حل مشکل سومار؛ فعالیت مشترک کارگران ایرانی و عراقی در مرز

۱۳۹۸/۰۳/۰۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۵۴۸۴

به دنبال وقفه یک هفته‌ای در فعالیت بازارچه سومار، رییس اتاق کرمانشاه از رفع مشکلات مبادلات تجاری مرز سومار از امروز خبر داد و خاطرنشان کرد: امیدواریم دیگر شاهد بروز چنین مشکلاتی در این مرز مهم نباشیم.

کیوان کاشفی با اعلام این خبر افزود: مرز سومار از زمان آغاز فعالیت خود به دلیل موقعیت سوق‌الجیشی که داشت در فاصله کوتاهی با حجم زیادی از مبادلات تجاری، بارها و کامیون مواجه شد؛ به‌گونه‌ای که در برخی از روزها ۳۰۰ تا ۵۰۰ کامیون در این مرز تردد داشت. به دلیل برخی از محدودیت‌هایی که در زیرساخت‌های این مرز وجود داشت و برای تسریع درروند تخلیه و بارگیری، مجبور شدیم مقداری از فضای تخلیه و بارگیری را به آن‌سوی مرز و در خاک عراق منتقل کنیم. رییس اتاق کرمانشاه بابیان اینکه بعد از مدتی طرف عراقی مدعی شد که کارگران بیکار عراقی هم باید از مزیت این مرز بهره‌مند شوند، تصریح کرد: بر اساس یک قرارداد نانوشته در سمت ایرانی مرز سومار کارگران ایرانی و در سمت عراق نیز سه تا چهار روز در هفته کارگران ایرانی و مابقی روزها کارگران عراقی مشغول به کار شدند. کاشفی گفت: اخیرا طرف عراقی اعلام کرد کار تخلیه و بارگیری در سمت عراق باید صرفا توسط کارگران عراقی انجام شود و این امر باعث نگرانی حدود ۴۰۰ کارگر ایرانی مرز سومار شد.

وی بابیان اینکه این مشکلات باعث شد برای مدتی دپو کالاها را در مرز داشته باشیم، افزود: برای جلوگیری از مشکلات بیشتر اعلام شد که این مرز فعلا بسته است تا بتوانیم مشکلات پیش‌آمده را مرتفع کنیم.

رییس اتاق کرمانشاه با اشاره به رایزنی‌های اخیر که با حضور مسوولان ایرانی و عراقی انجام شد، اظهار کرد: در تفاهمنامه مکتوب مقرر شد سه روز در هفته در سمت عراق کارگران ایرانی و سه روز نیز کارگران عراقی مشغول به کار باشند. به گفته کاشفی با حل مشکلات از امروز تردد و مبادلات تجاری در مرز سومار به حالت قبل بازگشته و مشکلی برای حمل‌ونقل بار و تردد کامیون‌ها وجود ندارد. رییس اتاق کرمانشاه ابراز امیدواری کرد تا با فراهم شدن زیرساخت‌های مرزی در استان دیگر شاهد چنین مشکلاتی در مرزهای کرمانشاه و از دست رفتن پتانسیل‌های صادراتی استان نباشیم.

وی بر لزوم بهبود زیرساخت‌های مرزی استان تأکید کرد و افزود: تا جایی که امکان دارد باید جلوی چنین تعطیلی‌هایی گرفته شود و حتی به سمت ۲۴ ساعته شدن مرزها حرکت کنیم.

31  اردیبهشت، علی‌اکبر شامانی مدیرکل دفتر صادرات در بخشنامه‌ای به کلیه گمرکات اجرایی موضوع «خودداری از ارسال کالاهای صادراتی به مرز سومار» را ابلاغ کرد. با توجه به اهمیت روابط تجاری ایران و عراق، مرز سومار نقش حایز اهمیتی در مبادلات تجاری دو کشور دارد.

سومار در فاصله ۹۰ کیلومتری شهر قصر شیرین واقع شده است و با عراق ۸۶ کیلومتر مرز مشترک دارد. این بخش دارای ۲ شهر سومار و

 نفت شهر و ۱۳ روستاست و این بازارچه مرزی فاصله حمل کالا را به بغداد کوتاه‌تر کرده است و اکنون عمده کالا از این معبر به استان‌های شرقی عراق صادر می‌شود.