تصویب آیین‌نامه واردات صادرات طلا در شورای پول و اعتبار

۱۳۹۸/۰۵/۲۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۰۷۶۹
تصویب آیین‌نامه واردات صادرات طلا در شورای پول و اعتبار

 گروه بانک و بیمه |  احسان شمشیری |

عصر سه‌شنبه 22 مرداد 98 هر اونس طلا در بازار جهانی با 26 دلار افزایش نسبت به روز دوشنبه به 1532 دلار رسید و به دنبال کاهش چند روز قبل که به زیر 1500 دلار رسیده بود، بار دیگر به بالای 1500 دلار رسید .این رشد قیمت، اندکی روی قیمت طلا و سکه در بازار داخلی ایران اثرگذار بوده است. فعالان بازار ارز می‌گویند که اگرچه اونس جهانی طلا افزایش یافته اما به موازات آن نرخ دلار در بازار داخلی کاهش یافته و در نتیجه اثر رشد قیمت اونس جهانی را تا حدودی خنثی کرده و تخلیه حباب قیمت سکه و طلا نیز تاحدودی مانع از رشد قیمت طلا و سکه در بازار ایران شده است.

به گزارش تعادل، نظرسنجی کیتکو درباره تغییرات قیمت طلا در هفته پیش رو حکایت از پیش بینی سرمایه‌گذاران و تحلیلگران در جهت افزایش قیمت‌ها دارد. زیرا تحولات جهانی از جمله جنگ تجاری امریکا و چین، نگرانی‌ها نسبت به اعتراضات در هنگ‌کنگ و ریزش ارزش ارز آرژانتین، خروج بریتانیا از برگزیت، آینده قیمت سهام را تضعیف کرده و در نتیجه سرمایه‌گذاری سنتی مثل طلا با رشد قیمت‌ها همراه شده است.

قیمت ارز روز سه‌شنبه نسبت به هفته گذشته و روز شنبه با کاهش 50 تومانی در دلار و یورو همراه شد و نرخ دلار در بازار آزاد و معاملات نقدی 11710 تومان معامله شد. نرخ لحظه‌ای دلار در سامانه سنا به 11700 و یورو به 13200 تومان رسید. در صرافی‌های مجاز بانکی نیز دلار 11700 تومان و یورو 13200 تومان فروخته شد و نرخ خرید در صرافی‌ها برای دلار 11650 و یورو 13150 تومان بود.

 سامانه سنا نیز نرخ میانگین معاملات ارزی برای روز دوشنبه را برای دلار 11758، یورو 13240، درهم 3210، یوآن 1728، پوند 14296 و لیر ترکیه 2232 تومان اعلام کرده است.

 در بازار طلا با افزایش اونس جهانی طلا به 1532 دلار، قیمت طلا و سکه نیز اندکی افزایش داشت و سکه تمام بهار آزادی طرح جدید با افزایش 70 هزار تومانی، چهار میلیون و 230هزار تومان، سکه تمام طرح قدیم نیز با 6۰ هزار تومان افزایش چهار میلیون و 15۰ هزار تومان داد و ستد شد.

هر قطعه نیم‌سکه نیز با ۴۰ هزار تومان افزایش قیمت، دو میلیون و 240 هزار تومان و ربع سکه هم با 60 هزار تومان افزایش، یک میلیون و 43۰ هزار تومان و سکه گرمی 980 هزار تومان معامله شد. همچنین هر گرم طلای ۱۸ عیار در طلافروشی‌ها 420 هزار تومان معامله می‌شود که 8۰۰۰ تومان افزایش داشته است. مظنه مثقال 17 عیار یا طلای آبشده نیز به 1 میلیون و 819 هزار تومان رسید.

در ساعات عصر سه شنبه نیز با اعلام دلار نقدی 11650 تومان و اونس طلای جهانی 1527 دلار، قیمت‌ها اندکی کاهش یافت و یک مثقال طلا به 1 میلیون و 813 هزار، گرم طلای18عیار 418 هزار، سکه امامی 4 میلیون و 210 هزار تومان رسید.

بانک‌ها روز ۲۲ مرداد قیمت دلار را کاهش دادند؛ به‌طوری که قیمت خرید دلار در بانک‌ها که در روز یکشنبه ۱۱ هزار و ۴۵۹ تومان بود، به ۱۱ هزار و ۳۶۲ تومان کاهش یافت. همچنین شعب ارزی بانک‌ها هر یورو را ۱۲ هزار و ۷۳۱ تومان می‌خرند که در مقایسه با قیمت ۱۲ هزار و ۸۴۰ تومانی روز یکشنبه، نرخ این ارز هم کاهش یافته است.هر پوند انگلیس نیز در شعب ارزی بانک‌ها به قیمت ۱۳ هزار و ۶۸۳ تومان خریداری می‌شود.

قیمت ارز مسافرتی در بانک‌ها همچنان از قیمت فروش آن در بازار بالاتر است؛ به‌طوری که قیمت فروش ارز مسافرتی در بانک‌ها ۱۳ هزار و ۳۷۱ تومان اعلام شده که با احتساب کارمزد به حدود ۱۳ هزار و ۷۰۰ تومان می‌رسد.

صرافی‌های مجاز بانک مرکزی نیز قیمت دلار را نسبت به روز یکشنبه ثابت نگه داشتند؛ به‌طوری که قیمت خرید دلار در این صرافی‌ها ۱۱ هزار و ۶۵۰ تومان و قیمت فروش آن ۱۱ هزار و ۷۰۰ تومان است. این صرافی‌ها هر یورو را به قیمت ۱۳ هزار و ۱۵۰ تومان می‌خرند و ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومان می‌فروشند که نسبت به روز یکشنبه تغییری نداشته است.

  دلار با تشکیل بازار متشکل ارزی به 10 هزار تومان می‌رسد

از سوی دیگر، پور ابراهیمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با طرح اثر کاهش نرخ ارز بر سایر بازارها گفت: با ثبات نرخ ارز و سکه همه کالاها در بازار درگیر کاهش نرخ‌ها خواهند شد. حباب نرخ ارز و سکه در روزهای آتی تخلیه می‌شود و با تشکیل بازار متشکل ارزی نرخ ارز به کانال ۱۰ هزار تومان یا کمتر هم می‌رسد.

محمدرضا پور ابراهیمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس از کاهش دوباره نرخ ارز در روزهای آتی خبر داد و گفت: این روند با سیاست‌های صحیح بانک مرکزی همچنان ادامه دارد. نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه دلیلی برای صعودی شدن یک‌باره نرخ ارز وجود ندارد، افزود: مردم باید بدانند با توجه به روند نزولی نرخ ارز، دیگر نگهداری ارزهای خانگی و همچنین سکه به صلاح نیست.

وی در گفت‌وگو با ایبِنا، با اشاره به روند نزولی نرخ ارز و سکه در کشور، در پاسخ به این سوال که چرا پیامدهای کاهش نرخ ارز و سکه در بازار مشهود نیست؟ گفت: در حال حاضر چون ثباتی در روند کاهشی نرخ‌ها رخ نداده، بازار نتوانسته از این رویه متاثر شود.

وی با تاکید بر اینکه سکه و ارز نباید به عنوان کالای سرمایه‌ای لحاظ شود، تصریح کرد: با کاهش نرخ سکه و ارز ضررهای بسیاری متوجه افرادی که در این حوزه سرمایه‌گذاری کرده‌اند خواهد شد.

پورابراهیمی ادامه داد: با ثبات نرخ ارز و سکه همه کالاها در بازار درگیر کاهش نرخ‌ها خواهند شد. این نماینده مردم در مجلس دهم، با بیان اینکه حباب نرخ ارز و سکه در روزهای آتی تخلیه می‌شود، افزود: با تشکیل بازار متشکل ارزی نرخ ارز به کانال ۱۰ هزار تومان یا کمتر هم می‌رسد.

  تصویب آیین‌نامه ورود و صدور

فلزات گرانبها

 از سوی دیگر، آیین‌نامه ورود و صدور فلزات گرانبها در وزارت صنعت اصلاح و در شورای پول و اعتبار تصویب شد. آیین‌نامه ورود و صدور فلزات گرانبها با پیگیری دفتر صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) و با همکاری سایر دستگاه‌های ذی‌ربط از جمله بانک مرکزی، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، سازمان ملی استاندارد و واحدهای تولیدی بخش خصوصی، اصلاح و در شورای پول و اعتبار تصویب و سپس توسط بانک مرکزی ابلاغ شد.

آیین‌نامه صدور، ورود و معاملات فلزات گرانبها از قبل از انقلاب تاکنون بازنگری نشده بود که با توجه به تغییر شرایط، ضرورت ایجاد اصلاحات وجود داشت.

درباره بازنگری این آیین‌نامه که منحصرا به طلا و فلزات گرانبها مربوط است، مرجع و متولی صنعتی وجود نداشت که این موضوع را پیگیری و نواقص را برطرف کند بنابراین دفتر صنایع فلزی وزارت صنعت متولی شد چرا که این صنعت پتانسیل بسیار بالایی در امر اشتغال و صادرات دارد.

بررسی این آیین‌نامه از یک سال و نیم پیش شروع و اصلاحات آن با حضور دستگاه‌های همکار و با محوریت وزارت صمت انجام شد. نمایندگان بانک مرکزی، ستاد مبارزه با قاچاق کالا، ناجا و وزارت اقتصاد و دارایی از جمله دستگاه‌های شرکت‌کننده در جلسات اصلاح آیین‌نامه صدور و ورود فلزات گرانبها بودند. با تصویب این آیین‌نامه در شورای پول و اعتبار و ابلاغ آن توسط بانک مرکزی، می‌توان گفت این آیین‌نامه واقعی‌تر شده و مشکلات و موانعی که با توجه به ماهیت صنعت طلا و شرایط مترقب بر فرایند آن تسهیل شده است.با توجه به پتانسیل بالای کشور ما در زمینه صادرات مصنوعات طلا این آیین‌نامه می‌تواند در جهت افزایش تولید این صنعت در داخل و صادرات آن تاثیرات بسزایی داشته باشد. در تبصره ۱ ماده ۴ این آیین‌نامه آمده است اشخاص حقیقی یا حقوقی دارای مجوز تولید می‌توانند پس از تایید وزارت صنعت، معدن و تجارت نسبت به ورود فلزات گرانبهای ذوب شده خام به کشور با رعایت کامل سایر قوانین و مقررات مربوطه اقدام کنند؛ صدور تاییدیه انطباق شمش وارداتی بر عهده سازمان ملی استاندارد است. همچنین در تبصره۲ آیین نامه آمده است ورود کالاهای صنعتی فلزات گرانبها توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی با رعایت کامل سایر قوانین و مقررات مربوط با مجوز وزارت صنعت، معدن و تجارت مجاز است. در ماده ۶، صدور مصنوعات فلزات گرانبها توسط اشخاص حقیقی و حقوقی منحصراً با اخذ مجوز از بانک مرکزی و با رعایت کامل سایر قوانین و مقررات مربوطه و با ضوابط قید شده در آیین‌نامه مجاز است. تمام این اصلاحات در جهت تسهیل فعالیت‌های تولیدی و صادراتی این صنعت انجام پذیرفته است.

 ایجاد شهرک‌های تخصصی طلا

و جواهرات

همچنین پیشنهاد ایجاد شهرک‌های تخصصی طلا و جواهر به منظور تجمیع تولید و تمرکز بر صادرات این محصول به شرکت شهرک‌ها و صنایع کوچک ارایه شده است.این پیشنهاد پس از بررسی برای تصویب به دولت ارایه خواهد شد.

  اوج‌گیری دوباره قیمت طلا در بازار جهانی

قیمت طلا در معاملات روز سه‌شنبه بازار جهانی درپی نگرانی‌ها نسبت به اعتراضات در هنگ کنگ و ریزش ارزش ارز آرژانتین در بحبوحه کندی اقتصاد جهانی، به بالاترین حد در بیش از شش سال گذشته صعود کرد.

 هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جاری بازار سنگاپور ۰.۳ درصد رشد کرد و به ۱۵۱۵ دلار و ۳۲ سنت رسید. بهای معاملات این بازار پیش‌تر تا مرز ۱۵۱۸ دلار و سه سنت پیش رفته بود.

در بازار معاملات آتی امریکا، هر اونس طلا ۰.۶ درصد افزایش یافت و به ۱۵۲۶ دلار و ۹۰ سنت رسید.

به گفته ایلیا اسپیواک، استراتژیست ارزی در شرکت دیلی فارکس، بحران در آرژانتین و وخامت اوضاع سیاسی در هنگ کنگ باعث ریسک گریزی سرمایه‌گذاران شده است. بانک‌های مرکزی نمی‌توانند کار چندانی انجام دهند زیرا نرخ‌های بهره در رکورد پایینی قرار دارد. معترضان موفق شدند فرودگاه هنگ کنگ را که پرازدحام‌ترین فرودگاه باری جهان است، تعطیل کنند. این اعتراضات که در مخالفت با لایحه استرداد به سرزمین اصلی چین آغاز شده بود به درخواست‌ها برای دموکراسی گسترش یافته است. در آن سوی دیگر جهان، نگرانی‌ها نسبت به بازگشت سیاست‌های مداخله جویانه بازار آرژانتین را فرا گرفته است. این ابهامات به همراه نگرانی نسبت به پیامدهای جنگ تجاری امریکا و چین که باعث کندی اقتصاد جهانی شده، سرمایه‌گذاران را متقاضی دارایی‌های امن کرده است.

طلا به همراه ین ژاپن و اوراق قرضه امریکا در شرایط ابهامات سیاسی و مالی به عنوان سرمایه‌گذاری مطمئن دیده می‌شود. ین نزدیک به بالاترین حد خود در هفت ماه اخیر در برابر دلار قرار گرفت.

بر اساس گزارش رویترز، سرمایه‌گذاران به سمپوزیوم سالانه بانک مرکزی امریکا که هفته آینده برگزار می‌شود، چشم دوخته‌اند. معامله‌گران احتمال کاهش ۲۵ واحدی نرخ‌های بهره توسط بانک مرکزی امریکا در سپتامبر را ۷۴ درصد ارزیابی می‌کنند.

نرخ‌های بهره جذابیت سرمایه‌گذاری در طلا که بازدهی ندارد را افزایش می‌دهد و طلا را برای خریداران غیرامریکایی ارزان‌تر می‌کند.

ذخایر طلای «اس پی دی آر گلد تراست» که بزرگ‌ترین صندوق سرمایه‌گذاری تحت پشتوانه طلا در جهان است، روز دوشنبه ۰.۹ درصد رشد کرد و به ۸۴۷.۷۷ تن رسید که منعکس‌کننده تقاضای بالا برای طلا است.

به گفته وانگ تائو، تحلیلگر فنی رویترز، هر اونس طلا برای تحویل فوری ممکن است مقاومت در سطح ۱۵۲۴ دلار را تست کند و اگر این سطح شکسته شود، می‌تواند تا سطح ۱۵۴۶ دلار صعود کند.

در بازار سایر فلزات ارزشمند، هر اونس نقره برای تحویل فوری ۱.۱ درصد جهش پیدا کرد و به ۱۷ دلار و ۲۵ سنت رسید. هر اونس پلاتین برای تحویل فوری با ۰.۹ درصد افزایش، ۸۵۹ دلار و ۷۱ سنت معامله شد. هر اونس پالادیم برای تحویل فوری با ۰.۷ درصد افزایش، در ۱۴۳۶ دلار و ۸۷ سنت ایستاد.

  دلار عقب ماند

به گزارش رویترز، نگرانی‌ها از تشدید تنش بین امریکا و چین سر مسائل تجاری رو به گسترش است و موضع دو طرف در قبال یکدیگر روز به روز سخت‌تر می‌شود و این تحولات موجب شده که شاخص دلار نیز ۰.۱درصد کاهش یابد.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا در شرایطی از آمادگی برای افزایش تعرفه‌ها بر دیگر کالاهای وارداتی چین سخن می‌گوید که طرف چینی نیز فعالیت برخی شرکت‌های امریکایی را محدود کرده و میزان سرمایه‌گذاری خود در امریکا را کاهش داده است.

در معاملات روز سه‌شنبه بازارهای ارز، شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد با ۰.۱ درصد کاهش به ۹۷.۳۹ واحد رسید. ارزهای اروپایی بزرگ‌ترین برندگان امروز بودند؛ به گونه‌ای که هر پوند با ۰.۳۷ درصد افزایش به ازای ۱.۲۰۸ دلار و هر یورو با ۰.۱۷ درصد افزایش به ازای ۱.۱۲۱۹ دلار مبادله شدند.

گریگوری اندرسون، مدیر معاملات ارزی در موسسه گبی‌ام او کپیتال مارکتس  گفت: در مجموع روز آرامی را سپری کردیم. شاهد تقویت ارزش یورو و پوند بودیم اگرچه دلیل بنیادینی پشت این روند صعودی قرار نداشت و بیشتر به نظر می‌رسد این دو ارز از ضعف دلار بهره گرفتند. از سوی دیگر ارزش ین ژاپن نیز در برابر دلار با صعود ۰.۳۸ درصدی به بالاترین سطح خود از مه ‌۲۰۱۸ تاکنون رسید. هر دلار به ۱۰۵.۲۶ ین عقب نشست. جو مانیمبو، تحلیلگر ارشد بازار در موسسه “وسترن یونیون بیزینس سالوشنز “ گفت: ین در بالاترین سطح امسال خود قرار دارد و دلیل آن، چشم‌انداز تاریک جنگ تجاری امریکا و چین است. این مساله روی چشم‌انداز جهانی و ثبات اقتصادی در بلندمدت نیز موثر خواهد بود.

در برابر سایر ارزهای مهم، هر دلار امریکا به ازای ۷۱.۰۶۰۱ روپیه هند، ۱.۴۷۹۵ دلار استرالیا، ۱.۳۲۴۶ دلار کانادا، ۱.۳۸۷۷ دلار سنگاپور و ۷.۰۶۳۳ یوان چین مبادله شدند. همچنین نرخ برابری فرانک سوییس در برابر دلار در معاملات امروز ۱.۰۲۸۴ اعلام شد.

  پول آرژانتین ۱۵ درصد سقوط کرد

 از سوی دیگر، ارزش پزو آرژانتین پس از انتخابات اولیه این کشور به پایین‌ترین سطح تاریخ خود رسید.

به گزارش بی‌بی‌سی، در انتخابات اولیه ریاست‌جمهوری آرژانتین، مائوریسیو ماکری- رییس‌جمهور فعلی آرژانتین از نامزد حزب رقیب شکست خورد که اگرچه به دلیل پایین بودن رای هر دو نامزد، انتخابات به مرحله دوم کشیده شد اما احتمال بالاتر پیروزی گزینه رقیب دولت فعلی با سقوط شدید بازارهای مالی این کشور همراه بود.به دنبال اعلام نتایج انتخابات، ارزش پزو ابتدا ۳۰ درصد سقوط کرد اما پس از آن این ارز با کاهش ۱۵.۲۴ درصدی ارزش خود در برابر دلار به کار خود خاتمه داد. قرار گرفتن پزو در پایین‌ترین سطح تاریخ خود بازار بورس را نیز کاملا تحت تاثیر قرار داد و ارزش نماد برخی از بزرگ‌ترین شرکت‌های بوینس آیرس به کمتر از نصف کاهش یافت.ماکری در واکنش به ریزش شدید بازارهای مالی این کشور در یک کنفرانس خبری حاضر شد و ضمن اطمینان دادن به هواداران خود برای پیروزی در دور دوم انتخابات مدعی شد که این ریزش نشان‌دهنده اعتماد نداشتن بازار به رقیب است.

در معاملات بورس، شاخص «مارول» بورس بوینس‌آیرس بیش از ۳۰ درصد سقوط کرد. ریزش سنگین بازارهای مالی آرژانتین باعث نگرانی در کشور همسایه یعنی برزیل شده است، رییس‌جمهور برزیل هشدار داد که شکست ماکری می‌تواند باعث ایجاد یک بحران اقتصادی جدی دیگر در امریکای لاتین شود.

آرژانتین از سال ۲۰۱۵ برای نجات خود از ورطه نابودی دست به دامن صندوق بین‌المللی پول شد. دولت ماکری برای تداوم دریافت کمک از صندوق بین‌المللی پول مجبور به انجام اصلاحات اقتصادی گسترده و اتخاذ سیاست ریاضت اقتصادی شده که همین مساله باعث کاهش محبوبیت چشمگیر آن شده است.

نرخ تورم آرژانتین در حال حاضر ۲۲ درصد است که با وجود کاهش محسوس در مقایسه با قبل، هنوز هم یکی از بالاترین نرخ‌های تورم جهان محسوب می‌شود. طبق آمارهای رسمی منتشرشده، اکنون بیش از نیمی از مردم این کشور در فقر زندگی می‌کنند.

  لیر هم ریزش کرد

 همچنین لیر ترکیه در آخرین دور از معاملات ارزی ۱.۴ درصد ریزش کرد. به گزارش اهوال، پس از چندین تقویت متوالی، لیر ترکیه یکی از بدترین روزهای امسال خود را سپری کرد و نگرانی از چشم‌انداز بازارهای نوظهور باعث افزایش صف فروش لیر شد. ارزش لیر در برابر دلار درمعاملات صرافی‌های استانبول با کاهش ۱.۴ درصدی همراه بود تا بدین‌ترتیب هر دلار به ازای ۵.۵۶ لیر مبادله شود. بدین‌ترتیب لیر از قله چهار ماه اخیر خود که اواخر هفته گذشته بدان رسیده بود عقب نشست. کالوم پیکرینگ، کارشناس ارشد مسائل اقتصادی در بانک برنبرگ سوییس گفت: لیر ترکیه در صورت تداوم روند نامطمئن سیاست‌گذاری‌های مالی و پولی در این کشور می‌تواند با تکانه‌های بیشتری مواجه شود. از دید اقتصادی، ترکیه جای مطمئنی برای سرمایه‌گذاری نیست هرچند که موقعیت جغرافیایی ممتازی در اتصال آسیا و اروپا به یکدیگر دارد.

اقتصاد ترکیه در حال درجا زدن و حتی عقب‌گرد است، چراکه انجام بسیاری از اصلاحات به تعویق افتاده و برخی از دستاوردهایی که زمانی آن را به مکانی ایده‌آل برای سرمایه‌گذاری تبدیل کرده بود از بین رفته‌اند.

اوت سال گذشته لیر ترکیه بعه پایین‌ترین سطح خود رسید و هر دلار به ازای ۷.۲۲ لیر مبادله شد. با این حال پس از بهبود مناسبات آنکارا و واشنگتن و برخی اصلاحات ساختاری، ارزش لیر بار دیگر تقویت شد. اکنون فعالان اقتصادی نگران‌اند که دخالت دولت در سیاست‌گذاری‌های بانک مرکزی باعث از دست رفتن دستاوردها شود. طاها آکیول، روزنامه‌نگار اقتصادی ترک نوشت: نگرانی‌ها از فشار دولت به بانک مرکزی برای کاهش نرخ بهره به ویژه پس از برکناری رییس قبلی این بانک افزایش یافته است.در برابر سایر ارزهای مهم، هر یورو به ازای ۶.۲۲۳۸ لیر و هر پوند به ازای ۶.۷۱۱۹ لیر مبادله شدند.در بین دیگر ارزهای نوظهور، ارزش روبل روسیه نیز در معاملات امروز نزولی بود و هر دلار با ۰.۵ درصد افزایش به ازای ۶۵.۶۸ روبل مبادله شد.