عملیات انتقال پساب از تصفیهخانه فاضلاب به شرکت فولاد مبارکه کلید خورد
اشاره: طرح انتقال پساب از تصفیهخانه فاضلاب شهرستان مبارکه به شرکت فولاد مبارکه با حضور دکتر رضا اردکانیان، وزیر نیرو آغاز شد.
با اجرای این طرح که با سرمایهگذاری 70 میلیارد تومانی شرکت فولاد مبارکه و مشارکت شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان انجام شد، سالانه حدود 16 میلیون مترمکعب پساب تصفیه شده 9 شهر اطراف مبارکه به این شرکت تحویل میشود. فولاد مبارکه با سرمایهگذاری در این طرح گام مهمی در راستای بهداشت عمومی، حفظ محیطزیست و کاهش نیاز آبی فولاد از زایندهرود برداشت.
حمیدرضا عظیمیان، مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در سخنانی با اشاره به اینکه فولاد مبارکه نتیجه سرمایهگذاری دولت در استان اصفهان است، گفت: مجتمع فولاد مبارکه با سهم 50 درصدی از تولید 24 میلیون تنی فولاد کشور، دومین شرکت بورسی ایران و تنها تولیدکننده انواع ورقهای فولادی کشور است. وی با بیان اینکه تولیدکنندگان گستردهای در نقاط مختلف کشور محصولات فولاد مبارکه را استفاده میکنند، گفت: محصولات تولیدی فولاد مبارکه به کل کشور ارسال میشود و در این شرکت با حدود 24 هزار نفر پرسنل از سنگ تا رنگ را تولید میکنیم و به طور مستقیم و غیرمستقیم بیش از 350 هزار نفر در کل کشور با فولاد مبارکه مرتبط هستند. عظیمیان با اشاره به نقش فولاد مبارکه در عرصه اقتصاد کشور تصریح کرد: ما در سال نزدیک به هزار و 500 میلیارد تومان مالیات پرداخت میکنیم. وی با اشاره به فعالیت مجتمع فولاد مبارکه در 3 دهه اخیر گفت: در این سه دهه فعالیت ما به دلیل مشکلات کمآبی کشور برای تولید فولاد با مشکل روبهرو بودهایم و از سال 80 تاکنون با اصلاح روشها، بازچرخانی آب و... مصرف آب را به کمترین میزان ممکن کاهش دادهایم و این درحالی است که تولید محصولات فولادی شرکت طی این مدت چند برابر شده است. عظیمیان با اشاره به راههای صرفهجویی آب در فولاد مبارکه عنوان کرد: در راستای صرفهجویی در مصرف آب انتقال پسابهای 9 شهر اطراف به مبارکه و تصفیه و استفاده از آن را با همکاری شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان در دستور کار قرار دادیم که امروز شاهد افتتاح این طرح مهم هستیم و به قطع نقش مهمی در کاهش نیاز آبی به زایندهرود خواهد داشت. مدیرعامل فولاد مبارکه با بیان اینکه استانداردهای شرکت را در مصرف آب به حداقل رساندیم، افزود: اگرچه بدون آب حیات فولاد معنی ندارد ولی ما نگاه بخشی نمیکنیم و کنار مسوولان آب هستیم. وی ادامه داد: انتظار داریم طرح انتقال آب فولاد مبارکه از محل سد چم آسمان و به وسیله لوله محقق شود تا برای دریافت میزان آب تخصیصی با مشکلات کمتری روبهرو شویم. وی با بیان اینکه درحال حاضر 50 درصد این طرح اجرا شده، اظهار امیدواری کرد که با همکاری و همدلی مسوولان آب استان و کشور بقیه این طرح امسال اجرا شود.
مدیرعامل فولاد مبارکه در ادامه سخنانش با اشاره به حمایت این شرکت از طرحهای انتقال آب در استان گفت: فولاد مبارکه در راستای مسوولیتهای اجتماعی خود اعتباری حدود 480 میلیارد تومان برای تکمیل پروژه سد کوهرنگ 3 تعهد کرده که تاکنون 64 میلیارد تومان آن پرداخت شده است. وی با بیان اینکه تونل کوهرنگ 3 از نظر اعتبار مشکلی ندارد، خاطرنشان کرد: کوهرنگ 3 مشکلی از نظر اعتبار نخواهد داشت و به محض ارسال گزارش مالی شرکت آب منطقهای اصفهان در اسرع وقت پرداخت میشود. وی به پرداخت حدود 120 میلیارد تومان برای خسارات کمآبی در استان هم اشاره کرد و گفت: حداقل انتظار دولت از فولاد مبارکه عدم توقف تولید است که کارکنان و مدیریت فولاد مبارکه با کار جهادی خود تلاش میکنند این صنعت همچنان فعال و پویا به کار خود ادامه دهد.
اجرای 334 کیلومتر شبکه فاضلاب در شهر مبارکه طی 5 سال با مشارکت فولاد مبارکه
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان نیز در این مراسم از طرح انتقال پساب از تصفیهخانه فاضلاب به شرکت فولاد مبارکه به عنوان یکی از شگفتیهای استان اصفهان برای وزارت نیرو یاد کرد و گفت: موضوع فاضلاب شهرهای حاشیه زایندهرود همیشه چالش بهداشتی و زیست محیطی بوده، از سوی دیگر عدم وجود منابع دولتی برای اجرای این پروژهها را داشتیم، بر این اساس پس از پیگیریهای به عمل آمده و توجه به راهبرد سازگاری با کمآبی در وزارت نیرو، از سال 92 موضوع بازچرخانی و استفاده از پسابها را در فولاد مبارکه شروع کردیم. هاشم امینی با بیان اینکه براساس تفاهمنامهای با شرکت فولاد مبارکه عملیات اجرایی پروژه تصفیه و بازچرخانی فاضلاب 9 شهر را در قالب قرارداد بیع متقابل شروع کردیم، اظهار داشت: بیش از 30 سال بود درحال اجرای این پروژهها بودیم، ولی با انعقاد این قرارداد در مدت کوتاهی توانستیم پروژهها را به نتیجه برسانیم. وی به حجم تولید پساب در اصفهان اشاره و اعلام کرد: درحال حاضر 172میلیون مترمکعب پساب در اصفهان تولید میشود که معادل 5 هزار و 450 لیتر در ثانیه است که از این میزان پساب تولیدی معادل 16 میلیون مترمکعب به شرکت فولاد مبارکه انتقال مییابد.
سرمایهگذاری 1200 میلیارد ریال فولاد مبارکه برای اجرای شبکه فاضلاب مبارکه و لنجان
امینی با بیان اینکه شرکت فولاد مبارکه با سرمایهگذاری در اجرای شبکه فاضلاب منطقه مبارکه در قالب قرارداد بیع متقابل با آبفا اصفهان موفق به تخصیص پساب این منطقه به این واحد صنعتی شد، گفت: در سال 92 سرمایهگذاری 1200 میلیارد ریالی شرکت فولاد مبارکه در قالب قرارداد بیع متقابل میان شرکت آبفا اصفهان و فولاد مبارکه صورت گرفت که به موجب آن مقرر شد، قریب به 500 کیلومتر شبکه فاضلاب در شهرستانهای مبارکه و لنجان اجرا شود. وی با اشاره به سرمایهگذاری بخش خصوصی در اجرای شبکه فاضلاب منطقه مبارکه گفت: سرعت اجرای شبکه فاضلاب با سرمایهگذاری بخش خصوصی در منطقه مبارکه 18 برابر میانگین 19 سال گذشته بوده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان خاطرنشان ساخت: طی سالهای 73 الی 92 فقط 70 کیلومتر شبکه فاضلاب در مبارکه اجرا شد، درحالی که از سال 93 تا 97 بیش از 334 کیلومتر شبکه فاضلاب در این منطقه اجرا گردید. وی افزود: این پروژه به لحاظ حجمی و ریالی یکی از پروژههای بسیار مهم سرمایهگذاری بخش خصوصی در سطح استان بوده که به دنبال قرارداد اولیه آن اجرای حدود 220 کیلومتر شبکه فاضلاب در مبارکه و 270 کیلومتر در شهرستان لنجان به انضمام احداث یک تصفیهخانه در شهر سده و ورنامخواست در بازه زمانی 2 تا 3 سال در دستور کار قرار گرفت. وی به اجرای شبکه فاضلاب در شهرهای دیزیچه، زیباشهر و طالخونچه پرداخت و تصریح کرد: در قرارداد اولیه بیع متقابل میان شرکت آبفا و فولاد مبارکه که در سال 92 منعقد شده بود اجرای شبکه فاضلاب شهرهای زیباشهر، دیزیچه و طالخونچه دیده نشده بود که با رایزنیهای صورت گرفته در سال 96 با حضور وزیر نیرو وقت عملیات اجرای شبکه فاضلاب این شهرها نیز آغاز شد. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان عنوان کرد: به موجب الحاق قرارداد بیع متقابل میان فولاد مبارکه و آبفا اصفهان، اجرای 167 کیلومتر شبکه فاضلاب در شهرهای دیزیچه و زیباشهر با سرمایهگذاری 559 میلیارد ریال در دستور کار قرار گرفت. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان در پایان خاطرنشان کرد: با بهرهبرداری از این طرح، پساب فاضلاب در اختیار فولاد مبارکه قرار میگیرد و میتوان گفت پساب فاضلاب به عنوان یک منبع آبی تلقی و در مصارف صنعتی استفاده میشود.
مبارکه با 400 کارخانه جزو شهرستانهای دارای آمار بیکاری بالاست
همچنین نماینده مردم مبارکه در این مراسم با بیان اینکه شهرستان مبارکه با وجود بیش از 400 کارخانه جزو بالاترین آمار بیکاری بوده، گفت: سعی شده این آمار کاهش یابد و از مدیران صنایع خواستاریم در بحث بومیپذیری اهمیت ویژه داشته باشند. زهرا سعیدی مبارکه اظهار داشت: از اولویتهای ما در مجلس شورای اسلامی از ابتدا تاکنون بحث پروژههای مرتبط با وزارت نیرو از جمله فاضلاب بوده است. نماینده مردم مبارکه در مجلس با اشاره به پروژههای فاضلاب شهرستان خاطرنشان کرد: سعی شد یکی از مباحث عمده برای تکمیل پروژه فاضلاب سایر شهرها و آغاز پروژه فاضلاب شهر طالخونچه اختصاص داده شود که در دو الی سه سال پیش هم جلسهای در وزارت نیرو در خصوص مشکلات برخی از پروژههای روستایی انجام شد. سعیدی با اشاره به بهرهمند شدن بسیاری از روستاها از آب شرب، عنوان کرد: مردم بعضی روستاها چندین سال از نعمت آب شرب مطلوب برخوردار نبودند، ولی اکنون از آب شرب استفاده میکنند. نماینده مردم مبارکه با بیان اینکه شهرستان مبارکه با وجود بیش از 400 کارخانه جزو بالاترین آمار بیکاری بوده، اظهار داشت: سعی شده این آمار کاهش یابد و از مدیران صنایع خواستاریم در بحث بومیپذیری اهمیت ویژه داشته باشند. فولاد مبارکه از مجموعههای بسیار مهم در تولید و اشتغال کشور است.
تلاش میکنیم فولاد مبارکه دغدغه تامین آب نداشته باشد
وزیر نیرو نیز در این مراسم با تقدیر از تلاشهای فولاد مبارکه در عرصه تولید و اقدامات زیست محیطی گفت: فولاد مبارکه یکی از مجموعههای بسیار مهم در بحث تولید و اشتغال کشور است و امیدواریم بتوانیم آب مورد نیاز این صنعت را تامین کنیم. رضا اردکانیان ضمن قدردانی از دستاندرکاران اجرای این پروژه مهم و تاثیرگذار اظهار داشت: آب مایه حیات است و حیات هم جلوههای مختلفی دارد و خداوند بزرگ فرموده من آب را به اندازه برای شما نازل میکنم. وی با بیان اینکه وضعیت اقلیمی کشور خشک و نیمه خشک است، افزود: اگر از آب به نحو صحیحی استفاده کنیم به عنوان یک منبع حیاتی میتوانیم حتی در شرایط متنوع آب و هوایی و اقلیمی حیات پایدار و مستمری داشته باشیم. وزیر نیرو رها نکردن پساب در طبیعت، در معرض خطر قرار ندادن بهداشت عمومی و حفظ محیطزیست را از فواید استفاده از پساب فاضلاب تصفیه شده در صنعت دانست و گفت: با این وجود با توجه به شرایطی که داریم این کار، ما را در آغاز مسیری قرار میدهد که معضل تامین آب را به شکل پایدار در کشور حل میکند.
6.5 میلیارد متر مکعب مصرف آب شرب
و بهداشتی کشور
وزیر نیرو با اعلام اینکه درحال حاضر میزان مصرف آب شرب و بهداشتی جمعیت کشور سالانه حدود 6 و نیم میلیارد مترمکعب و میزان پساب تولیدی 4.3 میلیارد مترمکعب است، گفت: پساب تولیدی به شکل خام برای تغذیه سفرههای زیرزمینی مفید نیست، این درحالی است که دانش امروز و فناوریهای موجود توصیه به کیفیتی از تصفیه و رهاسازی برای تغذیه سفرهها یا مصارف مجاز از پساب تصفیه شده، میکند. وی یکی از مطمئنترین منابع برای صنایع در مناطق خشک و کم آب را پساب تصفیه شده فاضلاب عنوان کرد و افزود: از هر طریق به فکر تامین آب باشیم که برگرفته از عدم وضعیت قطعی در تامین آب مورد نیاز شرب و بهداشت است تا زمانی که جمعیت هست، مصرف شرب و بهداشت هم هست و تولید پساب میکند به طور قطع حجم بالایی از پساب را خواهیم داشت و برای تامین معیشت مردم، تولید و گردش اقتصادی و توسعه کشور صنایع میتوانند از پساب به عنوان مهمترین منبع استفاده کنند. وی ادامه داد: یکی از نمودهای تحقق این موضوع مجتمع عظیم فولاد مبارکه است که به درستی و هوشمندانه روی این موضوع سرمایهگذاری کرده است به طوری که با آرامش خاطر میتوانیم به سرمایهگذاریهای لازم در جاهایی که شرایط زیست محیطی اجازه میدهد به توسعه صنایع و صنایع تبدیلی روی بیاوریم. اردکانیان با تاکید بر اینکه تلاشی که به عمل آمده موجب قدردانی است، گفت: وظیفه خود میدانیم که در جهت حل تنگناها و مشکلاتی که دارند با مطالعات لازم که از ملزومات هر امری است، مشکلات را حل کنیم به نحوی که این صنعت عظیم دغدغهای از حیث تامین آب مورد نیاز نداشته باشد. وزیر نیرو با بیان اینکه استفاده از پساب تصفیه شده صرفا برای حل مشکل تامین آب نیست، گفت: رها نکردن پساب در طبیعت، در معرض خطر قرار ندادن بهداشت عمومی و حفظ محیطزیست از فواید استفاده از پساب فاضلاب در صنعت است با این وجود با توجه به شرایطی که داریم فایده دیگری با فاصله خیلی زیاد وجود دارد اگر توجه کنیم تازه در آغاز مسیری قرار میگیریم که معضل تامین آب صنایع را به شکل پایدار در کشور حل میکند. وزیر نیرو از توجه به قیمت واقعی آب به عنوان مهمترین فایده استفاده از پساب فاضلاب یاد کرد و افزود: توجه به قیمت واقعی آب به این معنا نیست که انتظار داشته باشیم دولت یارانه بدهد و مصرفکننده اصلی آب یعنی بخش کشاورزی در شرایطی که الگوی کشت مناسب نیست، قیمت واقعی آب را بپردازد بلکه به این معناست که در مسیری قرار بگیریم که محصولات کشاورزی هم از ارزش لازم برخوردار باشند و با آب کمتر از همین مقدار بتوانیم محصول خوبی به دست آوریم. وزیر نیرو با بیان اینکه امروز 1 مترمکعب آب به بخش صنعت به قیمت 800 تومان عرضه میکنیم، اظهار داشت: این درحالی است که قیمت تمام شده پساب تصفیه شده هر مترمکعب 14 هزار تومان است. نمیگویم باید آب 14 هزار تومانی به صنعت بدهیم بلکه این هزینه بابت حفظ بهداشت و محیطزیست پرداخت میشود اما حداقل این کمک را به ما میدهد در جایی که صنعت را با آب 800 تومانی میچرخانیم آیا بهرهوری لازم را دارد و این دغدغه را در ذهن برنامهریزان کشور در بخشهای مختلف ایجاد میکند. وی ادامه داد: وقتی بدانیم قیمت واقعی آب چقدر است بالاخره چارهای میاندیشیم که معیشت کشاورز و شرایط سخت آن لحاظ شود، یعنی به جای اینکه 10 هزار مترمکعب برای هر هکتار برنجکاری مصرف کنیم در برخی مناطق تا 50 هزار مترمکعب از آب برای کشت برنج استفاده میشود که این موضوع آسیبپذیری ما را بالا و تابآوری ما را کم میکند. وزیر نیرو با تصریح بر اینکه خوشبختانه مجموعه فعالیتها در راستایی است که در مسیر صحیحی رو به جلو هستیم، گفت: سازوکار کمیتههای استانی سازگاری با کمآبی به این صورت است که به این مسائل توجه کرده و همکاریهای بین بخشی مورد توجه قرار گیرد. اردکانیان با تاکید بر اینکه امروز لازم است هر کدام در سنگرهای انفرادی قرار نگیریم و بدانیم مساله جمعی و مشترک است، افزود: باید بدانیم که کار صنعت و کشاورزی و محیطزیست به هم گره خورده است و انشاءالله با حضور مدیران هوشمند و حمایت دستگاههای اجرایی بیش از پیش در استفاده صحیح از آب بتوانیم بهرهوری را در کشور بالا ببریم.