ثبات بازار سکه با وجود افزایش قیمت جهانی طلا

۱۳۹۸/۰۵/۲۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۰۹۲۹

گروه بانک و بیمه | احسان شمشیری|

عصر جمعه 25 مرداد 98 نرخ اونس طلا در بازار جهانی به 1512 دلار و روز پنجشنبه نیز به 1514 دلار رسید که نسبت به هفته قبل تغییری نداشته و ثبات بازار طلا را به همراه داشته است. همچنین نرخ دلار در بازار نقدی و آزاد 11670 تومان معامله شد که نسبت به روزهای قبل تغییری نداشته و در مجموع بازار ارز و طلا روزهای پنج شنبه و جمعه را با شرایط با ثبات پشت سر گذاشت.

به گزارش «تعادل»، صرافی‌های مجاز بانک مرکزی قیمت دلار را ثابت نگه داشتند؛ بطوری که قیمت خرید دلار در این صرافی‌ها ۱۱ هزار و 600 تومان و قیمت فروش آن ۱۱ هزار و ۷۰۰ تومان است. این صرافی‌ها هر یورو را به قیمت ۱۳ هزار و ۱0۰ تومان می‌خرند و ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومان می‌فروشند که نسبت به روز چهار شنبه تغییری نداشته است.نرخ میانگین ارز معامله شده در سامانه سنا نیز برای دلار به 11666، یورو به 13163 تومان، درهم 3195، یوآن 1685، پوند 14110، و لیر ترکیه 2225 تومان اعلام شده است.  در بازار طلا نیز قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز ۴۱5 هزار و ۳۷۵ تومان و ارزش مظنه مثقال 17 عیار یا طلای آبشده به 1 میلیون و 800 هزار تومان رسید.  قیمت هر عدد سکه تمام بهار آزادی طرح جدید چهار میلیون و ۱۷5 هزار تومان و قیمت هر عدد سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم چهار میلیون و ۸۰ هزار تومان معامله شد. همچنین هر عدد نیم سکه به قیمت دو میلیون و 20۰ هزار تومان و هر عدد ربع سکه به قیمت یک میلیون و 400 هزار تومان و هر عدد سکه یک گرمی به قیمت ۹8۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.این تحولات نشان می‌دهد که با وجود رشد بالای قیمت طلا در بازار جهانی، قیمت طلا و سکه در بازار ایران روند باثباتی را متاثر از کاهش نرخ دلار به 11650 تومان طی کرده است.

تحلیل بازار طلا و سکه در هفته‌ای که گذشت

 یک کارشناس بازار طلا و سکه با بیان اینکه حباب سکه‌های ریز در حال تخلیه است، گفت: با وجود رشد ۲۰ دلاری اونس جهانی، طلا و سکه به واسطه ثبات بازار ارز افزایش قیمتی نداشت و حباب سکه به محدوده

۸۰ هزار تومان رسید. محمد کشتی آرای در رابطه با بازار طلا و سکه گفت: در یک هفته گذشته بیشترین تغییر و نوسان برای اونس جهانی به ثبت رسیده و این در حالی است که از حدود ۲۰ روز پیش روند صعودی ارزش اونس جهانی آغاز شده است. این کارشناس بازار طلا و سکه با اشاره به اینکه طی یک هفته گذشته ارزش اونس جهانی ۲۰ دلار رشد کرده است، تاکید کرد: ارزش اونس جهانی در ابتدای هفته ۱۴۹۷ دلار و در آخر هفته به ۱۵۱۸ دلار رسید که بررسی‌ها حکایت از آن دارد رقم فعلی اونس جهانی از سال ۲۰۱۳ تا به امروز بی‌سابقه بوده است.وی ادامه داد: در شرایطی که اونس جهانی نوسانات قابل توجهی را تجربه کرد، بازار ارز شرایط با ثبات همراه با کاهش نسبی را پشت سر گذاشت و ارزش دلار ۵۰ تومان طی یک هفته کاهش یافته است. کشتی‌آرای خاطرنشان کرد: بررسی قیمت طلا و انواع سکه در بازار نشان از آن دارد که میزان تقاضا در کنار میزان سرمایه‌گذاری در بازار طلا و سکه کاهش یافته و بازار به سمت ثبات سوق پیدا کرده است. وی تصریح کرد: در یک هفته گذشته میزان حباب سکه تا ۸۰ هزارتومان کاهش داشته و این موضوع طی سه سال گذشته بی‌سابقه بوده است و در کنار این مهم حباب نیم سکه و ربع سکه در حال تخلیه شدن است.این کارشناس در رابطه با قیمت نهایی طلا و سکه در هفته گذشته خاطرنشان کرد: هر قطعه سکه تمام طرح قدیم ۴ میلیون و ۱۰۰، سکه تمام طرح جدید ۴ میلیون و ۱۸۵، نیم سکه ۲ میلیون و ۱۹۰، ربع سکه یک میلیون و ۳۹۰، سکه یک گرمی ۹۷۰، هر مثقال طلای خام ۱۷ عیار یک میلیون و ۸۰۵ و هر گرم طلای خام ۱۸ عیار ۴۱۶ هزار و ۶۰۰ تومان است.

  روش‌های بازگشت ارز صادراتی به کشور

 از سوی دیگر، علی صالح‌آبادی کارشناس بانکی با اشاره به راهکارهای مختلف بازگشت ارز حاصل از صادرات، بیان داشت: همه صادرکنندگان باید خود را متعهد بدانند که ارز حاصل از صادرات را به چرخه تجاری کشور بازگردانند. وی درباره ساز و کار بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور، اظهار داشت: ارز حاصل از صادرات غیر نفتی به روش‌های مختلفی وارد چرخه تجاری کشور می‌شود که یکی از این سازوکارها عرضه در سامانه نیماست و افرادی که مجوز ثبت سفارش از سازمان توسعه تجارت دارند، ارز را از سامانه نیما خریداری و صرف واردات می‌کنند.وی افزود: روش دیگر این است که با هماهنگی صادرکنندگان و واردکنندگان صادرات در مقابل واردات انجام می‌شود و ارز نیز تخصیص می‌یابد و واردات به کشور انجام می‌شود. اگر صادرکننده بدهی ارزی به بانک‌ها دارد، می‌تواند ارز را عرضه کند و بانک‌ها بابت قسط صادر‌کننده این ارز را دریافت کنند. چهارمین روش، سپرده‌گذاری ارزی صادر‌کنندگان و عرضه ارزی در نظام بانکی کشور و ورود ارز به چرخه رسمی تجاری کشور است.وی درباره وضعیت فعلی بازگشت ارز حاصل از صادرات در کشور گفت: خوشبختانه در یک سال گذشته، سامانه نیما شکل گرفته است و صادر‌کنندگان مکلف شدند ارز خود را در این سامانه عرضه کنند و وارد‌کنندگان نیز می‌توانند ارز آنها را خریداری کنند.وی ادامه داد: خوشبختانه، اشراف بانک مرکزی به این سامانه بسیار خوب است و صادر‌کنندگان عمده مثل فولادی‌ها و شرکت‌های بزرگ به صورت منظم ارز حاصل از صادرات خود را عرضه می‌کنند. مقرراتی نیز برای صادر‌کنندگان در نظر گرفته شده که این ارز را به چرخه تجاری کشور بازگردانند.

 نظارت درست بر بازگشت ارز

این عضو شورای فقهی بانک مرکزی با تاکید بر اینکه بررسی‌ها شروع شده و صادر‌کنندگان نیز باید برای ارز حاصل از صادرات، به بانک مرکزی پاسخگو باشند، افزود: به نظر من، سامانه‌هایی که در حال حاضر وجود دارد، سامانه‌های خوبی است و بین بانک مرکزی، بانک‌ها، صرافی‌ها، سازمان توسعه تجارت، گمرک ایران، و سایر مراجع قانونی به شکل سامانه ارتباطات برقرار است و نظارت‌های خوبی نیز صورت گرفته است.

وی تصریح کرد: این روند باید تداوم داشته باشد و همه صادرکنندگان نیز باید خود را متعهد بدانند که ارز حاصل از صادرات خود را به چرخه تجاری کشور بازگردانند؛ به ویژه در شرایط فعلی که صادرات نفت با کاهش مواجه است، به حدی صادرات غیر نفتی داشته باشیم که بتوانیم با صادرات غیر نفتی بطور کلی کشور را از نظر ارزی تامین کنیم و واردات کالاهای مجاز در کشور از ارز حاصل از صادرات تامین شود.صالح‌آبادی درباره انتقادها و ایرادهایی که برخی فعالان اقتصادی به نحوه بازگشت ارز حاصل از صادرات دارند، گفت: بخشی از انتقادها وارد است؛ به این معنا که سامانه‌ها باید ارتقا پیدا کنند و به نظرم روز به روز این اتفاق رخ داده است. بخشی از مباحثی هم که دارند مربوط به گمرک است و انتقاد به تعرفه‌هایی که در گمرک در نظر گرفته شده برای اقلام صادراتی است که اعداد واقعی نیستند و باید تعدیل و واقعی شوند. نکته دیگری که مورد انتقاد است نرخ مطرح شده در سامانه نیماست. در حال حاضر، نرخ‌های متفاوتی برای بیشتر صنایع به ویژه برای صادرکنندگان غیر پتروشیمی و غیر فولادی مطرح می‌شود.وی اظهار داشت: اما در طول زمان، نرخ‌ها باید معادل شود. لذا، نکاتی که مطرح می‌کنند بحق است و باید برطرف شود و هم‌اکنون در حال برطرف شدن است. اصل موضوع که صادرکنندگان غیرنفتی باید ارز خود را وارد چرخه تجاری کشور کنند امر مهمی است و باید این اتفاق بیفتد.این عضو شورای فقهی بانک مرکزی، تاکید کرد: ارز غیرنفتی کشور به میزانی است که تمام واردات اساسی کشور را تامین مالی می‌کند و به نظرم در اصل موضوع همه باید اجماع نظر داشته باشند و در شرایط فعلی به کشور کمک کنند تا نیازهای ارزی خود را از محل صادرات تامین کنند.به گفته وی، در مجموع این روند موفق بوده است اما به تداوم نیاز دارد. به دلیل اینکه این سامانه تازه آغاز به کار کرده است، نیازمند بررسی بیشتر است و با صادر‌کنندگان نیز باید جلسات بیشتری برگزار شود تا مشکلات و ضعف‌های احتمالی برطرف شود. اما به نظر من، تا پایان سال ۱۳۹۸ صادر‌کننده‌ای وجود نخواهد داشت که ارز خود را به سامانه و چرخه تجاری بازنگردانده باشد.