، قیمت دلار در بازار آزاد به این صرافی‌ها بسیار نزدیک شده است و ثبات نسبی در بازار به چشم می‌خورد. نرخ لحظه‌ای دلار سنا 14 هزار و 550 تومان و یورو 16 هزار و 500 تومان اعلام شد . همچنین بر اساس میانگین قیمت‌های روز پنجشنبه سامانه سنا نرخ دلار 14 هزار و 707 تومان، یورو 16 هزار و 639 تومان، درهم 3هزار و 993 تومان، یوآن 2هزار و 250 تومان و لیر ترکیه 2هزار و 530 تومان اعلام شده است.

قیمت ارز در بانک‌ها و صرافی‌های بانکی نیز نسبت به هفته گذشته کاهش یافته است. روز شنبه بانک‌ها قیمت ارز را نسبت به آخرین روز کاری هفته گذشته کاهش دادند و هر دلار امریکا را ۱۴ هزار و ۱۳۶ تومان خریدند.

همچنین قیمت خرید یورو نسبت به هفته گذشته با کاهش همراه شد و به زیر ۱۶ هزار تومان رسید؛ بطوری که شعب ارزی بانک‌ها امروز هر یورو را ۱۵ هزار و ۷۷۳ تومان می‌خرند. هر پوند انگلیس نیز روز شنبه در شعب ارزی بانک‌ها به قیمت ۱۷ هزار و ۹۹۳ تومان خریداری می‌شود.

از سوی دیگر، قیمت ارز مسافرتی در بانک‌ها همچنان از قیمت فروش آن در بازار بالاتر است؛ به‌طوری که قیمت فروش ارز مسافرتی در بانک‌ها ۱۶ هزار و ۵۶۶ تومان اعلام شده که با احتساب کارمزد به حدود ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان می‌رسد. صرافی‌های مجاز بانک مرکزی نیز هر یورو را به قیمت ۱۶ هزار و ۴۰۰ تومان می‌خرند و ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان می‌فروشند.

هر دلار امریکا هم در این صرافی‌ها کاهش قابل توجهی نسبت به هفته گذشته پیدا کرده و به قیمت ۱۴ هزار و ۴۵۰ تومان خریداری می‌شود و به قیمت ۱۴ هزار و ۵۵۰ تومان به فروش می‌رسد. نرخ ارز در بازار آزاد نیز ۱۰ تا ۲۰ تومان بالاتر از صرافی‌ها و سنا برآورد شده است.

  افت دلار، قیمت طلا را کاهشی کرد

در این رابطه یک کارشناس بازار طلا و سکه گفت: ارزش طلا و سکه در بازار داخلی برخلاف بازار جهانی روند نزولی به خود گرفته که این موضوع متاثر از افت ارزش دلار و کاهش داد و ستد در بازار داخلی است.

محمدرضا کشتی‌آرای در رابطه با وضعیت بازار طلا و سکه طی هفته گذشته اظهار کرد: بررسی‌ها نشان از آن دارد که روند قیمت‌گذاری طلا و سکه در بازار داخلی برخلاف بازارهای جهانی روند کاهشی به خود گرفته است.

این کارشناس بازار طلا و سکه یادآور شد: بطور متوسط قیمت طلا در بازارهای جهانی هشت دلار رشد داشته و هر اونس دلار از قیمت ۱۲۸۶ دلار در ابتدای هفته به قیمت ۱۲۹۴ دلار در انتهای هفته رسیده است.

وی یادآور شد: طی هفته گذشته میزان دادوستد و تقاضا به‌شدت افت کرد و افت تقاضا عاملی شد تا حباب سکه تمام از حدود ۵۷۰ هزار تومان به ۵۰۰ هزار تومان کاهش یابد.

کشتی‌آرای خاطرنشان کرد: قیمت دلار امریکا طی هفته گذشته بطور متوسط با کاهش ۸۵۰ تومانی مواجه شد و در کنار کاهش تقاضا، قیمت طلا و سکه در بازار داخلی برخلاف بازار جهانی روند نزولی به خود گرفته است.

این کارشناس بازار طلا و سکه بیان کرد: در ماه مبارک رمضان عموماً سطح دادوستد و تقاضا افت می‌کند و در روزهای اخیر به واسطه کاهش میل سرمایه‌گذاری در بازار طلا به واسطه نوسانات آن در ماه‌های اخیر، ارزش طلا و حباب سکه کاهش قابل توجهی را به ثبت رسانده است.

 سایه سنگین بازار متشکل ارزی

بر سر دلالان

از سوی دیگر، زمزمه‌های راه‌اندازی بازار متشکل ارزی کافی بود تا دلالان هر روز سایه سنگین آن را بر سر معاملات خود حس کنند موضوعی که می‌توان آن را به صورت واضح در مکالمات و مراودات معامله‌گران فردایی دید.

زمزمه راه‌اندازی بازار متشکل ارزی کافی بود تا دلالان هر روز سایه سنگین آن را بر سر معاملات خود حس کنند؛ موضوعی که می‌توان آن را به صورت مشخص در مکالمات و مراودات معامله‌گران فردایی دید. تنها کافی است عضو یک یا دو کانال معاملات فردایی ارز در فضای مجازی باشید تا ببینید که چطور بازارسازی بانک مرکزی می‌تواند برخی نقشه‌های دلالان و سوداگران بازار ارز را نقش بر آب کند. دلالان و سوداگران بازار ارز، راه‌اندازی بازار متشکل ارزی و برخی تحرکات بانک مرکزی برای نقش‌آفرینی در بازار اسکناس را خطری جدی برای خود می‌دانند و بر این باورند که اگر این بازار راه‌اندازی شود، بطور قطع بر روی روند کاری آنها و البته تعیین نرخ اثرگذار خواهد بود؛ هرچند هنوز هم برخی از آنها خوش‌باورانه معتقدند که می‌توانند کماکان نقش خود را در بازار ارز ادامه دهند.

زمزمه‌های راه‌اندازی بازار متشکل ارزی در کنار نقش فعالانه بانک مرکزی طی هفته‌های گذشته، به خوبی به دلالان نشان داد که حداقل اگر می‌توانند در برخی ساعات از معاملات روزانه و شبانه، نرخ را به دلخواه خود بالا ببرند، اما این روند عمر کوتاهی دارد و بازارسازی بانک مرکزی از طریق صرافی‌های بانکی، راه را بر آنها خواهد بست و حداقل، اجازه برنامه‌ریزی بلندمدت و میان مدت را به آنها در بازار ارز نمی‌دهد. نگرانی دلالان از راه‌اندازی بازار متشکل ارزی موجب شده آنها به هم گروهان خود توصیه کنند که با احتیاط پا در راه خرید و فروش‌های ارز با قیمت‌های بی‌ثبات کنونی بگذارند. آنها بر این باورند که هر لحظه ممکن است بازار متشکل ارزی راه‌اندازی شده و جو روانی آن، بسیاری از خریدارها و فروشندگان کلان را متأثر کند.

این جو تا جایی پیش رفته که روسای کانال‌های دلالی ارز، به معامله‌گرانی که سابقه چندانی در خرید و فروش و معاملات ارزی نداشته یا می‌خواهند سرمایه اندکی را وارد این بازار کنند، توصیه می‌کنند که کل سرمایه را وارد نکنند و نیمی از آن را در این بازار به کار گیرند؛ چراکه با راه‌اندازی بازار متشکل ارزی، مشخص نیست که چه اتفاقی رخ خواهد داد.

  اتمام مراحل راه‌اندازی بازار متشکل ارزی در بانک مرکزی

اکنون توپ تشکیل بازار متشکل ارزی در زمین شرکت بازار متشکل ارزی است؛ شرکتی که با سهامداری فرابورس و چندین نهاد دیگر تشکیل شده است تا زمینه را برای شکل‌گیری قانونی فرآیند نقش آفرینی بازار متشکل ارزی فراهم کند. به گفته عبدالناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی، سیاستگذار ارزی کشور هر آنچه لازم بوده در مورد راه‌اندازی و ایجاد بازار متشکل ارزی انجام داده و از اینجا به بعد، کار در حوزه هیات‌مدیره این بازار پیگیری خواهد شد.

همتی اعلام کرده که بازار متشکل ارزی محلی است که می‌توان در غالب آن، نرخ اسکناس ارز را هم بر اساس منطق عرضه و تقاضا و نه به صورت صوری، تعیین کرد و از مزایای آن بهره‌مند شد.

محمود شکسته‌بند، مدیرعامل بازار متشکل ارزی نیز در رابطه با آخرین وضعیت راه‌اندازی بازار متشکل ارزی گفته است: تمام مراحل ثبت شرکت در سامانه ثبت شرکت‌ها انجام شده و کار وارد فاز عملیاتی شده است؛ کارهای کارشناسی، برنامه‌های نرم‌افزاری و سیستم‌های مورد نیاز این بازار نیز در حال طراحی و تدوین است و بطور مرتب هیات‌مدیره شرکت، جلسات مستمری را با کارشناسان فناوری اطلاعات برگزار می‌کند.

  ساختمان محل استقرار بازار متشکل ارزی تجهیز شد

اکنون خبرها حکایت از آن دارد که ساختمان محل استقرار بازار متشکل ارزی نیز تجهیز شده است و به محض نهایی شدن ثبت شرکت، هیات‌مدیره، مدیران و کارشناسان در محل بازار متشکل ارزی مستقر می‌شوند. آنگونه که یک مقام مسوول در نظام بانکی پیش‌تر اعلام کرده بود، قرار است محل تشکل بازار متشکل ارزی، ساختمان بانک مرکزی در خیابان فردوسی باشد.

  پیش‌بینی افزایش نرخ اونس جهانی

تازه‌ترین نظرسنجی کیتکو نیوز نشان می‌دهد که کارشناسان اقتصادی و سرمایه‌گذاران بین‌المللی درباره ادامه روند صعودی قیمت طلا در روزهای آینده اتفاق نظر دارند. قیمت طلا در هفته‌ای که گذشت تحت تاثیر افزایش تقاضای فیزیکی و مکان امن سرمایه‌گذاری و کاهش شاخص سهام در بازارهای بین‌المللی با افزایش روبرو شد و به بالاترین سطح در یک ماه اخیر رسیده است.

در نظرسنجی این هفته 18 تحلیلگر اقتصادی وال استریت شرکت کرده‌اند که 9 نفر معادل 50 درصد به افزایش قیمت طلا در روزهای آینده رای دادند. نفر معادل 33 درصد نیز پیش‌بینی کردند قیمت طلا با کاهش روبرو خواهد شد و 3 نفر دیگر معادل 17 درصد نیز گفتند قیمت طلا تغییر چندانی نخواهد داشت.

در نظرسنجی آنلاین نیز 332 نفر شرکت کردند که 167 نفر معادل 50 درصد گفتند قیمت طلا در هفته جاری افزایش خواهد یافت. در مقابل 110 نفر معادل 33 درصد نیز پیش‌بینی کردند قیمت طلا کاهش خواهد داشت و 55 نفر معادل 17 درصد نیز به عدم تغییر قیمت طلا رای دادند.

همچنین افشین نبوی تحلیلگر ارشد موسسه‌ ام‌کی‌اس سوییس در این باره گفت: پیش‌بینی من این است که قیمت طلا طی هفته آینده بطور محتاطانه‌ای افزایش خواهد یافت. قیمت هر اونس طلا در کوتاه‌مدت بین 1276 تا 1309 دلار در نوسان خواهد بود.