جزییات ورود کالای قاچاق از مبادی رسمی
یکی از مهمترین راههای ورود قاچاق کالا، تبانی سازمان یافته از مبادی رسمی است. اکنون گزارش فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی حاکی از آن است که تخلفات گمرکی نقش قابل توجهی در قاچاق کالا ایفا میکند. روز گذشته فارس گزارشی از نتیجه بررسیهای فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی و اداری مجلس شورای اسلامی در خصوص قاچاق کالا از مبادی رسمی و تخلفات گمرک، منتشر کرد که به این شرح است: متأسفانه انواع قاچاق کالا از راههای زمین، آسمان و دریا و از طریق مبادی رسمی وارد کشور میشوند و این امر ضربه سنگینی به اشتغال و تولید داخلی وارد کرده است و مقام معظم رهبری نیز در امر مبارزه با انواع قاچاق تأکید داشتند. لذا به همین منظور این فراکسیون اقدامات و پیگیریهای خود را در شناسایی راههای ورود قاچاق کالا از مبادی رسمی اعلام میکند: یکی از مهمترین راههای ورود قاچاق کالا که با تبانی سازمان یافته از مبادی رسمی بوده، وجود سامانه جامع گمرکی است که بیش از 70 درصد کالاهای وارده به کشور از طریق این سامانه از کانالهای سبز و زرد گمرکی بدون کنترل و نظارت فیزیکی عبور کرده و وارد کشور میشوند که بدین طریق قاچاقچی متخلف با جعل اسناد یا تبانی کالایی را که دارای ارزش بسیار بالایی بوده و مأخذ گمرکی آن بالا است و باید از طریق کانال قرمز و نظارت دقیقتری وارد شود را کالای بیارزشی اظهار میکند و با مأخذ گمرکی پایین که در کانال سبز یا زرد قرار گیرد و بدون هیچ نظارتی ترخیص میشود. مثلاً کالایی که 76 درصد یا بالاتر ارزش تعرفه گمرکی آن است باجعل اسناد کالایی که ارز ش آن صفر یا تا 10درصد است، آن را در مسیر سبز یا زرد قرار میدهد و کالا به جای عبور از کانال قرمز با تبانی و بدون پرداخت عوارض گمرکی و بدون هیچ گونه کنترلی از این کانالها ترخیص میشود و این سبب شد که از این راه هزاران کانتینر کالای قاچاق با صدها هزار میلیارد تومان ارزش و تعرفه گمرکی بدون پرداخت عوارض با تضییع حقوق بیتالمال به کشور وارد شود. به عنوان مثال میتوان به قاچاق بیش از سه هزار کانتینر ظروف شیشهای و کریستال که طی سالهای 94 لغایت 96 از گمرکات کشور صورت گرفته اشاره کرد. این کالا با اظهار خلاف واقع و ارایه اسناد جعلی تحت عناوین ضایعات شیشه و درب پوش شیشهای و ظروف دهنگشاد و شیشه فلاسک با تضییع صدها میلیارد تومان از حقوق مسلم بیتالمال ترخیص شده.
پرونده قاچاق بیش از 2000 تانکر الکل خوراکی: در سالهای 92 و 93 چند شرکت مبادرت به صادرات الکل خوراکی از یکی از گمرکات مرزی میکند که این صادرات صوری بوده بطوریکه کالاها با تبانی سازمان یافته گمرک و صاحب کالا در ردیف مرزی خروجی قرار میگیرد و به ظاهر الکل صادر ولی کالا در داخل مصرف میشد و موضوع وقتی علنی شد که چند کانتینر و تانکر در حال تخلیه و توزیع در شرق تهران بوده که توسط دستگاههای نظارتی کشف و جهت رسیدگی به مرجع قضایی ارجاع شد. سه شرکت پتروشیمی که محصولات خود را تحت عنوان صادرات به یکی از گمرکات جنوب (عسلویه) اظهار تا از طریق گمرکات میرجاوه، شلمچه و باشماق خارج کند، برای عدم پرداخت 9درصد مالیات ارزش افزوده که مبالغ نجومی است با تبانی با گمرکات مرزی مهر خروج از کشور روی پروانه گمرکی این شرکتها خورده ولی متأسفانه به صورت صوری و کاغذی بوده و کالا از کشور خارج نشده ولی محموله در داخل به فروش میرسد. این هم یک محموله بطور تصادفی در یکی از انبارهای تهران در حال تخلیه بوده توسط دستگاههای نظارتی کشف شده و در مراجع ذیصلاح در حال پیگیری است
قاچاق به صورت ترانزیت: این قاچاق یکی از موارد فساد سازمان یافته است که صاحبان کالا با تبانی بعضی از کارمندان و مسوولان ذیمدخل گمرک کالا به داخل کشور ترانزیت میشود به قصد خروج از کشور مثلاً در یکی از گمرکات داخل و از گمرکی دیگر به کشور همسایه خارج میشود که در این میان با تبانی، کالا را چیز دیگری اظهار و در داخل پملب باز میشود و با جابهجایی کالای گرانقیمت کالای بیارزشی که اظهار شده است بارگیری و خارج میشود. به عنوان مثال: پرونده ترانزیتی چند صد کانتینر سنگین که از گمرک شهید رجایی وارد شد. محموله حاوی پارچههای نفیس و گرانقیمت بوده که با تبانی کاملا سازمان یافته در داخل تخلیه و به جای آن مجدداً سنگ بارگیری شده و از مرز امیرآباد خارج و به مقصد قزاقستان ترانزیت میشده که با توجه به مستندات به دست آمده شرکتی با تعداد 279 فقره اظهارنامه گمرکی طی سه سال به این کار خلاف مشغول بوده است که با بررسیهای به عمل آمده توسط این فراکسیون تعدادی از این اظهارنامهها جهت رسیدگی به مراجع ذیصلاح و قضایی جهت اقدامات مقتضی ارسال شده است.
قاچاق با جعل اسناد: در این روش صاحب کالا با جعل بعضی از اسناد اظهارنامه گمرکی و با تبانی سازمانیافته موفق به ترخیص کالای خود از گمرک میشود که صاحب کالا با جعل مجوزهای لازم که برای کالاهای ممنوعه بوده و به داخل کشور مجوز صادر نمیشده است موفق به واردات کالا به کشور میشود که به عنوان مثال: واردات لوازم یدکی غیرمجاز با جعل مجوز استاندارد: دو نفر از صاحبان کالا در یکی از گمرکات مرزی با جعل مجوز استاندارد صدها کامیون لوازم یدکی غیرمجاز و قلابی را با تبانی از گمرک ترخیص و وارد کشور کردهاند، صرفنظر از خسارت و تشییع حقوق بیتالمال و حتی ضربه زدن به تولیدات داخلی، با ایمنی آنان نیز بازی میکنند و با این لوازم یدکی تقلبی مانند لنت ترمز یا هر چیز دیگری امکان خطر برای خودروهای که از این لوازم یدکی استفاده میکنند وجود دارد.