با سمینار و همایش مشکل اقتصاد حل نمی‌شود

۱۳۹۸/۰۵/۱۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۰۱۶۵

  بسته‌های عملیاتی تدوین و اجرای آنها را مطالبه کنیم

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: گروهی، فعالان اقتصادی را «سرباز» و چه‌بسا «سردار» جنگ اقتصادی خطاب می‌کنند اما در عمل، اقداماتشان به‌گونه‌ای است که عرصه را بر فعال اقتصادی تنگ کرده است. غلامحسین شافعی در نشست مشترک هیات نمایندگان اتاق مشهد با رییس جدید سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خراسان رضوی افزود: موانع موجود در مسیر فعالیت‌های اقتصادی به دو بخش «داخلی» و «خارجی» تقسیم می‌شود که چالش‌های «بیرونی» شاید از توان و اراده ما خارج باشند اما راه‌حل عمده مشکلات «درونی» در اختیار خود ماست. او تأکید کرد: بپذیریم چالش‌هایی که خودمان ساختیم و مانع‌تراشی‌هایی که انجام دادیم به‌مراتب بیشتر از مشکلات و تحریم‌های تحمیلی خارجی است. البته که این تحریم‌ها باعث سوءاستفاده گروهی نیز شده اما نباید تخلفات آنها به همه فعالان این عرصه تعمیم پیدا کند و مانعی برای فعالیت‌های اقتصادی در کشور شود. رییس اتاق مشهد با بیان اینکه بارها تأکید کرده‌ایم با قوانین دوران صلح نمی‌توان ساختارهای ایام جنگ اقتصادی را اداره کرد، گفت: بسیاری از بندهایی که در دوران صلح به‌پای فعالان اقتصادی بسته شده، از مشکلات مربوط به چک‌های برگشتی گرفته تا مباحث و مسائل حوزه مالیاتی، باید در وضعیت دشوار جنگ اقتصادی گشوده شود. به عقیده شافعی، گشایش‌هایی ازاین‌دست می‌توانند عامل حیات دوباره واحدهای تولیدی باشند و پس از بازگشت به شرایط عادی نیز می‌توان، امتیازات اعطایی را جبران کرد.

رییس اتاق ایران افزود: البته طرحی در دست بررسی است تا چنانچه میسر شود، شماری از قوانین که در شرایط کنونی جنبه بازدارنده دارند، در سال‌های 98 و 99 اجرایی نشوند که اگر این مهم محقق شود، نتایج خوبی حاصل خواهد آمد. البته که نظارت‌ها نیز باید به‌گونه‌ای باشد تا بستر سوءاستفاده نیز شکل نگیرد.

او به رسالت‌های بخش خصوصی نیز اشاره‌ای داشت و خاطرنشان کرد: ایرادی نیز متوجه بخش خصوصی است که «فراوان» نقد بیان می‌کند اما «اندک»، راهکار ارایه می‌دهد. در شرایط کنونی برای ثمر یافتن مطالباتمان باید به انضمام انتقاد و پیگیری، تحلیل و راهکار موثر نیز بیان کنیم.

وی تأکید کرد: خوشبختانه امروز انجمن‌ها و تشکل‌های اقتصادی توانمندی در کشور فعال هستند که می‌توانند به مدد ظرفیت‌های کارشناسی خود، بر چند مشکل عمده متمرکز شده و برای آنها چاره‌جویی کرده و مسیر حل چالش‌ها را نیز مستندسازی کنند.

شافعی متذکر شد: برگزاری سمینارها و همایش‌ها، نمی‌تواند به‌تنهایی راهگشا باشد و باید برای حصول اطمینان از کسب نتیجه، بسته‌ها و راهکارهای عملیاتی تدوین کرده و روی میز مسوولان بگذاریم و سپس تحقق آنها را مطالبه کنیم.

او در ادامه نقبی بر اهمیت توسعه تعاملات تجاری و اقتصادی با کشورهای همسایه زد و عنوان کرد: تأکید بر اهمیت توسعه این تعاملات بسیار جدی بوده و هفته گذشته برای این منظور اعتبار خوبی از سوی ارکان متولی تخصیص یافت. در خراسان رضوی نیز اتاق مشهد باید طرحی عملیاتی تهیه کند تا بتوانیم از این اعتبار بهره لازم را ببریم.

 پارلمان بخش خصوصی باید جایگاه سیاست‌گذاری داشته باشد

محمدرضا مس‌فروش، رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این نشست، با تأکید بر اینکه‌شأن و جایگاه اتاق بازرگانی فراتر از وجه مشورتی آن است، گفت: پارلمان بخش خصوصی باید جایگاه سیاست‌گذاری داشته باشد.

او چالش‌های اقتصادی را جدی برشمرد و گفت: اگر عزم‌ها برای رفع مشکلات جزم نشود و در همه بخش‌ها و جهت‌گیری‌ها، تغییری موثر رخ ندهد، گرهی گشوده نخواهد شد و انباشت مشکلات نیز افزون می‌شود.

این مقام مسوول تأکید کرد: اگر اتاق بازرگانی نیز به عنوان عالی‌ترین مرجع فعالان بخش خصوصی، همراهی لازم را به عمل آورد و مطالبه‌گر باشد؛ تحولات مثبتی در بخش‌های مختلف رقم خواهد خورد. تقاضای ما نیز همراهی پارلمان بخش خصوصی و کمیسیون‌های تخصصی آن با برنامه‌ها و اهداف اقتصادی استان است.

مس‌فروش خاطرنشان کرد: حدود 7 درصد از واحدها، 6 درصد از سرمایه‌گذاری و 8 درصد از اشتغال صنعتی کل کشور متعلق به خراسان رضوی است اما مولفه‌هایی نظیر اشتغال و سرمایه‌گذاری دارای ظرفیت‌های بیشتری هستند و باید توسعه یابند.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی خواستار همگرایی بخش خصوصی در راستای مطالبه‌گری شد و بر ضرورت تسریع اقدامات تأکید کرد. مس‌فروش، نقبی به مشکلات سیستمی زد و گفت: البته شاید بخشی از این مشکلات ناشی از ناکارآمدی نباشد و بیشتر از ضعف انگیزه‌ها نشات بگیرد. در این راستا باید در ساختارهای اداری بستر انگیزه‌سازی فراهم آید.