ورق برگشت؛ این‌بار پسران دهه هفتادی در مضیقه ازدواج

۱۳۹۸/۰۵/۱۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۰۱۹۶
ورق برگشت؛ این‌بار پسران دهه هفتادی در مضیقه ازدواج

صحبت از ازدواج که می‌شود هر یک از افراد و مسوولان از زاویه دید و مسوولیتی که دارند به این موضوع پرداخته و مواردی چون تاخیر، تعجیل، افزایش سن ازدواج و... را تحلیل می‌کنند؛ تحلیل‌هایی که گاه حالتی هشدار آمیز و خطرناک به خود می‌گیرد اما آمارهای مرتبط با ازدواج نشان می‌دهد موانع و مشکلات پیرامون ازدواج هنوز به مرحله‌ای نرسیده که برایش زنگ خطری به صدا درآید.

طی سال‌های اخیر همواره اخباری در مورد کاهش ازدواج، افزایش سن ازدواج، تجرد قطعی و ... مطرح شده و بسیاری از مسوولان از روند ازدواج در کشور ابراز نارضایتی یا حتی نگرانی کرده‌اند. برخی شهروندان نیز تحلیل‌های خود را به متولدین دهه‌های مختلف ربط داده و بدون بررسی آمار و ارقام با استناد به وضعیت ازدواج افراد در همسایگی یا اقوامشان احکام کلی در مورد ازدواج و وضعیت آن در کشور صادر می‌کنند.

  محاسباتی که نشان از افزایش تعداد ازدواج‌ها دارد

شهلا کاظمی پور، جمعیت شناس و استاد دانشگاه جزو افرادی است که با استناد به آمار ثبت شده از ازدواج و سن ازدواج در کشور معتقد است که آمار ازدواج تنها کاهش نیافته بلکه افزایش هم داشته است. این جمعیت شناس با بیان اینکه دهه شصتی‌ها تقریبا از دهه ۸۰ ازدواجشان شروع شده و تا الان هم ادامه دارد، به ایسنا گفت: تعداد ازدواج‌های ۱۵ تا ۴۹ ساله‌ها در سال ۸۵ تقریبا ۷۴۰ هزار مورد بوده که این تعداد در سال ۹۰ به ۸۲۶ هزار و در سال ۹۵ به ۶۶۰ هزار مورد رسیده که این آمار نشان می‌دهد تعداد ازدواج‌ها در مجموع دو جنس در حال کاهش است. او با اشاره به اینکه وقتی میزان خام ازدواج را حساب می‌کنیم این عدد نشان می‌دهد که میزان ازدواج‌ها در حال کاهش است، افزود: منظور از میزان «خام ازدواج»، محاسبه تعداد واقعه ازدواج نسبت به کل جمعیت است، اما در میزان «خالص ازدواج» تعداد ازدواج‌ها در بین جمعیت در معرض ازدواج محاسبه می‌شود. بنابراین وقتی تعداد ازدواج‌ها در میان جمعیت در معرض ازدواج محاسبه می‌شود، از تعداد ازدواج‌ها نه تنها کاسته نشده، بلکه شاهد افزایش تعداد آن در کشور هستیم.

  واقعا میزان ازدواج‌ها کاهش یافته؟

به گفته این جمعیت‌شناس، اگرچه تعداد ازدواج‌های کشور از حدود ۷۴۰ هزار مورد به ۶۶۰ هزار مورد رسیده، اما در سال ۹۵ میزان خالص ازدواج بیشتر شده است. علت این موضوع این است که در دهه ۶۰ موالید بالایی داشتیم و بچه‌هایی که در دهه ۸۰ وارد سن ازدواج شدند تعدادشان خیلی زیاد بوده است این درحالی است که در حال حاضر و به مرور زمان اکثر این فرزندان دهه شصتی ازدواج کرده‌اند و به تدریج دهه هفتادی‌ها وارد سن ازدواج می‌شوند، اما در دهه ۷۰ چون باروری کم شده، در حال حاضر نیز میزان ازدواج هم کاهش یافته است.

کاظمی‌پور با بیان اینکه محاسبه زنان ۱۵ تا ۴۵ ساله مجرد در سال ۸۵، رقم ۷ میلیون نفری را نشان می‌دهد، تصریح کرد: تعداد این افراد در سال ۹۰ به ۶.۵ میلیون نفر و در سال ۹۵ به ۵.۶ میلیون نفر رسیده است. آمار نشان می‌دهد تعداد مجردان با رسیدن دهه شصتی‌ها به سن ازدواج، کاهش یافته است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه تعداد مردان مجرد ۲۰ تا ۵۰ سال در سال ۸۵، ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر بوده است، ادامه داد: تعداد این افراد در سال ۹۰ به ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر رسیده و همچنین تعداد این افراد در سال ۹۵ تقریبا ثابت مانده است. به این ترتیب موضوع مضیقه ازدواج خودش را اینجا نشان می‌دهد، چراکه تعداد مردان ۲۰ تا ۵۰ ساله که می‌توانستند در سال ۸۵ با دختران ۱۵ تا ۴۵ ساله ازدواج کنند، پنج میلیون و ۴۰۰ هزار نفر بودند اما تعداد زنان هفت میلیون نفر بود. این استاد دانشگاه با بیان اینکه در سال ۹۰ این رقم تعدیل شده و ۵میلیون و ۹۰۰ هزارنفر مرد در مقابل ۶.۵ میلیون زن مجرد قرار داشتند، تصریح کرد: در سال ۹۵ تعداد پسران ۲۰ تا ۵۰ ساله ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر و تعداد دختران نیز به پنج میلیون و۶۰۰ هزار نفر رسید. به این ترتیب می‌توان گفت که موضوع مضیقه ازدواج که برای دختران دهه شصتی مطرح بود این‌بار برای پسران دهه هفتادی در سال ۹۵ مطرح شده است.

  ۹ درصد مردان در مرز ۳۵ سالگی مجردند

به گفته این استاد دانشگاه میانگین سنی ازدواج دختران و پسران بعد از انقلاب به مرور افزایش یافته و برای آقایان از ۲۴ سال به ۲۸ سال رسیده است. میانگین سنی ازدواج برای دختران نیز از حدود ۲۰ سال به نزدیک ۲۴ سال رسیده است که این موضوع یک تغییر اساسی را نشان می‌دهد.

کاظمی‌پور با اشاره به اینکه درصد مجردان در مرز ۳۵ سالگی در سال ۶۵ سه درصد بوده اما این رقم در حال حاضر به ۹ درصد رسیده است، افزود: در سال ۶۵، ۲.۷ درصد زنان ۳۵ ساله مجرد بودند که این میزان در حال حاضر به حدود ۱۰ درصد افزایش یافته است. این آمار در خصوص زنان ۵۰ ساله نیز به حدود سه درصد می‌رسد. در واقع توان گفت که عمومیت ازدواج تغییر نکرده و تنها و به سنی بالاتر منتقل شده است. یعنی اگر در گذشته در سن ۲۰ سالگی ۵۷ درصد مرد مجرد داشتیم این رقم در حال حاضر به ۸۰ درصد رسیده است. این آمار همچنین برای زنان از ۲۵ درصد به ۴۴ درصد افزایش یافته است. این استاد دانشگاه در ادامه به دلایل شکل‌گیری تغییرات مذکور اشاره کرد و گفت: در گذشته جمعیت روستا نشین بیش از زمان کنونی بوده و آموزش عالی و تحصیل عمومیت نداشت. در نگاه کلی می‌توان گفت که ازدواج همچنان در جامعه ما عمومیت دارد، اما با یک بازه ۵ تا ۱۰ ساله به سن بالاتر منتقل شده است.

  میانگین اختلاف سنی زوجین

کاظمی پور افزود: در سال ۶۵ میانگین سن زنان مجرد حدود ۱۷ سال بود و الان به ۲۱.۵ سال رسیده است. در مورد آقایان هم میانگین سن مجردها حدود ۱۸ سال بود که به ۲۲ سال افزایش یافته است. میانگین اختلاف سنی زوجین هم از حدود ۴ سال به حدود ۴.۳ سال افزایش یافته است.

به گفته این جمعیت شناس اختلاف سنی زوجین در سه دسته تقسیم می‌شود که شامل بیشتر بودن سن مردان نسبت به زنان از یک تا ۵ سال، ۶ تا ۱۰ سال و بیش از ۱۰ سال است. اختلاف سنی مردان و زنان بین ۱ تا ۵ سال از ۴۵ درصد به ۴۱ درصد، اختلاف سنی ۶ تا ۱۰ سال از ۲۴ درصد به ۲۷ درصد و بیش از ۱۰ سال از ۶.۴ درصد به ۸.۸ رسیده است. کاظمی‌پور ادامه داد: اما یکی از تغییرات رخ داده این است که اختلاف سن مردان بزرگ‌تر درحال افزایش است. احتمال می‌دهم که در آمارهای ازدواج، با توجه به اینکه آمار «ازدواج مجدد» از آمار «ازدواج نخست» تفکیک نمی‌شود، این افزایش هم به دلیل رایج شدن ازدواج مجدد در ایران باشد. البته این یک احتمال است.