ریزش دانش‌آموزان سمپاد از پایه هفتم به هشتم

۱۳۹۸/۰۴/۲۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۸۳۴۸
ریزش دانش‌آموزان سمپاد از پایه هفتم به هشتم

حواشی آزمون غیراستاندارد سال گذشته ورودی مدارس سمپاد ادامه دارد و ریزش دانش‌آموزان در پایه هشتم یکی از پیامدهای آن است و قرار است آزمونی برای پذیرش میان‌پایه‌ای در مدارس سمپاد برگزار شود.

مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش‌پژوهان جوان در اطلاعیه‌ای اعلام کرده بود که به منظور تکمیل ظرفیت پایه هشتم مدارس استعدادهای درخشان در سال تحصیلی ۹۹ - ۹۸ سنجش هوش و استعداد در مرداد ماه ۹۸ برگزار می‌شود. این در حالی است که تاکنون سابقه نداشته است برای پذیرش میان پایه در مدارس سمپاد آزمونی برگزار شود و به شکلی گسترده دانش‌آموز جذب شود.  فاطمه مهاجرانی رییس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و باشگاه دانش پژوهان جوان در توضیح بیشتر این خبر در حالی که آزمون سنجش و استعداد برای مدارس سمپاد معمولاً برای جذب دانش‌آموزان در پایه هفتم صورت می‌گیرد، نه در میان‌پایه، به مهر گفت: به‌دلیل اینکه از پایه هفتم به پایه هشتم با ریزش دانش‌آموزان رو به‌رو هستیم و از سوی دیگر برخی مدارس کمتر از ظرفیت خود جذب دانش‌آموز داشتند، این ظرفیت اضافه را در نظر گرفتیم و سازو کاری برای پذیرش دانش‌آموزان در میان پایه متوسطه اول طراحی کردیم که همان آزمون سنجش هوش و استعداد است اما با ساز و کاری دیگر.

او ادامه داد: دانش‌آموزانی که در پایه هفتم برای ورود به مدارس سمپاد شرکت کرده‌اند و پذیرفته نشده‌اند، و دانش‌آموزانی که در آن آزمون شرکت نکرده‌اند و امسال به پایه هشتم می‌روند می‌توانند در این گزینش شرکت کنند. وی ظرفیت پذیرش در مدارس سمپاد را ۴ هزار نفر اعلام کرد و در ادامه آزمون پذیرش در تکمیل ظرفیت پایه هشتم را آزمون چهارگزینه‌ای استاندارد عنوان کرد و گفت: سوالات به این صورت است که هم از مطالب درسی است و هم استعداد تحصیلی دانش‌آموزان و هوش تحلیلی آنها سنجیده می‌شود. به نظر می‌رسد باید مهم‌ترین دلیل این اقدام را در نحوه جذب دانش‌آموزان سمپاد در پایه هفتم جست‌وجو کرد. سال گذشته پس از کش و قوس‌های فراوان که از طرح حذف مدارس سمپاد تا حذف آزمون ورودی این مدارس به گوش رسید، در نهایت آزمون پایه هفتم مدارس سمپاد تغییر کرد و سال گذشته به جای آزمون همیشگی که به گفته وزیر آموزش و پرورش وقت، غیراستاندارد و مخل نظام تعلیم و تربیت بود، آزمون هوش ریون به عنوان مبنای سنجش و پذیرش دانش‌آموزان لحاظ شد، این در حالی است که بسیاری از کارشناسان به این نحوه پذیرش انتقاد داشتند و روایی و پایایی این آزمون را به دلیل اینکه در دسترس همگان است، زیر سوال بردند. حتی پس از آن شنیده شد که ورودی مدارس سمپاد در پایه هفتم سال گذشته که امسال به پایه هشتم می‌روند بسیار نامتوازن بوده است به‌طوری‌که آبان ۹۷، مهاجرانی در گفت‌وگو با مهر درباره ورودی‌های جدید مدارس سمپاد گفت: امسال مسیر طولانی طی شد تا دانش‌آموزان پایه هفتم سمپاد سر کلاس بروند و همه در جریان آن هستید. ما سنجش و آزمون برای انتخاب دانش‌آموزان نیاز داریم و اینکه ابزار امسال چقدر کارا بود محل مناقشه است. همه از نظرات ضد و نقیض در این باره آگاه هستند. عده‌ای آزمون ریون را منقرض شده دانستند و عده‌ای اعلام کردند این آزمون کارایی لازم را دارد. محل بحث امروز دیگر این آزمون نیست و همانطور که اشاره کردید خروجی این آزمون است. وی ادامه داد: گزارش‌هایی که ما از استان‌ها و مدارس دریافت کردیم موید این نکته است که امسال دو طیف دانش‌آموز در مدارس سمپاد داریم. یک طیف بسیار خوب و جزو تیزهوشان هستند و یک طیف دانش‌آموزان متوسط و حتی ضعیف هستند. باید از این خروجی برای تهیه آزمون استاندارد سال بعد استفاده کنیم. چرا که بناست در این مدارس برای دو درصد دانش‌آموزان کشور که جزو تیزهوشان هستند خدمات ویژه آموزشی ارایه بدهیم و اگر برخی دانش‌آموزان در این مدارس حکم سرعت گیر را داشته باشند هم سیستم را آزار می‌دهند و هم خودشان آزار می‌بینند.