ممنوعیت صادرات راهکار تنظیم بازار خرما نیست
محسن رشید فرخی، رییس انجمن ملی خرما با اشاره به اینکه ممنوعیت صادرات راهکار تنظیم بازار خرما نیست، اظهار کرد: با وجود آنکه ممنوعیت صادرات خرما بطور رسمی اجرا نشده است، اما بیان تصمیمات خلقالساعه مسوولان دولتی از لحاظ روانی بر کارنامه صادراتی تاثیر میگذارد و ضررهای جبرانناپذیری به بخش وارد میکند.
وی با اشاره به اینکه ۲۵ درصد خرمای تولیدی به بازارهای هدف صادر میشود، افزود: با توجه به آنکه در ۲ ماه آینده برداشت خرما در سال زراعی جدید آغاز میشود، ممنوعیت صادرات در چنین شرایطی علاوه بر خراب کردن کارنامه صادراتی ما در بازارهای هدف موجب شده تا رقبای جدید مثل عربستان صعودی جایگزین ما شوند که این امر به زیان تولید تمام میشود.
رشید فرخی ادامه داد: طبق روال همه ساله، قیمت خرما از نیمه دوم ماه رمضان به سبب کاهش تقاضا با روند نزولی در بازار روبرو میشود. این مقام مسوول از افزایش حداقل ۳۰ تا ۳۵ درصدی تولید خرما در سال زراعی جدید خبر داد و گفت: با توجه به شرایط مساعد اقلیمی و برآورد نخلستانها پیش بینی میشود تولید خرما به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن برسد که با وجود این صادرات خرما امری ضروری است.
وی با بیان اینکه قیمت خرما در مغازهها سنخیتی با نرخ محصول در مبدا ندارد، افزود: با وجود کاهش قیمت خرما در مبدا، اما قیمت خرما در فروشگاهها به سبب خرید قبلی تغییری نداشته است. از این رو دستگاههای نظارتی باید با اعمال نظارتهای بیشتر قیمتها را در سطح بازار کنترل کنند تا خرما با نرخهای غیر واقعی به مصرفکنندگان عرضه نشود.
وی با اشاره به اینکه افزایش ۳ برابری قیمت سم، کود شیمیایی و سایر عوامل تولید بر قیمت نهایی محصول تاثیرگذار است، بیان کرد: با توجه به رشد چشمگیر قیمت کاغذ نگران جمعآوری خرما در ماههای آتی هستیم چرا که قیمت کنونی کاغذ چند برابر قیمت خرما تمام میشود.
رییس انجمن خرما در پایان موجودی فعلی خرما در انبارها را بیش از ۱۵۰ هزار تن اعلام کرد و گفت: با توجه به کاهش تقاضا برای خرید خرما پس از ماه رمضان و نزدیک شدن به فصل برداشت پیش بینی میشود که قیمت خرما به نرخ واقعی خود در بازار برسد.