سیاست خارجی ایران مبتنی بر سیاست برد- برد است

۱۳۹۸/۰۳/۲۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۶۵۱۲
سیاست خارجی ایران مبتنی بر سیاست برد- برد است

رییس‌جمهوری در دومین مرحله از تور آسیایی خود، دیروز به منظور شرکت در پنجمین کنفرانس «تعامل و اعتماد‌سازی در آسیا (سیکا)» در تاجیکستان، وارد دوشنبه شد و در فرودگاه این شهر از سوی شکور جان ظهور‌اف رییس مجلس تاجیکستان مورد استقبال قرار گرفت. روحانی علاوه بر حضور و سخنرانی در کنفرانس سیکا، با برخی از سران و مقام‌های شرکت‌کننده در این اجلاس دیدار و گفت‌وگو کرد؛ دیدارهای رو در رو با چهره‌هایی چون اردوغان (رییس‌جمهوری ترکیه)، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی (امیر قطر) و... بخشی از برنامه دیدار رییس‌جمهوری در تاجیکستان را تشکیل می‌داد. فعل و انفعالی که با توجه به تلاش همه‌جانبه امریکا برای ایجاد فشار اقتصادی و ارتباطی برای کشورمان، یک توفیق دیپلماتیک برای ایران محسوب می‌شود و دستاوردهای آن در آینده متوجه هر دو طرف خواهد شد. بر اساس این دورنمای مشخص است که رییس‌جمهوری یک‌بار دیگر در جریان سخنرانی‌اش در این اجلاس از ضرورت به کارگیری ایده برد- برد در سیاست خارجی سخن می‌گوید و از کشورهای عضو سیکا می‌خواهد که به طرح‌های ایران برای تنش‌زدایی و ایجاد یک کانال ارتباطی برای گفت‌وگو و مذاکره میان کشورهای منطقه بپیوندند.رییس‌جمهور دستیابی به سطح قابل قبولی از صلح، ثبات و توسعه را در شرایط امروز جهان، نیازمند گسترش همکاری و گفت‌وگوهای منطقه‌ای با هدف تقویت تفاهم دانست و تاکید کرد: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر همکاری، هم‌افزایی و یافتن راه‌های دستیابی به منافع مشترک، سود متقابل و در یک کلمه، سیاست برد- برد است. روحانی در اظهاراتی که در اجلاس داشت با اشاره به این واقعیت که برجام سندی چند جانبه است که ایران به تنهایی قادر به حفظ آن نیست و سایر طرف‌های برجام نیز باید این تعهدات را به انجام برسانند. تعهداتی که چنانچه برای اجرای آن راهکاری اندیشیده نشود، ایران آماده است تا در راستای برجام تعهدات خود را کاهش دهد.

  ایران مانع نفوذ و گسترش تروریسم

به دیگر نقاط جهان شده است

رییس‌جمهوری گفت: ایران به عنوان سدی قدرتمند در مقابل تروریسم تکفیری، در سوریه و عراق عمل کرده و مانع نفوذ و گسترش تروریسم به دیگر نقاط جهان شده و از این طریق سهم شایسته‌ای در تأمین صلح و ثبات در منطقه و جهان ایفا کرده است. «حسن روحانی» دیروز در پنجمین نشست سران کنفرانس تعامل و اعتمادسازی در آسیا (سیکا) که در شهر دوشنبه تاجیکستان برگزار شد، افزود: بدون تردید، برگزاری نشست سران سیکا در شهر دوشنبه با توجه به شرایط کنونی منطقه و وجود طیف گسترده‌ای از موضوعات، فرصت‌ها، چالش‌ها و تهدیدهای مشترک، فرصت مغتنمی برای هم‌فکری و رایزنی در اختیار می‌گذارد. روحانی خطاب به سران کشورهای حاضر در اجلاس سیکا گفت: ایران با بهره‌گیری از همین میراث گرانبها، به دنبال ارزش‌هایی است که شما در خلال چهار دهه اخیر در سیاست خارجی کشورمان مشاهده کرده‌اید. از جمله می‌توان به؛ مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی که چهره‌ای خشک و خشن از اسلام ارایه می‌دهد، پناه دادن به مردم بی‌گناهی که اسیر جنگ و مصیبت‌های ناشی از آن شده‌اند، مبارزه با یک‌جانبه‌گرایی که در آن یک کشور بخواهد با قدرت مادی و اعمال زور دیگران را به سیطره خویش درآورد، مخالفت صریح با تولید هر نوع سلاح کشتار جمعی اعم از هسته‌ای تا شیمیایی و در نهایت تعامل سازنده با همه کشورهایی که به این ارزش‌ها باور دارند، اشاره کرد. وی تصریح کرد: ایران به عنوان یک نقش آفرین کلیدی در منطقه، بارها آمادگی خود را برای تدوین و تصویب سازوکارهای دوجانبه و چندجانبه سیاسی و امنیتی، به منظور تضمین صلح و امنیت همگانی اعلام کرده و در این راه از هرگونه تعامل و تبادل نظر با کشورهای عضو سیکا در خصوص راه‌های مواجهه با چالش‌ها و مقابله با تهدیدات موجود استقبال کرده است.

  ایران نمی‌تواند به صورت یک‌طرفه تنها طرف متعهد به برجام باقی بماند

روحانی گفت: مداخلات خارجی برخی قدرت‌ها در امور داخلی کشورهای منطقه خاورمیانه، سیاست‌های قهرآمیز یکجانبه‌گرایانه، تروریسم و افراط‌گرایی، پیمان‌شکنی و قانون‌گریزی آشکار آنان در موضوعات مربوط به صلح و امنیت بین‌المللی ازجمله قرارداد مهم هسته‌ای ایران موسوم به برجام، منطقه ما را به یکی از بحران‌خیزترین و بی‌ثبات‌ترین مناطق جهان تبدیل کرده است. رییس‌جمهوری به اجرای کامل تعهدات ایران برجام اشاره و یادآوری کرد: اجرای کامل تعهدات ایران بارها به تأیید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی رسیده و با وجود خروج امریکا و از سرگیری تحریم‌های غیرقانونی یکجانبه این کشور و نیز حمایت ناچیز سایر طرف‌های موافقتنامه از آن، همچنان معتقد هستیم که انجام تعهدات پذیرفته شده توسط همه طرف‌های ذی‌ربط، نقش مهمی در افزایش ثبات منطقه‌ای و جهانی ایفا خواهد کرد. روحانی تصریح کرد: ایران به صورت یک طرفه نمی‌تواند تنها طرف متعهد به برجام باقی بماند و سایر کشورها نیز لازم است سهم خود را برای حفظ این توافق مهم بپردازند. رییس‌جمهوری بیان کرد: اکنون که نهایت حسن نیت و شکیبایی استراتژیک ما از یک سو و قانون‌شکنی امریکا از سوی دیگر بر همگان ثابت شده است، جمهوری اسلامی ایران ضمن اعلام آمادگی برای هرگونه تعامل، تصمیم گرفته است تا طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام اجرای تعهداتش را برای بازگرداندن توازن در توافق مزبور کاهش دهد. در صورت عدم دریافت پاسخ مناسب، به ناچار اقدامات بیشتری انجام خواهیم داد. روحانی گفت: همه به نقش سیاست‌های دولت فعلی امریکا در بی‌ثبات کردن کشورهای منطقه به خوبی واقفیم. وضعیت کنونی فلسطین، عراق، سوریه، افغانستان و یمن نمونه‌هایی بارز از پیامدهای این سیاست در سال‌های اخیر است. این سیاست‌ها، ناقض حق تعیین سرنوشت به عنوان یکی از حقوق اساسی و ذاتی همه ملت‌ها در بسیاری از کشورهای این منطقه است.

   معضل دیرینه فلسطین همچنان مهم‌ترین عامل ناامنی در منطقه است

وی با بیان اینکه معضل دیرینه فلسطین، همچنان به عنوان مهم‌ترین عامل ناامنی و گسترش خشونت در منطقه و جهان خودنمایی می‌کند، خاطرنشان کرد: بی‌توجهی جامعه بین‌المللی به اقدامات نامشروع رژیم اسراییل، اقدام غیرقانونی در امر انتقال سفارت امریکا به قدس شریف و حمایت از الحاق ارتفاعات جولان به قلمرو رژیم صهیونیستی، استمرار سیاست‌های توسعه طلبانه را به دنبال داشته و موجب شده است تا رسیدن به راه‌حلی جامع و عادلانه برای این بحران، بیش از گذشته از دسترس دور شود. رییس‌جمهوری گفت: ما به عنوان کشوری در تلاقی کریدورهای شمال- جنوب و شرق- غرب با زیرساخت‌های قوی صنعتی و تکنولوژیک، نیروی انسانی تحصیل‌کرده و فرصت‌های بزرگ در بخش انرژی، معدن، توریسم و ترانزیت، با آغوش باز از حضور و فعالیت تجّار و بازرگانان و شرکت‌های کشورهای عضو این کنفرانس در ایران استقبال می‌کنیم. روحانی با بیان اینکه تجار، و شرکت‌های صنعتی و صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران، در طرح‌های توسعه‌ای کشورهای عضو، آمادگی مشارکت دارند، گفت: پیگیری سیاست منطقه‌گرایی فعال شامل ایجاد بازار مشترک تجارت، انرژی و توریسم و تقویت شبکه راه‌های جاده‌ای و ریلی از سوی کشورهای عضو نیز می‌تواند موضوع همکاری مشترک ما در جهت رشد اقتصادی و ارتقا رفاه و کیفیت زندگی ملت‌های آسیایی باشد.

رییس‌جمهوری تاکید کرد: در شرایط امروز جهان، یک کشور به تنهایی قادر به مقابله با چالش‌ها و استفاده از فرصت‌ها نبوده و دستیابی به سطح قابل قبولی از صلح، ثبات و توسعه، نیازمند گسترش همکاری و گفت‌وگوهای منطقه‌ای با هدف تقویت تفاهم است.

وی گفت: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر همکاری، هم‌افزایی و یافتن راه‌های دستیابی به منافع مشترک، سود متقابل و در یک کلمه، سیاست برد- برد است. در همین چارچوب، مشارکت با کشورهای منطقه و استفاده از ساز و کار گفت‌وگوهای چندجانبه در قالب نشست‌های سیکا را بسیار مفید، ضروری و کارگشا می‌دانیم..

    رایزنی دوجانبه و چندجانبه تنها راه کاهش مشکلات منطقه‌ای است

یکی از دیدارهای خبرساز رییس‌جمهوری در جریان سفر به تاجیکستان دیداری بود که روحانی با امیر قطر برگزار کرد. رییس‌جمهور، گسترش روابط با کشورهای همسایه و دوست به ویژه قطر را از اولویت‌های ثابت سیاست خارجی ایران برشمرد و تاکید کرد: ثبات و امنیت کشورهای منطقه به یکدیگر پیوند خورده است و ما خواستار حاکمیت روحیه اعتدال، برادری و حکمت ودوراندیشی در روابط میان کشورها هستیم.

روحانی روز شنبه در دیدار امیر قطر که در حاشیه پنجمین نشست سران کنفرانس تعامل و اعتمادسازی در آسیا (سیکا) و در دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار شد، گفت: جهان اسلام نیازمند وحدت و یکپارچگی است و دو کشور بی‌تردید می‌توانند با همکاری یکدیگر در این عرصه تلاش کنند.

روحانی روابط ایران و قطر را برادرانه و دوستانه و به نفع مردم منطقه دانست و گفت: ظرفیت‌های فراوانی برای تقویت بیش از پیش روابط اقتصادی دو کشور وجود دارد که باید از این ظرفیت‌ها در راستای منافع دو ملت استفاده کرد.

شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر نیز در این دیدار گفت: قطر نیز بر این اعتقاد است که حل تمام اختلافات در منطقه تنها از طریق گفت‌وگو، همکاری جمعی و پیگیری راه‌های سیاسی امکان‌پذیر است.

امیر قطر همچنین اظهارداشت: دوحه برای توسعه روابط خود با تهران در همه حوزه‌های مورد علاقه آماده است.

    تهران علاقه‌مند به توسعه روابط با ترکیه در همه عرصه‌هاست

بعد از دیدار با قطر نوبت به دیدار دو جانبه روحانی با اردوغان رسید؛ رییس‌جمهور با تاکید بر اینکه تهران علاقه‌مند به توسعه روابط با ترکیه در همه عرصه‌ها به ویژه در حوزه اقتصادی است، گفت که باید به تلاش‌ها برای تقویت این همکاری‌ها و رساندن حجم مبادلات سالانه دو کشور به رقم 30 میلیارد دلار افزوده شود.

روحانی دیروز در دیدار «رجب طیب اردوغان» رییس‌جمهوری ترکیه که در حاشیه پنجمین نشست سران کنفرانس تعامل و اعتمادسازی در آسیا (سیکا) و در دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار شد، گفت: برای توسعه و تعمیق روابط ایران و ترکیه طی سال‌های اخیر گام‌های ارزنده‌ای برداشته شده و این روند باید شتاب بیشتری بگیرد.

روحانی همچنین همکاری‌های منطقه‌ای ایران و ترکیه را با اهمیت دانست و اظهارداشت: همکاری‌های دوجانبه و سه‌جانبه با روسیه در حوزه مسائل منطقه‌ای و از جمله در فرآیند آستانه و بازسازی سوریه بسیار با اهمیت و در راستای تقویت صلح و ثبات منطقه است.

رجب طیب اردوغان رییس‌جمهور ترکیه نیز در این دیدار گفت: روابط ایران و ترکیه روابطی رو به توسعه بوده و تقویت بیش از پیش این روابط در عرصه‌های دوجانبه و منطقه‌ای بسیار حائز اهمیت است.

وی افزود: ترکیه مصمم است روابط خود را با تهران در همه عرصه‌ها توسعه دهد. روسای جمهوری ایران و ترکیه در این دیدار همچنین بر مخالفت خود با تحریم و زورگویی در منطقه تاکید کردند