مهاجرت کاربران از «آی اُ اس» به «اندروید»
گروه دانش و فن مرجان محمدی
بازار تلفن همراه همچنان ملتهب است و با توجه به بالا بودن قیمتها خرید و فروش در این بازار به کمترین حد خود رسیده است و این مساله تنها منوط به کشور ایران نمیشود، طبق گزارش جهانی که سایت فون آرنا آن را منتشر کرده است در سال جاری فروش گوشیهای گرانقیمت در جهان به پایینترین حد خود رسیده است و در این گزارش بازار موبایلهای پریمیوم یا گرانقیمت در سه ماهه نخست ۲۰۱۹ بیرونق بوده است. طبق این گزارش فروش موبایلهای گرانقیمت در این بازه ۸ درصد نسبت به سال قبل کاهش یافته است.
گفته میشود دلیل اصلی این روند نیز آن است که روند نوآوری در شرکتها کندتر شده است در نتیجه مشتریان دلیل قانعکنندهای برای تعویض گوشی خود پس از یک یا دو سال ندارند. در ایران نیز به دلیل جهش قیمتها تمایل به خرید گوشی به پاینترین حد خود رسیده است و کاربران تمایلی به خرید ندارند. از سوی دیگر خرید گوشیهای گرانقیمت در ایران و جهان نیز در نخستین سه ماهه ۲۰۱۹ میلادی بهشدت کاهش یافته است.
طبق این گزارش تعداد محمولههای بارگیری شده موبایلهایی با قیمت ۴۰۰ دلار و بالاتر در سطح جهان در مقایسه با همین بازه زمانی از سال گذشته ۸ درصد کاهش یافته است. البته اوضاع کل صنعت موبایل چندان رضایتبخش نیست. شرکتهای IDC وStrategy Analytics تخمین میزنند بازار فروش موبایل در نخستین سه ماهه ۲۰۱۹ میلادی نسبت به همین بازه زمانی در ۲۰۱۸ میلادی با افت ۶.۶ درصدی روبرو شده است.
بر اساس این گزارش، محمولههای بارگیری شده در بازار موبایلهای پریمیوم در سراسر جهان در سه ماهه نخست ۲۰۱۹با توجه به این آمار به نظر میرسد وضعیت موبایلهای گرانقیمت در بازار بسیار بدتر از محصولات میان رده است. در این میان اپل عامل اصلی این روند نزولی به حساب میآید.
این در حالی است که بسیاری از کاربران ایرانی نیز با توجه به تحریمهای ایجاد شده و مسدود شدن اپلیکیشنها در اپاستور از آیاواس به اندروید مهاجرت کردهاند و به گفته معاون وزیر ارتباطات حدود ۱۰ درصد از کاربران گوشیهای هوشمند در ایران از سیستم عامل IOS متعلق به کمپانی اپل استفاده میکنند و حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد درآمد کسب و کارهای آنلاین و اپلیکیشنها از کاربران آیفون به دست میآمد.حال وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای حمایت از کسب و کارهای نوین پس از تحریم اپل و گوگل برنامههایی را برای حمایت از این کسب و کارها تدوین کرده و پیگیریهایی را برای حل مشکلات این کسب و کارها در دستور کار قرارداده است .
امیر ناظمی، رییس سازمان فناوری اطلاعات با بیان اینکه کسب و کارها نیز راهحلهای مختلف را امتحان کرده و برخی به سمت عرضه از طریق مرورگر و نسخه وب رفتهاند، گفت: اصل پیگیری ما بر مبنای شکایت است و ما شکایت خود را در این باره ارایه دادهایم اما هنوز مشخص نشده که چه زمانی این موضوع به نتیجه میرسد؛
چرا که مباحث بسیار پیچیده بوده و یکی از مشکلات این است که طبق قوانین جهانی، یک دولت نمیتواند از یک شرکت شکایت کند.
ناظمی با اشاره به پیگیریهای صورت گرفته برای حمایت از کسب و کارهای نوپای ایرانی، خاطرنشان کرد: ما سال گذشته نیز از شرکت سامسونگ به دلیل آنکه اپلیکیشنهای ایرانی را روی بازار اندروید فارسی گارانتی نمیکرد، شکایت کردیم و پیگیریهای ما به دلیل اینکه این شرکت در ایران نمایندگی و واردکننده رسمی داشت و به ثبت رسیده بود، به سرانجام رسید. اما با وجود اینکه اپل در ایران نمایندگی قانونی و رسمی ندارد، مشخص نیست که اقدامات ما چه زمانی به نتیجه مطلوب میرسد.
معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه از زمان این تحریمها، میزان استفاده کاربران از گوشی آیفون کم شده است، در مورد آمارهایی که برای خاموش شدن این گوشیها پس از تحریم اپل شنیده میشود، توضیح داد: آمارها نشان میدهد که بیش از ۶۰ میلیون گوشی هوشمند در شبکه ارتباطات کشور وجود دارد و اگر فرض را بر این بگذاریم که عمر یک گوشی ۵ سال است، سالانه
۱۲ میلیون گوشی هوشمند به دلیل اتمام عمر از گردونه خارج میشوند.
وی دلایلی چون سرقت، شکستن، سوختن گوشی یا مفقودی را از جمله دلایلی عنوان کرد که در کنار اتمام عمر گوشی، سبب خارج شدن آن از شبکه میشود و افزود: در سال ۹۶ ماهانه یک میلیون گوشی قدیمی جای خود را به گوشیهای جدید میداد و با توجه به افزایش قیمت ارز و کاهش میزان جایگزینی، در بدترین حالت ممکن، هماکنون ماهانه ۵۰۰ هزار گوشی موبایل از گردونه خارج و جابهجا میشوند.
ناظمی اضافه کرد: بر مبنای این آمار روزانه حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار گوشی از شبکه خارج شده و تعویض میشوند. برآوردها نشان میدهد زمانی که کاربر آیفون
به دلایلی که عنوان شد، قصد تعویض یا جابهجایی گوشی خود را دارد، دیگر آیفون را جایگزین گوشی قبلی خود نکرده و گوشی با سیستم عامل اندروید خریداری میکند.
رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران با تاکید بر اینکه این آمارها بر مبنای اطلاعات سایت تحلیلی بیزینس مانیتور به دست میآید، ادامه داد: اینکه گفته میشود روزانه ۷ هزار گوشی آیفون خاموش میشود، عدد دور از ذهنی نیست. به این معنی که کاربر آیفون به جای آنکه مجدد گوشی آیفون خریداری کند به سراغ گوشیهای اندرویدی میرود.وی به مهر گفت: این آمارها به صورت فصلی توسط بیزینس مانیتور منتشر شده و روی سامانه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی نیز در دسترس قرار دارد. در همین حال قصدمان این است که گزارشهای جدیتری را به تفکیک استان و موضوع، شامل اطلاعات مربوط به اپلیکیشنها و شبکههای اجتماعی منتشر کرده و فرآیند غیرمحرمانهسازی این دیتاها را اجرایی کنیم.