9 کشور مشتری بنزین ایران شدند
گروه انرژی|
رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران از اعلام آمادگی رسمی خریداران خارجی بنزین ایران در ۹ کشور منطقه خبر داد و گفت: برندگان عرضههای بورس انرژی، ظرف یکماه محمولههای خود را تحویل میگیرند. رضا پدیدار با اشاره به آغاز عرضه بنزین ایران در بورس انرژی گفت: حدود دو تا سه ماه است که ایران توانمندی افزایش تولید بنزین، گازوئیل و فرآوردههای هیدروکربوری را بیش از نیاز مصرف داخلی پیدا کرده و بر این اساس اتاق بازرگانی تهران در کنار بورس انرژی و وزارت نفت، این موضوع را به فعالان اقتصادی اعلام کرده تا برای خرید این محصولات در بورس انرژی آماده باشند. رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران افزود: بر این اساس، مازاد محصولات تولیدی هیدروکربوری و بنزین مازاد، در بورس انرژی ارایه خواهد شد؛ این در شرایطی است که مقررات بورس انرژی میگوید هر فردی که قصد خرید این محصولات را دارد باید از طریق کارگزاریهای رسمی و مورد تایید بورس انرژی، درخواست خود را ارایه دهد؛ ضمن اینکه شرکتهای کارگزاری علاقهمند نیز میتوانند در بورس انرژی ثبتنام نمایند.
وی تصریح کرد: بورس انرژی در نوبتهای گذشته، نفت خام را برای فروش عرضه میکرد که بعضا مشتری نداشت؛ اما اکنون فرآوردههای هیدروکربوری و مشتقات نفتی را پیشنهاد داده که در قالب آن، بنزین، گازوئیل، نفت سفید و نفت کوره، یک بار در هفته عرضه شده و بر اساس آن، سهشنبه هر هفته نیز کارگزاریها میتوانند وارد رقابت شوند. البته پیش از اینکه رقابت شروع شده و پیشنهاد قیمت مطرح شود، خریداران باید سپردهای را به بورس بسپارند و قیمت مدنظر خود را پس از آن اعلام کنند؛ در این صورت اگر در رقابت برنده شدند، محموله آنها حداکثر ظرف یک ماه تحویل داده میشود. پدیدار در خصوص مکانیزم تسویه حساب نیز گفت: این تسویه حساب به صورت مستقیم پولی و ارزی یا به صورت تهاتری خواهد بود. وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر کیفیت بنزین تولیدی ایران و تطبیق آن با استانداردهای جهانی خاطرنشان کرد: در دولت یازدهم و دوازدهم، از کاتالیستهای پایه فلزات گرانبها و سیستمهای نوین تولید استفاده شده و به خصوص در پالایشگاه ستاره خلیج فارس، تولید با کیفیت بسیار بالا انجام میشود؛ بنابراین بنزین تولیدی ایران کاملا منطبق بر استانداردهای جهانی است.
پدیدار گفت: هماکنون دو نوع بنزین بدون سرب با اکتان ۹۱ و بنزین سوپر با اکتان ۹۵ تولید میشود که هر دو با کیفیت و منطبق با استانداردهای جهانی هستند.
وی اظهار داشت: ۹ کشور از جمله عراق، سوریه، ترکیه، افغانستان، پاکستان، ارمنستان، آذربایجان و کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله عمان، مشتری بنزین ایران هستند.
براساس گزارش ایسنا، محمدعلی دادور، مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس نیز با اشاره به کیفیت بنزین تولیدی این پالایشگاه، گفت: بنزین یورو5 ستاره خلیج فارس از نظر زیستمحیطی از استاندارد یورو5 جهانی پاکتر است چرا که بنزنی که در بنزین یورو5 باید زیر یک درصد باشد، در این پالایشگاه در محدوده 0.5 تا 0.7 درصد است.
این مقام مسوول با بیان اینکه همچنین آروماتیک در شرایط استاندارد باید 35 باشد اما در حال حاضر در بنزین تولیدی پالایشگاه ستاره خلیج فارس بین 29.5 تا 31.5 است و میزان گوگرد استاندارد در این نوع بنزین باید کمتر از 10 پی.پی.ام. باشد که در حال حاضر در بنزین ستاره خلیج فارس کمتر از یک پی.پی.ام. است، گفت: با توجه به اینکه نیاز داخل تامین شده و بازارهای ایران برای خرید بنزین اشباع است، با تصمیم صادق آبادی، معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی صادرات این فرآورده استراتژیک و ورود آن به رینگ صادراتی را پیگیری کردیم. دادور فروش نخستین محموله صادراتی بنزین ایران را موفقیتآمیز خواند و اضافه کرد: خوشبختانه این محموله 20 دلار به ازای هر بشکه گرانتر از نرخ نشریه «پلتس» به فروش رفت که نشاندهنده عملکرد صحیح در ورود به بازارهای جهانی است.
وی با بیان اینکه بیش از یک قرن از کشف نفت در ایران میگذرد و ما بسیار خرسندیم که نخستین صادرات بنزین به عنوان اتفاقی تاریخی از پالایشگاه ستاره خلیج فارس آغاز شد، تاکید کرد: شرکت نفت ستاره خلیج فارس تجربه عرضه دیگر فرآوردهها را در رینگ داخلی و بینالمللی دارد و همین موضوع میتواند سبب اتخاذ روشهای صحیح در موضوع صادرات شود.
وی جلوگیری از خامفروشی را ترفندی برای عملی کردن منویات مقام معظم رهبری دانست و گفت: در پی صادرات فرآوردهها ارزش افزوده بیشتری ایجاد خواهد شد که سبب ارزآوری و بهبود شرایط اقتصادی کشور میشود. نخستین عرضه بنزین ستاره خلیج فارس در رینگ بینالمللی توسط شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی این موضوع را ثابت کرد که میتوان ارزش افزودهای بالاتر از پیشبینیهای نشریات معتبر این حوزه برای بنزین صادراتی کسب کرد و امیدواریم در معاملات بعدی وضعیت به مراتب بهتر شود. وی در ادامه تاکید کرد: تجربه فروش گاز مایع در رینگ بینالمللی به ما این موضوع را متذکر میشود که متقاضایان دریافت بنزین صادراتی ایران مطمئنا در معاملات بعدی بیشتر خواهند شد و این مساله باعث جلب خریداران و بالا رفتن قیمتها خواهد شد. مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس افزایش تعداد خریداران را سبب ورود بنزین ایران به بازارهای هدف با ارزآوری بیشتر ارزیابی کرد و گفت: امروز در صادرات فرآوردهها سهم خوبی را از بازار افغانستان و پاکستان داریم و کشورهای آفریقایی، ارمنستان و عراق نیز بهتازگی به مشتریان ما افزوده شدهاند.