تایرها را احتکار کردهاند
ایسنا|رییس انجمن تولیدکنندگان تایر کشور تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی برای واردات مواد اولیه، نبود حمایت از واحدهای تولیدی در برابر واردات و پرداخت نشدن مطالبات صنعت تایر از سوی خودروسازان را از جمله مهمترین مشکلات این صنعت عنوان کرد و گفت: برخی از تجار برای ایجاد تشنج، کمبودهای بازار را بسیار بالاتر از کمبود واقعی بازار اعلام میکنند، اما با وجود کاهش تعرفه واردات و اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به این صنعت قیمتها کاهش نیافته که نشان میدهد عدهای کالا را در انبارها احتکار کردهاند.
محمدرضا تقی گنجی در نشست خبری با اشاره به تولید لاستیک سواری و کامیون در کشور، اظهار کرد: در سالهای اخیر به دلیل کمبود برخی از انواع لاستیکها تعرفه واردات کاهش پیدا کرده و ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات لاستیک کامیون تخصیص داده شده است.
به گفته وی، با وجود اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی و همچنین کاهش تعرفه واردات، هیچ کاهشی در قیمت تایر کامیونها مشاهده نشده است. این مقام مسوول با بیان اینکه تولیدکنندگان لیست خریداران و قیمتهای خود را در اختیار وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار میدهند، تصریح کرد: بالا ماندن قیمتها نشان میدهد که عدهای لاستیک را دریافت کرده و در انبارهای خود احتکار کردهاند و به نظر میرسد که باید نظارت و پیمایش گستردهتری در این زمینه صورت گیرد.تقی گنجی با اشاره به اینکه مصرف تایر سنگین در سالهای قبل یک میلیون و ۹۰۰ تا دو میلیون و ۲۰۰ هزار عدد بوده است، اظهار کرد: لاستیک کامیون شامل انواع لاستیک نخی و سیمی است که نیاز سالانه کشور به لاستیک نخی یک میلیون و به لاستیک سیمی یک میلیون و ۲۰۰ هزار عدد است.
وی افزود: اکنون ظرفیت تولید لاستیک نخی بیش از یک میلیون عدد در سال است و نیازی به واردات نیست همچنین درباره لاستیکهای سیمی نیاز کشور یک میلیون و ۲۰۰ هزار عدد است که در حال حاضر ۳۰۰ هزار عدد از آن تولید میشود و به زودی یک واحد تولیدی دیگر نیز با ظرفیت تولید ۳۰۰ هزار لاستیک راهاندازی میشود.
گنجی با اشاره به نیاز کشور به واردات ۶۰۰ هزار حلقه لاستیک سیمی، مدعی شد: با این حال انجمن واردکنندگان تایر میگوید که به 3 میلیون لاستیک سنگین نیاز داریم تا با این کار در بازار تشنج ایجاد کند.رییس انجمن تولیدکنندگان تایر در ادامه پیشنهاد کرد که دولت به تولیدکنندگان اعتماد کند و به جای پرداخت پول به واردکنندگان، در راستای افزایش ظرفیت تولید هزینه کند.
وی اشاره به وابستگی ۲۸ درصدی صنعت تایر به واردات مواد اولیه از خارج، گفت: تولیدکنندگان برای هر کیلوگرم تایر یک دلار دریافت میکنند و باقی مواد اولیه را در داخل کشور تهیه میکنند، اما یک تاجر برای واردات یک کیلوگرم لاستیک،
۳.۵ تا ۴.۵ دلار هزینه میکنند.گنجی با اشاره به مشکل تخصیص و تأمین ارز از سوی بانک مرکزی، اظهار کرد: علاوه بر زمانبر بودن پروسه دریافت ارز مشکل دیگر این است که ارز را به صورت یوآن چین به ما میدهند و برای تبدیل آن به یورو، ۱۸ درصد از آن کم میکنند.
وی افزود: وزارت صنعت همیشه طرفدار تولید است، اما اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی هم به تولید و هم به واردات اختصاص یابد، حمایت از تولید محسوب نمیشود. رییس انجمن تولیدکنندگان تایر در ادامه پرداخت نشدن مطالبات این صنعت از سوی خودروسازان را مشکل دیگر صنعت تایر کشور عنوان کرد و گفت: بهطور متوسط ۵۰ درصد از تایر تولید شده در کشور در خودروسازی استفاده میشود، اما خودروسازان با توجه به مشکلاتی که دارند معمولا پرداخت مطالبات خود را عقب میاندازد.
وی افزود پنج کارخانه تایر با خودروسازان همکاری میکنند که مجموع مطالبات آنها ۳۰۰ میلیارد تومان است. این مقام مسوول ضمن تأیید اینکه برخی از خودروها به دلیل نبود زاپاس در کف پارکینگها ماندهاند، اظهار کرد: این موضوع فقط شامل تایر نیست و کمبود سایر قطعات نیز مشکلساز شده است. با توجه به پرداخت نشدن مطالبات صنعت تایر از سوی خودروسازان این صنعت از کمبود نقدینگی رنج میبرد و ظرفیت تولید تایر کاهش داشته است.