لغو فعالیت ۱۶ فروند شناور صیادی خارجی به علت تخلف

۱۳۹۸/۰۶/۰۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۱۵۹۳
لغو فعالیت ۱۶ فروند شناور صیادی خارجی به علت تخلف

گروه بنگاه‌ها|

بعد از حاشیه‌های فراوانی که به دلیل حضور صیادان خارجی در سواحل جنوبی کشورمان ایجاد شد و تاثیری که این شکل صید بی‌رویه در وضعیت معیشتی صیادان بومی به جای گذاشت، سپاه پاسداران با تشکیل بسیج دریایی، اقدام به برخورد با صید غیرقانونی کشتی‌های صیادی متخلف (از جمله ترال) در آب‌های جنوب کشور کرد. 14اسفندماه 97 بود که خبرگزاری‌ها خبر از مقابله سپاه با کشتی‌های صیادی خارجی دادند و اعلام کردند این نوع صید با روش‌های غیرمجاز که توسط صیادان متخلف - (چینی) - صورت می‌گیرد (در کنار دیگر روش‌های غیرقانونی)، علاوه بر بیکار کردن صیادان محلی و افزایش قیمت ماهی در بازار (به دلیل کمبود آن)، آسیب‌های جدی زیست محیطی نیز به ذخایر دریایی وارد می‌کند.

در مسیر اجرای این راهبرد دیروز هم رییس سازمان شیلات ایران اعلام کرد: مجوز صید ۱۶ فروند کشتی و شناور صیادی غیرایرانی به دلیل تخلف از ضوابط صید فانوس ماهیان لغو و ابطال شد.

نبی‌الله خون میرزایی در نشست خبری به مناسبت هفته دولت از برنامه‌های جدید دولت برای حمایت از صبادان محلی خبر داد و افزود: ناوگان صید فانوس ماهیان از تعداد قابل توجهی برخوردار است که بسیاری از آنها از ضوابط صید و برنامه‌های نظارتی سازمان شیلات به خوبی تبعیت می‌کردند، اما تخلفاتی در زمینه برداشت توسط ۱۶ فروند از این شناورها صورت گرفته بود که فعالیتشان متوقف شده است.

وی اظهارداشت: بر اساس ضوابط مورد نظر، بازنگری ثبت پرچم، پرچم این کشتی‌ها براساس مصوبه کار ویژه مرز شورای امنیت کشور از سوی سازمان بنادر لغو شد که همین امر موجب ابطال مجوز صید این شناورها توسط سازمان شیلا ت ایران شد.

به گفته وی، ۱۶ فروند شناور ثبت پرچمشان برابر ضوابط سازمان بنادر دریانوردی کشور صورت گرفته بود که پس از آن به عنوان کشتی‌های ثبت پرچم شده ایرانی به سازمان شیلات ایران معرفی شدند و براساس بومی شدن پرچم، مجوز صید دریافت کردند و قرار بود که این شناورها اجاره به شرط تملیک یا ملکی برای صید فانوس ماهیان اختصاص یابد.

خون میرزایی اضافه کرد: ۱۶ شناور یاد شده، مجوزی برای بهره‌برداری در آب‌های ایران را ندارند و شناورهای زیادی از سازمان شیلات ایران مجوز بهره‌برداری گرفته بودند که نتوانستند در مهلت زمانی مقرر کشتی و تجهیزات صید را تامین کنند، بنابراین موافقت اصولی آنها ابطال شد.

وی خاطرنشان کرد: شرکت‌هایی که از سازمان شیلات ایران مجوز صید فانوس ماهیان را اخذ کرده‌اند، شرکت‌های ایرانی بودند، اما با شرکت‌های غیرایرانی قراردادهایی را در قالب تملیک و خریداری شرکت‌ها بستند که بعد از آن ضوابط‌شان در سازمان بنادر مورد بازنگری قرار گرفت.

  صید برای کشتی‌های ایرانی آزاد است

رییس سازمان شیلات ایران ضمن تاکید براین که ناوگان فانوس ماهیان در خلیج فارس نباید فعال باشد افزود: عمده فعالیت این شناورها مربوط به حوزه دریای عمان است.

وی اضافه کرد: کشتی چنانچه دارای مالکیت ایرانی یا اجاره به شرط تملیک باشد، هر کسی می‌تواند برای سرمایه‌گذاری ورود پیدا کند، اما طبق ضوابط بیش از ۵۰ درصد سهام باید ایرانی باشد.

خون میرزایی گفت: وضعیت ۱۶ فروند کشتی خارجی اجاره به شرط تملیک مربوط به سه شرکت ایرانی بود که از سازمان شیلات ایران مجوز گرفتند تا مطابق ضوابط و قوانین فعالیت بهره‌برداری داشته باشند، اما فعالیت دریایی باید مطابق ضوابط و قانون باشد تا از نظر شیلات فعالیتش قابل قبول باشد.

رییس سازمان شیلات ایران تصریح کرد: اکنون ۹۰ فروند کشتی دیگر در این زمینه فعالیت دارند که ۶۵ فروند از آنها ۱۰۰ درصد ایرانی، ۲۰ فروند بیش از ۵۰ درصد سهم ایرانی دارند.

وی وضعیت مالکیت این کشتی‌ها را خریداری یا اجاره به شرط تملیک ذکر کرد و اظهارداشت: اکثر این کشتی‌ها خارجی و به کشورهای آسیای جنوب شرقی و چین تعلق دارند، زیرا در گذشته نیز توان ساخت فناوری صید فانوس ماهیان را نداشتیم.

  ذخایر فانوس ماهیان سالانه ۹۰۰ هزارتن است

رییس سازمان شیلات ایران با اشاره به اینکه فانوس ماهیان به عنوان ذخایر دریایی محسوب می‌شوند و صیدشان مطابق برنامه انجام می‌شود، افزود: بخش عمده فانوس ماهیان در آب‌های بین‌المللی بین ایران و عمان در اعماق ۲۰۰ تا ۸۰۰ متری وجود دارند که براساس مطالعات سه دهه گذشته مراکز تحقیقاتی و مشاور سالانه ذخایر این‌گونه ۹۰۰ هزارتن است که طبق برنامه‌ریزی سالانه می‌توان ۲۰۰ هزارتن آن را برداشت کرد.

وی گفت: طبق آمارها سال گذشته کمتر از ۲۲ هزارتن از فانوس ماهیان صید شد، بنابراین با برنامه برداشت این‌گونه فاصله زیادی وجود دارد، بنابراین می‌توان ظرفیت ناوگان صیادی و میزان صید فانوس ماهیان را طبق ضوابط صید افزایش داد، اما با تخلفات برخورد می‌شود.

  بیش از ۴۰ میلیون دلار ارزش سالانه صادراتی فانوس ماهیان

وی گفت: ارزش صادراتی فانوس ماهیان سالانه ۳۰ میلیون دلار، ارزش پودرماهی تولیدی ۱۰.۵ میلیون دلار است.خون میرزایی با بیان اینکه فانوس ماهیان مصرف خوراکی ندارند، اظهارداشت: اکنون فانوس ماهیان برای تامین نیاز پودر ماهی برای مصارف مرغداری‌ها و آبزی پروری‌ها که وابسته به واردات از کشورهای دیگر است، برداشت می‌شود، زیرا افزایش صید فانوس ماهیان برای تامین خوراک کارخانه‌های تولید پودرماهی برای ما ضروری است.

وی اضافه کرد: اکنون عمده صید فانوس ماهیان در کارخانه‌های فرآوری نوار ساحلی جنوب کشور به منظور تولید پودر ماهی تخلیه می‌شود.

خون میرزایی میانگین عمر فانوس ماهیان را یکسال برشمرد و گفت: طبق ضوابط برداشت باید شناورها در بالای ۱۲ مایل از خط ساحلی در عمق ۲۰۰ تا ۸۰۰ متری برداشت فانوس ماهیان را انجام دهند، اما به‌طور عمده نیز سیسستم طراحی صید این‌گونه به شکلی است که در آب‌های کم عمق امکان برداشت ندارند.

رییس سازمان شیلات ایران افزود: امروز مدیریت صید حجمی، بوسیله کنترل آنلاین شناورهای دریایی و پایش مداوم و استقرار ناظرین مقیم در حال انجام است که با تقویت سامانه و اعمال ضوابط و کنترل دقیق می‌توان از این تخلفات و انحرافات جلوگیری کرد.