آیا میتوان با پول جای ایران را در منطقه پر کرد؟
عماد آبشناس |
سالها است که سعودیها در لبنان و سوریه و عراق و فلسطین و افغانستان و یمن و نیجریه تلاش دارند با استفاده از پول برای خود نفوذ کسب کنند.
اگر این روزها به کشورهای عربی که مناطق نفوذ ایران به حساب میآیند سفر کنید به وضوع میتوانید متوجه شوید که سعودیها تلاش دارند برای خود در این مناطق نفوذ بخرند.
البته این ماجرا چیز جدیدی نیست و سالها است که سعودیها در لبنان و سوریه و عراق و فلسطین و افغانستان و یمن و نیجریه و... تلاش دارند با استفاده از پول برای خود نفوذ کسب کنند اما هنوز متوجه نیستند که آنهایی را که با پول میخرند به محض پایان باج دهی آنها را ترک میکنند.
شاید بد نباشد یادآوری کنیم که رهبر سابق لیبی آقای معمر القذافی روزی روزگاری سخاوتمندترین و ولخرجترین رهبر جهان برای سازمانهای مختلف به حساب میآمد و در بسیاری از کشورهای جهان عوامل زیادی حقوق بگیر او بودند اما امروزه وی کجا است و آنها کجا؟
زمانی که قذافی به آنها نیاز داشت آنها چه کار کردند؟
حال همانها را با متحدین ایران در منطقه مقایسه کنید که چگونه برای دفاع از ایران سینه سپر کردهاند.
اگر ایرانیها توانستهاند در این کشورها نفوذ پیدا کنند به دلیل پولی نیست که ایران در این کشورها خرج میکند چون بدیهی است ایران هر چه قدر که پول داشته باشد باز هم توان مالی ایران در مقایسه با توان مالی عربستان سعودی و امارات عربی متحده و ایالات متحده و اسراییل و... بسیار ناچیز است.
در حالی که استراتژی سعودیها بر مبنای حمایت از سران کشورها و حکام بنا نهاده شده استراتژی ایران بر مبنای حمایت از مردم و جنبشها بنا نهاده شده، نکتهای که در قانون اساسی ایران به صراحت به آن اشاره شده.
از سوی دیگر مواضع کشورها بسیار مهم است.
ایرانیها بخوبی متوجه شدهاند که مردم کشورهای اسلامی هر چه قدر که تبلیغات غرب هم تلاش کند باز هم اسراییل را دشمن اول خود میدانند.
از سوی دیگر عملکرد ایالات متحده در منطقه از کشتار مسلمانان گرفته تا اشغال کشورهای اسلامی و تبلیغ بر علیه مسلمانان در جهان و همچنین حکم رانی بر حکام برخی کشورهای اسلامی منجر شده که بسیاری از مسلمانان امریکا را دشمن اول خود بدانند.
حتی بسیاری از مسلمانان در این کشورها روز شماری میکنند تا روزی برسد بتوانند از امریکاییها انتقام بگیرند.
بر کسی پوشیده نیست که تعداد زیادی نیروی امریکایی بصورت غیر رسمی در عربستان سعودی مستقر هستند و حتی در جنگ عربستان سعودی بر علیه یمن به این کشور کمک میکنند، اما اینکه عربستان سعودی رسما اعلام کند که بیش از 500 نیروی ویژه امریکایی در پایگاه ملک خالد مستقر شدهاند قطعا منجر میشود که بسیاری از مسلمانان موضع منفی نسبت به عربستان بگیرند.
در مقابل اینکه ایرانیها مدرنترین پهپاد امریکایی را سرنگون کردهاند و در مقابل ایالات متحده ایستادهاند و از سوی دیگر با انگلیس رفتار تحقیرکننده دارند و کشتی انگلیسیها را در مقابل توقیف کشتی خود در تنگه جبل الطارق توقیف میکنند، عملا بسیاری از آن مسلمانانی که نسبت به ایالات متحده و انگلیس موضع منفی دارند را به سمت ایران میکشاند.
بنده طی یکی دو هفته اخیر با تعداد زیادی از شخصیتهای رسانهای کشورهای اسلامی گفتوگو داشتم و همه اذعان داشتند که پس از این مرحله یعنی مرحله سرنگونی پهپاد امریکایی و توقیف کشتی انگلیسی محبوبیت ایران در کشورهای اسلامی با شیب خیلی زیادی بالا رفته.
این محبوبیت را نمیتوان با کل ثروت جهان خریداری کرد و اینکه مثلا ایالات متحده شرط میگذارد ایران از نفوذ خود در منطقه بکاهد یک بحث مع الفارق است، چرا که چگونه ایران میخواهد به طرفداران خود در منطقه بگوید دیگر مرا دوست نداشته باشید؟
شاید هم امریکاییها از قصد چنین چیزی را مطرح میکنند چون میدانند امکانپذیر نیست.
به هر حال مشاهده کردهایم که طی چهل سال اخیر ایالات متحده و متحدیناش در منطقه هر آنچه در توان داشتند را انجام دادند تا از نفوذ ایران در منطقه بکاهند و توان بازدارنده ایران را تضعیف کنند اما با وجود همه فشارها و تحریمها ایران هم نفوذ بیشتری در منطقه پیدا کرد و هم اینکه توان نظامی بازدارندگی بالاتری را پیدا کرد.
پس میتوان نتیجه گرفت هر چه قدر دشمنان ایران بخواهند برای این کشور چالش ایجاد کنند فقط عملا موجب تقویت آن میشوند و سیاستهای قدیمی آنها در خرید نفوذ در منطقه به هیچوجه جواب نمیدهد.
منبع: اسپوتنیک