روز سرنوشتساز «سیپراس»
گروه جهان|
رایدهندگان یونانی برای ششمین بار در 10سال گذشته یک شنبه (فردا) برای تعیین دولت جدید این کشور به پای صندوقهای رای میروند. انتخابات یک شنبه نخستین رایگیری پس از خروج یونان از بحران بدهیها در سال ۲۰۱۸ میلادی خواهد بود.
بهگزارش یورونیوز، الکسیس سیپراس نخستوزیر یونان، ۲۶ مه پس از شکست بزرگ حزب متبوع خود، سیریزا در انتخابات پارلمان اروپا، دستور برگزاری انتخابات پیش از موعد را صادر کرد. سیریزا در انتخابات پارلمان اروپا ۱۰درصد کمتر از حزب محافظهکار دموکراسی نوین رای کسب کرد. حزب رقیب سیریزا همچنین توانست در انتخابات محلی نیز کرسیهای بیشتری را نسبت به حزب حاکم از آن خود کند. قدرت گرفتن حزب چپگرای سیریزا و الکسیس سیپراس از سال ۲۰۱۲ آغاز شد و در سال ۲۰۱۵ به اوج رسید. سیریزا در ژانویه سال ۲۰۱۵ بیشترین درصد آراء را به خود اختصاص داد و نهایتا در ائتلاف با حزب راست افراطی «یونان مستقل» کابینه دولت به رهبری الکسیس سیپراس تشکیل شد. وجه اشتراک دو حزب ائتلافی مخالفت با سیاستهای ریاضتی بود. هر دو حزب مخالف سیاستهای ریاضتی تحمیلی از سوی بانک مرکزی اروپا و کمیسیون اروپا بودند. الکسیس سیپراس تحت فشار اروپا و مخالفان دولت پس از شش ماه نهایتا در ماه جولای سال ۲۰۱۶ میلادی همهپرسی برگزار کرد. در این همهپرسی شهروندان یونان مخالفت خود را با سیاستهای ریاضتی اتحادیه اروپا برای سومین دور اعطای وامهای یونان اعلام کردند و به این ترتیب مشروعیتی دوباره به دولت الکسیس سیپراس بخشیدند.
اما الکسیس سیپراس در نهایت مجبور شد تا طرحهای ریاضتی اتحادیه اروپا را به اجرا بگذارد. اجرای این سیاستها باعث شد تا یونان در ماه ژوئن سال گذشته میلادی بطور کامل از بحران ورشکستگی بیرون بیاید.
دلایل شکست سیریزا در انتخابات پارلمان اروپا
کارشناسان سیاسی بر این باور هستند که دلیل اصلی شکست سیریزا در انتخابات ماه مه حمایت نکردن طبقه متوسط یونان از این حزب بود. طبقه متوسطی که در 10سال گذشته و در یکی از سیاهترین دورانهای اقتصادی یونان مدرن تمامی امتیازاتش را از دست داد. مالیاتهای سنگین، حقوقهای پایین و مشاغل موقت، طبقه متوسط یونان را رو به نابودی برد. بنا به اعلام سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، در حال حاضر از هر ۱۰خانواده طبقه متوسط یونانی ۹ خانوار با مشکل پرداخت مالیات و هزینههای ماهانه مواجه هستند. همزمان طبقه کارگر یونان نیز که در سال ۲۰۱۲ میلادی حامی اصلی حزب سیریزا در انتخابات بود بهدلیل مشکلات اقتصادی دست از حمایت از این حزب کشید. هر چند الکسیس سیپراس سعی کرد با اجرای طرحهایی از جمله افزایش حقوق بیکاری و رساندن آن به ماهانه ۶۵۰ یورو حمایت این طبقه اجتماعی را به دست آورد اما نتیجه انتخابات اخیر نشان داد که این تلاشها چندان موفق نبوده است.
احزاب اصلی چه موضعی دارند؟
- حزب دموکرسی نوین: کیریاکو میتسوتاکیس رهبر حزب دموکراسی نوین، با وعده کاهش مالیات و افزایش امنیت برای سرمایهگذاریهای خارجی توانست رای زیادی در انتخابات اخیر پارلمان اروپا به دست آورد. در همین راستا به نظر میرسد در انتخابات پیشرو نیز حزب دموکراسی نوین کماکان با همین مواضع سیاسی بتواند از امتیاز مشارکت پایین یونانیها و ضعف سیریزا بهره مند شود.
- حزب سیریزا: در سوی دیگر حزب سیریزا قرار دارد که با وعدههای جدید در عرصه رقابت انتخاباتی حاضر شده است. نظریهپردازان این حزب بر این باور هستند که اکنون یک سال پس از خروج یونان از بحران اقتصادی وقت آن رسیده تا این حزب برنامههای عدالت محور خود را سرانجام به اجرا بگذارد. به این ترتیب رهبران این حزب امیدوار هستند دوباره بتوانند کارگران و طبقه متوسط را به نفع خود به پای صندوقهای رای بکشانند.
طبق آخرین نظرسنجیها، حزب دموکراسی نوین با ۹ تا ۱۲درصد آرای بیشتر میتواند در انتخابات پیشرو پیروز شود. پیشبینی میشود که این حزب بتواند ۱۵۱ کرسی مورد نیاز را در اختیار بگیرد. بنا به نظرسنجیها بین پنج تا هفت حزب موفق خواهند شد تا حد نصاب لازم برای ورود به پارلمان آینده را به دست آورند. نظرسنجیها نشان میدهند که سوسیال دموکراتها پس از احزاب دموکراسی نوین و سیریزا در جایگاه سوم قرار خواهند گرفت. جایگاه چهارم تا هفتم به ترتیب کمونیستها، ناسیونالیستهای افراطی و حزب راست افراطی «پگاه زرین» (طلوع طلایی) تعلق میگیرد. در این میان حزب تازه تاسیس یانیس واروفاکیس، دموکراسی در جنبش اروپا تا ۲۰۲۵ میلادی، احتمالا موفق به کسب حدنصاب لازم (سه درصد آراء) برای ورود به پارلمان نخواهد شد. تئودور کولومبیس، تحلیلگر مسائل سیاسی میگوید: «طبق آنچه که اکثر نظرسنجیها نشان میدهند، به نظر میرسد حزب دموکراسی نوین نهتنها به کسب جایگاه نخست در این انتخابات بسیار نزدیک است، بلکه در پارلمان نیز رای کافی را برای مدیریت مستقل کشور در سالهای پیشرو خواهد داشت.»